KAKO RAZUMETI ŠTA JE ORTOREKSIJA: KOMPLEKSNI POREMEĆAJ U ISHRANI
Pažnja posvećena zdravlju i blagostanju je neophodna, ali u nekim slučajevima može da dovede do opsesije. Ortoreksija (orthorexia nervosa) je poremećaj u ishrani koji je usmeren na „čistoću“ hrane, a može da ima ozbiljne posledice po mentalno i fizičko zdravlje.
Ovaj članak istražuje uzroke nastanka ortoreksije, njene simptome i moguće načine lečenja, uključujući ulogu kognitivno-bihejvioralne terapije (KBT).
KORENI ORTOREKSIJE, OKIDAČI I PREDISPOZICIJE
Ortoreksija se razvija postepeno, često iz početne želje za poboljšanjem ishrane. Nekoliko faktora doprinosi njenom nastanku.
Društveno-kulturni pritisak i nerealni ideali
Moderno društvo naglašava bitnost fizičkog izgleda i zdravlja, promovišući često nerealne ideale lepote. Pritisak da se bude mršav i stalna izloženost dijetama i „superhrani“ na društvenim mrežama mogu da podstaknu anksioznost koja je povezana s hranom i doprinesu razvoju poremećaja u ishrani poput ortoreksije.
Psihološki faktori: perfekcionizam i kontrola
Osobine ličnosti poput perfekcionizma, mentalne rigidnosti i potrebe za kontrolom mogu da osobu učine sklonom ortoreksiji. Kontrolisanje hrane može da postane oblik kompenzacije za nisko samopoštovanje ili emocionalne teškoće. Anksioznost, depresija i opsesivno-kompulzivni poremećaj mogu da povećaju rizik.
Biološki faktori i genetska predispozicija
Studije ukazuju na moguće biološke faktore koji mogu da doprinesu razvoju poremećaja u ishrani, iako su istraživanja o ortoreksiji još uvek u toku. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se dodatno istražile ove veze i razumela specifična uloga genetike u ortoreksiji.
Lična iskustva i traume
Traumatski događaji, zlostavljanje ili žalost mogu da utiču na naš odnos sa hranom i doprinesu nastanku poremećaja u ishrani. Čak i pozitivna iskustva, poput režima ishrane za poboljšanje zdravlja, mogu da se razviju u opsesiju kod predisponiranih osoba.
