KORISNA SVOJSTVA ČIA SEMENA
Čia seme, dobijeno iz biljke Salvia hispanica, postalo je popularna hrana zbog svojih izvanrednih svojstava i brojnih zdravstvenih prednosti.
Ove male semenke su pravi koncentrat hranljivih materija, bogate vlaknima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i mineralima.
Ovaj članak će istražiti svojstva čia semena, njihove koristi i kako ih najbolje uvrstiti u ishranu.
NUTRITIVNA SVOJSTVA ČIA SEMENA
Čia seme može da se pohvali visokom hranljivom gustinom jer koncentriše široki spektar esencijalnih hranljivih materija u samo nekoliko milimetara:
- Vlakana
- Omega 3 masnih kiselina
- Proteina
- Antioksidanasa
- Minerala
KORISNA SVOJSTVA ČIA SEMENA ZA ZDRAVLJE
Zahvaljujući svom bogatom nutritivnom profilu, čia seme nudi višestruke koristi za naše zdravlje.
- Zdravlje srca: Omega-3 masne kiseline, vlakna i antioksidanti u čia semenkama pomažu u smanjenju nivoa LDL holesterola, krvnog pritiska i upala, a to su glavni faktori rizika za nastanak srčanih oboljenja.
- Kontrola telesne mase: Visoki sadržaj vlakana podstiče osećaj sitosti, pomažući u kontroli apetita i smanjenju unosa kalorija, što je prednost za one koji žele da smršaju ili održe zdravu telesnu masu.
- Zdravlje digestivnog trakta: vlakna, i rastvorljiva i nerastvorljiva, podstiču pravilni rad creva i blagostanje mikrobiote.
- Kontrola šećera u krvi: Studije ukazuju da čia seme može da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je važan aspekt prevencije dijabetesa tipa 2.
- Zdravlje kostiju: Čia seme je dobar izvor kalcijuma, fosfora i magnezijuma, minerala neophodnih za zdravlje kostiju.
KAKO KONZUMIRATI ČIA SEME: IDEJE I SAVETI
Čia seme je “zahvalna” namirnica i lako se uklapa u bilo koji režim ishrane. Može da se konzumira sirovo ili kuvano i da se dodaje raznim jelima.
- Jogurt i mleko: Dodajte čia seme u jogurt, mleko na biljnoj bazi ili kašu da biste ih obogatili hranljivim materijama.
- Čia puding: pomešajte čia seme sa mlekom ili jogurtom i ostavite da odstoji u frižideru da biste dobili kremasti i hranljivi puding.
- Smutiji: Dodajte čia seme u svoje smutije da biste povećali unos vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina.
- Salate: Pospite čia semenkama salate za hrskavost i poboljšanje hranljive vrednosti.
- Testa: Dodajte čia seme u testo za hleb, mafine ili kolače kako biste poboljšali njihovu nutritivnu vrednost.
ČIA SEMENKE: MERE PREDOSTROŽNOSTI I MOGUĆI NEŽELJENI EFEKTI
Iako su čia semenke uopšteno govoreći bezbedne, najbolje je konzumirati ih umereno.
Prekomerna konzumacija vlakana može da izazove nadimanje ili dijareju. Pored toga, može da dođe do interakcije sa nekim lekovima. Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što uvedete velike količine čia semena u svoju ishranu, posebno ukoliko imate bilo kakve zdravstvene tegobe ili patologije ili uzimate lekove.
Podsećamo Vas da je ovaj članak ima samo informativnu svrhu i ne zamenjuje konsultacije sa lekarom specijalistom
Izvori
Fondazione Veronesi – Fondacija Veronezi
Humanitas – Semi di chia: cosa sono, proprietà e controindicazioni – Čia seme: koja su njegova korisna svojstva, a koje su kontraindikacije
ISSalute – Salute e nutrizione – Zdravlje i ishrana
REČNIK POJMOVA
Alfa-linoleinska kiselina (ALA): Esencijalna omega-3 masna kiselina koju organizam ne može sam da proizvede te mora da se unosi putem ishrane.
Antioksidanti: Supstance koje štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, nestabilnim molekulima koji mogu da oštete ćelije.
LDL holesterol: Poznat kao „loš holesterol“, ovaj oblik lipoproteina niske gustine može da se nakuplja u arterijama, povećavajući rizik od nastanka srčanih oboljenja.
Dijabetes tipa 2: Hronično stanje koje utiče na način na koji organizam metaboliše šećer (glukozu), glavni izvor energije.
Glikemija: Nivo glukoze (šećera) u krvi.
Mikrobiota: skup mikroorganizama koji žive u ljudskim crevima, neophodni za zdravlje digestivnog trakta i imunitet.
Omega 3: Esencijalne masne kiseline važne za razne telesne funkcije, uključujući zdravlje srca i mozga.
Kaša (Porridge): topla smesa od žitarica kuvanih u vodi ili mleku koja se obično konzumira za doručak.
Puding: dezert odnosno slatka smesa, obično napravljen sa mlekom ili pavlakom, meke i kremaste konzistencije.
Priredila redakcija UniSalute-a, 16. jun 2025.