Aplikacija DDOR TERRA predstavljena u prostorijama Razvojne agencije Vojvodine

Prateći trendove kako digitalnih navika korisnika, tako i povećanog rizika od šteta u poljoprivredi izazvanih prirodnim katastrofama, DDOR osiguranje je u saradnji sa BioSens institutom razvilo posebnu mobilnu aplikaciju DDOR TERRA. Ova platforma će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti prijavu šteta odmah po neželjenom događaju i to sa njihove njive ili iz voćnjaka. Na ovaj način, uz digitalizaciju, postupak procene šteta biće brži, jednostavniji i efikasniji, a proizvođači će brže moći da nastave sa radom. Aplikacija će biti besplatna za sve osiguranike DDOR-a, sa polisama koje pokrivaju njihove useve i plodove i dostupna za preuzimanje na Google Play prodavnici. Ova inicijativa potvrđuje društvenu odgovornost DDOR-a kao lidera u osiguranju svih članova agro-lanca, uz činjenicu da je u poslednjih 10 godina ovo društvo isplatilo štete u ukupnom iznosu od 5 milijardi dinara.

Tim povodom, 20.05.2021. godine na konferenciji za novinare organizovanoj u prostorijama Razvojne agencije Vojvodine u Novom Sadu, predstavljena je nova digitalna platforma DDOR TERRA za jednostavniju, bržu i efikasniju prijavu i procenu šteta u poljoprivredi. Tom prilikom, govorili su gospodin Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, gospodin Igor Mirović, predsednik Pokrajinske  vlade i prof. dr Vladimir Crnojević, direktor BIOSENS Instituta i izjavili su sledeće:

„DDOR TERRA predstavlja još jedan korak u značajnom procesu naše digitalizacije, čiji je cilj unapređenje kvaliteta usluga koje pružamo našim klijentima. Kao vodeća kompanija, zaista verujemo u inovacije koje omogućavaju brže, lakše i transparentnije pružanje usluga osiguranja. Naša misija je stvaranje sigurnijeg i bezbednijeg održivog okruženja, a isplata šteta je naš razlog postojanja. Iskreno verujemo da osiguranje u poljoprivredi omogućava održivost lokalnih malih i srednjih farmi, jer ublažava ekstremne efekte uticaja lošeg vremena na porodična gazdinstva. Ovaj projekat je najava digitalne transformacije koja bi trebalo da pokrene pozitivni talas promene i veće upotrebe tehnologije u tradicionalnoj industriji poput poljoprivrede. Prema tome, proces digitalizacije u agrobiznisu može i treba da ima isti uticaj kao što ga ima „industrija 4.0“ u proizvodnoj industriji sa velikim potencijalom za saradnju između države i drugih učesnika tržištu. Cilj svih bi trebalo da bude poboljšanje efikasnosti i osnaživanje poljoprivredne industrije sa strateškim uticajem na poslovanje, ali i na kvalitet života svih građana. DDOR TERRA je primer izuzetne nove vrednosti koju su zajednički stvorili biznis i vodeći institut za digitalizaciju u poljoprivredi – Biosense. Postigli smo cilj – bolju uslugu i dostupnije osiguranje za korisnike. Nastavićemo da unapređujemo ovu platformu kako bismo obezbedili pravovremene informacije za ispravno donošenje odluka svakog poljoprivrednika. Na ovom putu daljeg razvoja, računamo na znanje i iskustvo BioSens-a kao i na aktivno učešće državnih institucija,” izjavio je Giorgio Marchegiani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.

 “Podaci su nafta novog doba, koji daju novu energiju za globalni razvoj. Digitalizacija prožima sve delove društva i privrede, a potenicijali primene informacionih tehnologija u poljoprivredi su u najvećoj meri još uvek neiskorišćeni. Institut BioSens, kao jedna od značajnih istraživačkih institucija u Evropi i regionalni lider procesa digitalizacije poljoprivrede, snažno podržava učešće kompanija u ovom procesu kroz strateška partnerstva sa Institutom. DDOR kao jedna od vodećih osiguravajućih kompanija u Srbiji sa tradicinoalnim prisustvom u domenu poljoprivrede, prepoznala je važnost ovog procesa i kroz pionirski projekat digitalizacije osiguranja u poljoprivredi DDOR TERRA, napravila značajan prodor u oblasti digitalizacije procesa osiguranja u poljoprivredi,” izjavio je Profesor dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens i dodao: “Kroz digitalnu platformu za osiguranje useva DDOR TERRA, proces osiguranja dobija potpuno novu dimenziju. Transparetnost, brzina komunikacije, aktivno učešće poljoprivrednika u procesu obrade šteta i efikasnost čitavog sistema menjaju koncept osiguranja i okreću ga ka budućnosti. Ovaj projekat predstavlja značajne korake na dugom putu digitalne transformacije poljoprivrede. Pionirski poduhvat koji su zajednički realizovali DDOR i BioSens ima veliki potencijal da ubrza proces digitalizacije i bude uzor ostalim akterima u oblasti poljoprivrede da hrabrije prihvate izazove koje budućnost donosi.”

„Pokrajinska vlada nastaviće da podržava sve projekte nadležnih sekretarijata i razvojnih instituta koji imaju cilj da podrže i zaštite poljoprivredna gazdinstva od elementarnih nepogoda najsavremenijom opremom“, izjvio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

DDOR TERRA je jedinstveno tehnološko rešenje namenjeno svim poljoprivrednim proizvođačima koji od sada mogu da na svom pametnom telefonu imaju pregled svojih aktivnih polisa osiguranja useva i plodova, ali i da brzo i lako prijave štetu na svom polju ili voćnjaku. Aplikacija je razvijena sa Institutom BioSens, evropskim liderom u razvoju agrotehnoloških rešenja i koristi najsavremenije GIS (Geografski informacioni sistem) modele za prijavu i procenu štete upotrebom satelitskih fotografija i naprednih filtera za odabranu parcelu sa osiguranim usevima ili plodovima, te prati njihov rast i napredak do termina za žetvu. Čitav aplikativni sistem obezbeđuje jasniju procenu rizika, a u slučaju štete preciznije kvantifikovanje gubitaka. Na ovaj način, pored brzine i tačnosti, DDOR TERRA ubrzava postupak procene i likvidacije štete.