10 mitova o trudnoći koje treba razbiti, počevši od belega do “jedenja za dvoje”

Žene koje proživljavaju ili su doživele trudnoću će gotovo sigurno naići na neka uverenja vezana za ovo stanje: možda im je rečeno da je neophodno „jesti za dvoje“, s obzirom na to da nose drugi život u svojoj utrobi, da apsolutno moraju da se otarase mačke sa kojom žive jer je ona potencijalni prenosilac opasnih bolesti, ili da ne mogu da imaju polne odnose u ovom periodu.

Sigurno je da su glasine o majčinstvu zaista brojne, od kojih se mnoge prenose s generacije na generaciju veoma dugo: možda se zbog toga smatraju osnovanim, često bez obzira na to da li su proverene ili ne. Zbog toga smo ovim člankom odlučili da predstavimo 10 lažnih mitova o trudnoći, kako bi se slatko iščekivanje proživelo sa više svesnosti (i manje anksioznosti).

 

OBLIK STOMAKA OTKRIVA POL BEBE

Prema narodnoj tradiciji, postoji nekoliko načina da se sazna pol nerođenog deteta. Jedan od njih – očigledno bez naučne potpore – odnosi se na upotrebu klatna ili prstena koji pripada trudnici, koji bi trebalo da se ljulja nad stomakom: na osnovu pravca oscilatornog kretanja, moglo bi da se predvidi da li je u pitanju dečak ili devojčica.

Drugi način za utvrđivanje pola se sastoji u posmatranju oblika stomaka: ako je zaobljen, beba je ženskog pola, ukoliko je zaoštreniji, onda trudnica nosi dečaka. Uprkos popularnosti ove teorije, ne postoji naučna osnova koja bi je potkrepila, tako da je to mit koji treba razbiti. Prema mišljenju stručnjaka, oblik stomaka je povezan sa faktorima kao što su fizička konstitucija žene i položaj bebe, a ne sa polom bebe.

ŽENA U DRUGOM STANJU TREBA DA JEDE ZA DVOJE

Još jedno prilično rasprostranjeno uverenje jeste da trudnice treba da jedu za dve osobe. Ovo uverenje, koje datira još iz posleratnog perioda, treba opovrgnuti: tokom trudnoće, zapravo, postoji samo blagi porast dnevnih energetskih potreba, što se, prema uputstvima Ministarstva zdravlja, prevodi u 350 kcal (kalorija) više dnevno tokom drugog trimestra, i dodatnih 460 kcal dnevno u trećem trimestru.

gpointstudio/istock.com

Međutim, predloženo povećanje telesne mase zavisi od toga koliko je žena imala kilograma pre trudnoće, tako da svaki slučaj mora da se proceni pojedinačno.

Pridržavanje zdrave ishrane u trudnoći je veoma važno, jer igra kjučnu ulogu u zdravlju žene, nerođenog deteta i napredovanju trudnoće. Konkretno, ukoliko se ne preteruje sa porcijama, to omogućava trudnici da izbegne gojenje koje može da dovede do problema kao što su hipertenzija i gestacijski dijabetes, na primer.

ŽUDNJA ZA HRANOM: AKO SE NE ZADOVOLJI, STVARAJU SE BELEZI NA KOŽI

Ne manjka narodnih glasina vezanih za takozvanu „žudnju“, odnosno jaku želju za određenom hranom sa kojom se trudnice često suočavaju.

Prvi mit koji treba razbiti jeste sledeći – ova žudnja nije povezana sa specifičnim prehrambenim potrebama buduće majke. Drugi je da nije u vezi čak ni sa belezima koji se pojavljuju na telu; terminom “beleg” se, u opštem govoru, označavaju fleke na koži (kod dece i odraslih) koje su često prisutne od rođenja. Naziv potiče od široko rasprostranjenog verovanja da su ove nesavršenosti uzrokovane neispunjenim željama trudnice za hranom.

