Održana konferencija „The Economist: Svet u 2022“

Konferencija „The Economist: Svet u 2022“ okupila je i ove godine čelne ljude iz Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Srbije, koji su kroz konstruktivne dijaloge u različitim panelima, dali mišljenja, analize i zaključke o privrednom ambijentu Srbije u ovoj godini i otvorili najznačajnija ključna pitanja za narednu godinu.

Jedan od govornika na panelu „Privreda pre i posle pandemije: izazovi u 2022“ bio je gospodin Đorđo Markeđani, predsednik IO DDOR osiguranja i Komore italijansko-srpskih privrednika. Tom prilikom rekao je da su italijanske kompanije uspele da pokažu čvrstinu i izdržljivost i u Italiji i u Srbiji tokom pandemijskih godina. Kako je naveo, u Italiji je najviše pogođen turizam, a kada je reč o izvozu bilo je je problema sa logistikom u vezi prevoza.

„Uspeli smo da imamo izdržljivost i snagu i u Italiji i u Srbiji. Dosta smo propatili, ali uspeli smo da pređemo u novu normalnost“.

Istakao je da Srbija nije gubila vreme 2020. i 2021. godine i u tom smislu, rekao je, da je gradila infrastrukturu, što je prema njegovoj oceni najbolja propusnica za Srbiju kao evropsku zemlju za budući napredak.

„Nije bilo dobro vreme, bilo je strašno, ali uspeli smo da preživimo“, kazao je Markeđani.


Jedinstveni zaključak svih učesnika na konferenciji, da je bez obzira na pandemiju, ova godina u Srbiji bila dobra i ocenili su da je teško predvideti kakva će biti sledeća, kako u Srbiji tako i u svetu.