AgTech budućnost – Ključne teme i projekcije za inovativnu poljoprivredu u Srbiji i svetu

Stanje, potencijali i izazovi AgTech ekosistema u Srbiji i svetu, kao i projekcije budućih kretanja u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane – ključne su teme koje su obeležile stručnu konferenciju „AgTech budućnost – inovativna poljoprivreda”, održane u BioSens institutu u ponedeljak 12. juna 2023. godine.

Prepoznajući značaj digitalizacije u agrobiznisu, DDOR osiguranje je jedan od osnivača i aktivni član AgTech SuperKlastera, u okviru kog je i organizovana stručna konferencija, jer na ovaj način može da prenese višedecenijsko iskustvo u osiguranju kao i najbolju praksu matične kompanije – Unipol grupe.

Jedan od odličnih primera inovativnosti u poljoprivredi jeste aplikacija DDOR TERRA koju je kompanija DDOR razvila u saradnji sa BioSens institutom. Direktor sektora poljoprivrede u DDOR osiguranju Lazar Bogdanović istakao je da se ova osiguravajuća kuća, kao lider u osiguranju poljoprivrede oduvek trudila da izađe u susret svojim korisnicima i da unapredi samo osiguranje i usluge koje pruža, a budućnost poljoprivrede jeste modernizacija i digitalizacija koja sve više uzima maha.

„Ova konferencija jeste bitna kako bi se videlo šta je novo, šta je urađeno, u kom pravcu treba dalje ići i moram da naglasim da smo mi kao jedino osiguranje od samog osnivanja član AgTech SuperKlastera. Kada je reč o DDOR TERRA aplikaciji, benefiti su obostrani – naši klijenti imaju pregled svih svojih polisa i svih svojih prijavljenih šteta, sa statusima tih šteta a sa druge strane i nama olakšava posao, jer je čitav proces transparentniji i na jednom mestu imamo pregled svih osiguranih parcela na mapama, kod pribave osiguranja je preciznija procena rizika i kod same procene šteta znamo tačno na kojoj smo parceli. Preko satelitskih snimaka možemo da pratimo stanje osiguranih useva i pre štete i posle štete, sve do žetve“, istakao je Bodanović i dodao da je započeto proširenje aplikacije koje podrazumeva praćenje vremenske prognoze, vremenske podatke, kretanje potencijalnih gradonosnih oblaka, upozorenja o bolestima, štetočinama, isključivo za poljoprivrednu proizvodnju i za lokacije parcela farmera.

Ovaj događaj svakako je bio prilika za razmenu novih ideja i uspostavljanje saradnje između učesnika jer se BioSens institut vodi mišlju da je povezivanje i umrežavanje akademskih zajednica i privrede od ključnog značaja za poboljšanje naše ekonomije odnosno stanja naše poljoprivrede.

„Da bi naši proizvodi koje želimo da plasiramo na tržište bili relevantni, kredibilni i da bi mogli da se takmiče sa drugim svetskim kompanijama i proizvodima, neophodno je ovo naše umrežavanje, neophodno je da svako da svoj doprinos kako bismo na kraju imali jedan snažan ekosistem. Naravno, i zbog poboljšanja situacije u poljoprivredi ali i u IT sektoru, u Srbiji“, istakla je rukovoditeljka Centra za inovacije i razvoj poslovanja u  BioSens institutu, Milica Trajković.

Kako je poljoprivreda tradicionalan sektor, a IT je nešto sasvim novo i moderno, upravo organizovanje ovakvih konferencija može promeniti stanje svesti poljoprivrednika kada je reč o modernizaciji njihove proizvodnje, pa će upravo zbog toga, drugog dana konferencije 14. juna biti održano i takmičenje u rešavanju studije slučaja „Izazovi iz ugla gen Z“ na kome će timovi mladih talenata sa Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu ponuditi različita rešenja za izazove u AgTech oblasti. Kao kompanija koja učestvuje u brojnim inicijativama uz pomoć kojih je u kontaktu sa mlađom populacijom, na ovom takmičenju, direktor Direkcije za ljudske resurse u DDOR osiguranju Dejan Botić, biće deo žirija koji će odlučivati o najboljim rešenjima.

Podsetimo, AgTech SuperKlaster u Srbiji nastao je kao odgovor tržišta da integriše najvažnije aktere u državnim institucijama, nauci i obrazovanju, privredi i institucije podrške preduzetničkom ekosistemu u cilju ostvarivanja konkurentske prednosti digitalne poljoprivrede i industrije hrane (AgTech i Food Tech) na domaćem i inostranom tržištu.