SEKSUALNI ODNOS U TRUDNOĆI JE OPASAN

Seksualni odnos je često tabu tema tokom trudnoće, naročito zbog verovanja da može da predstavlja rizik za bebu. Međutim, i ovo je mit koji treba razbiti: moguće je imati seksualne odnose kada je žena trudna, štaviše, seksualni odnosi mogu da budu veoma korisni za psihološku ravnotežu para. Nije dokazano da ovo šteti fetusu, pa se polni odnosi tokom trudnoće smatraju bezbednim, osim u posebnim slučajevima kao što je rizik od prevremenog porođaja ili problema sa placentom. U svakom slučaju, lekar će dati precizna uputstva od slučaja do slučaja, sugerišući ženi kako da se ponaša u skladu sa svojim stanjem.

MUČNINA SE JAVLJA SAMO UJUTRU

Iako je najčešća ujutru, mučnina u trudnoći može da se javi i u drugo doba dana i noći, a ne samo nakon buđenja, kako se često veruje. Uzroci ove manifestacije još nisu u potpunosti jasni, ali se čini da hormonalne promene koje se javljaju tokom gestacije igraju značajnu ulogu.

Motortion/gettyimages.it

AKO MAJKA IMA GORUŠICU, TO ZNAČI DA ĆE BEBA IMATI DUGU KOSU

Prema još jednom narodskom verovanju, gorušica u trudnoći nastaje zbog toga što beba ima dugu kosu. U stvari, postoji mala studija, koju su sprovele Johns Hopkins Medical Institutions, objavljena u Birth-u 2006. godine, prema kojoj postoji veza između težine gorušice i količine kose kod bebe. Međutim, reč je o malom istraživanju koje samo po sebi, kako objašnjava Zdravstveni univerzitet u Juti (University of Utah Health), ne pokazuje uzročno-posledičnu vezu: veća je verovatnoća da hormoni u trudnoći takođe imaju, pored opuštajućeg dejstva na sfinkter (prstenasti mišić na dnu jednjaka, što može da izazove gorušicu), ulogu u rastu kose kod bebe.  Prijavite se na naš newsletter

  TRUDNE ŽENE NE BI TREBALO DA DRŽE MAČKU U KUĆI

  Ova izjava ne potiče iz popularnog mita, već je bojazan proizašla iz bolesti koju mačke zaista mogu da prenesu na ljude: toksoplazmoze. Ova zarazna bolest – uzrokovana parazitskom protozoom Toxoplasma gondii, – može da pogodi i životinje i ljude i, ukoliko  se žena zarazi tokom trudnoće, može da ima ozbiljne posledice na fetus.

  Kako mačka prenosi toksoplazmozu? Ako se mačka hrani zaraženim sirovim mesom, ili jede životinje kao što su miševi i ptice koji su, pak, prenosioci parazita, jajašca toksoplazme će se razmnožavati u njenom probavnom sistemu, a zatim će se izlučiti putem fecesa (prema tome, moguće je da se zaraza prenese na ovaj način).

  WTolenaars/gettyimages.it

  Rizik nastaje kada ruke dođu u kontakt sa zaraženim materijalom, a zatim se prinesu ustima (na primer, očisti se mačji toalet, a ne operu se dobro ruke). Međutim, retko se može dobiti bolest od ove životinje. Domaća mačka, u stvari, – posebno ako živi isključivo u kući i ispravno se hrani hranom za mačke – teško da će biti izvor zaraze. Štaviše, biće dovoljno da se trudnica pridržava niza mera predostrožnosti kako bi se sprečila moguća zaraza:

  • Poželjno je da o čišćenju mačijeg toaleta ne brine trudnica, već neki drugi član porodice. Ukoliko se, pak, trudnica bavi time, trebalo bi da nosi rukavice.
  • Mačji izmet treba čistiti svaki dan: jajašca toksoplazme postaju zarazna nakon otprilike dva ili tri dana, tako da ih je neophodno uklanjati svakodnevno.
  • Mačku treba hraniti dobro kuvanom ili konzerviranom hranom.
  • Buduća majka treba da nosi rukavice ukoliko se bavi baštovanstvom kako bi izbegla kontakt sa mogućim mačjim izmetom u zemlji.

  Takođe, podsećamo da se prevencija toksoplazmoze odnosi pre svega na obraćanje posebne pažnje na ishranu, naročito na sirovo meso i sirovo voće i povrće, koje pre konzumiranja mora dobro da se opere.

  TRUDNE ŽENE NE TREBA DA VEZUJU SIGURNOSNI POJAS

  Još jedan važan mit koji treba opovrgnuti je da trudnice mogu da budu u automobilima bez vezivanja sigurnosnog pojasa. Sigurnosni pojas mora da se vezuje i tokom trudnoće, jer predstavljaju najbolju garanciju bezbednosti za majku i dete, kako tvrdi i ACI (Automobile Club Italia – Automobilski klub Italija). Član 172 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ne oslobađa buduće majke obaveze korišćenja pojasa, već samo one koje prilože lekarsko uverenje da postoje posebni rizični uslovi u vezi sa korišćenjem sigurnosnog pojasa.

  Podrazumeva se da sigurnosni pojas mora da se vezuje pravilno, odnosno tako što će se trake prevući iznad i ispod trudničkog stomaka: horizontalna traka treba da bude postavljena niže, ispod stomaka, tako da ne vrši pritisak na bebu, dok dijagonalna treba da pođe od ramena i prođe između dojki kako bi se postavila na pravi način.

  BOLJE JE IZBEGAVATI FIZIČKU AKTIVNOST U TRUDNOĆI

  Uopšteno govoreći, uglavnom nema kontraindikacija za praktikovanje fizičke aktivnosti u očekivanju bebe, ukoliko je žena zdrava i trudnoća teče bez problema. U stvari, brojne su koristi kretanja, uključujući izbegavanje prekomernog povećanja telesne mase, smanjenje konstipacije (zatvora), bolova u leđima, sprečavanje nastanka problema s cirkulacijom i držanjem, a to su samo neke prednosti. U svakom slučaju, poželjno je prvo konsultovati svog lekara za savet i izbegavati preterivanje ili previše naprezanja.

  Stručnjaci posebno preporučuju aerobnu aktivnost, odnosno 30-40 minuta vežbanja niskog intenziteta svakog dana, pri čemu su najdelotvornije aktivnosti hodanje, vožnja bicikla ili plivanje. S druge strane, treba izbegavati kontaktne sportove, nasilne, koji dovode do rizika od padova ili udaraca u stomak.

  Pressmaster/shutterstock.com

  PIVO PRAVI MLEKO

  Ovaj pregled mitova o trudnoći završavamo jednom od najpoznatijih popularnih izreka o majčinstvu i dojenju: konzumiranje piva pospešuje proizvodnju majčinog mleka. Kao što možete i da pretpostavite, ovo je lažno verovanje. Alkoholna pića, u stvari, apsolutno moraju da se izbegavaju i tokom gestacije i tokom dojenja. Kako objašnjava Viši institut za zdravlje (Istituto Superiore di Sanità), najbolji način za proizvodnju mleka je često i redovno dojenje bebe, posebno jer sisanje novorođenčeta ima stimulativnu funkciju u tom smislu.

  Kao što smo videli, jedan od najvažnijih saveta za trudnice je da se pridržavaju zdravog načina života, koji uključuje vežbanje, ali i pravilnu ishranu. To su uputstva koja važe uvek, čak i u drugim fazama života, jer je upravo zahvaljujući tim dobrim navikama moguće sprečiti nastanak tegoba i poremećaja raznih vrsta, poput kardiovaskularnih bolesti. U tom smislu, za pokrića rizika koji mogu da nastanu u trudnoći, neophodno je ugovoriti dopunsko pokriće Zdravstvene zaštite trudnica. Ovo pokriće može se ugovoriti uz bilo koji paket Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja DDOR-a.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/falsi-miti-gravidanza/

  Izvori:

  pregnancybirthbaby.org.au
  health.clevelandclinic.org
  bimbi.santagostino.it
  issalute.it
  salute.gov.it
  aad.org
  uppa.it
  mayoclinic.org
  humanitas-sanpiox.it
  humanitasalute.it
  healthcare.utah.edu
  fondazioneveronesi.it
  aci.it