Da li je konzumiranje pice loše za vas? Šta o tome misli nutricionista?

Pica, posebno domaća pica, može da bude ukusan obrok, jer nije samo ukusna već i veoma zasitna. Međutim, kao što se često dešava kada se na trpezu iznese veoma ukusna hrana, prirodno je zapitati se da li ova hrana sadrži preveliku količinu kalorija, masti i ugljenih hidrata.

Takođe, ukoliko ste na dijeti ili pokušavate da smršate da biste se vratili u formu, možda ćete se zabrinuti da vam pica možda donosi više štete nego koristi i da poništava sve napore koje ste uložili da biste se hranili bolje i zdravije.

Ali da li je pica zaista loša za vaše zdravlje? Da li je to nezdrava hrana? Da li je tačno da osobe koje su na dijeti treba da je potpuno izbace iz jelovnika?

Da bismo odgovorili na ova pitanja, intervjuisali smo dr Džesiku Falkone, biologa nutricionistu specijalizovanu za razvoj personalizovanih planova ishrane, procenu tela i prevenciju i lečenje poremećaja u ishrani.

DA LI JE KONZUMIRANJE PICE LOŠE ZA VAS?

„Moramo da ukažemo na jednu pretpostavku: ne postoji ispravna ili pogrešna hrana“, objašnjava dr Falkone. „Mnogo toga zavisi od režima ishrane kojeg se pridržavate. Ukoliko se pica jednom nedeljno uvrsti u režim zdrave i uravnotežene ishranu, to ne utiče negativno na zdravlje i dobrobit”.

Stoga prema rečima doktorice, ne treba misliti samo na samu picu, već na uključivanje ove namirnice u izbalansiranu i zdravu ishranu. Ukoliko ste navikli da se kvalitetno hranite i da obezbedite organizmu sve glavne hranljive materije koje su našem telu potrebne, pica ne predstavlja opasnost po zdravlje ili fizičku kondiciju.

Kao i uvek, važno je da ne preterujete i da povremeno, na primer jednom nedeljno, uvedete ukusnu i primamljivu hranu kao što je pica u svoju ishranu, kako ne biste ugrozili svoju opštu dobrobit. „Zaista, predstavlja jelo koje se može smatrati potpunim obrokom, sposobno da obezbedi esencijalne hranljive materije kao što su ugljeni hidrati, proteini i masti“, zaključuje nutricionista.

skynesher/gettyimages.it

NUTRITIVNE VREDNOSTI PICE

Nutritivne vrednosti pice predstvaljaju temu od velikog interesovanja za osobe koji žele da razumeju da li je ova hrana pogodna za uravnoteženu ishranu. Dr Falkone nam je dala jednostavan i sveobuhvatan odgovor o nutritivnim vrednostima ove namirnice.

“Pica – na primer klasična margerita – sadrži 300 kalorija na svakih 100 grama, od čega 50% ugljenih hidrata, 6% masti i oko 5% proteina”, kaže nutricionista.

Dr Falkone takođe ističe da preterano kalorična ishrana može dovesti do povećanja telesne težine i povezanih zdravstvenih problema – kao što su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija i dijabetes.

Štaviše, visok sadržaj ugljenih hidrata i nizak sadržaj proteina i masti čine picu relativno „lošom“ hranom sa nutritivne tačke gledišta, jer ne sadrži veliki izbor mikronutrijenata. Savet je, stoga, da ovu hranu uvrstite u svoj jelovnik, ali da vodite računa o ukupnoj ravnoteži hranljivih materija u vašoj ishrani, kako biste postigli optimalno blagostanje.  Prijavite se na naš newsletter

  DA LI POSTOJE NEKI UKUSI PICE KOJI SU ZDRAVIJI OD DRUGIH?

  U ovom trenutku,  bilo bi normalno da se zapitate da li postoje ukusi pice koji su zdraviji od drugih i, stoga, se preporučuju.

  „Ukoliko se pridržavate određenog režima ishrane, poželjno je da izaberete picu koja nije previše začinjena i složena, izbegavajući na taj način one sa dodatkom sireva, suvomesnatih proizvoda, kobasica, proizvoda u ulju i sirćetu, koji rizikuju stvaranje soli i masti koje premašuju dozvoljen nivo”, objašnjava nutricionista.

  I ovde zdrav razum pobeđuje. Najzdravije pice su one napravljene od zdravijih sastojaka i bez preterano kaloričnih, slanih i masnih „priloga“.

  Falcone dodaje da je „u poslednje vreme lakše pronaći izbor pica sa integralnim brašnom, sa više vrsta zrna, ili bez glutena u slučaju intolerancije, što vam omogućava da dodate više dijetetskih vlakana i učinite obrok svarljivijim. Međutim, s obzirom na to da pica nije svakodnevni obrok, nije neophodno izabrati onu manje ukusnu “, pojašnjava nutricionista.

  Zato je dobro da se kontrolišete i odlučite, gde je to moguće, za zdravije ukuse, ali bez da se potpuno lišite zadovoljstva da ipak pojedete dobru picu.

  Postoje li zdrave pice?

  Pored saveta da se fokusirate na laganije ukuse, da li postoje indikacije za izbor pica koje su zdravije od drugih?

  „Mnogo zavisi od sirovine“, ponavlja nutricionista. „Ukoliko imamo kvalitetne proizvode bez konzervansa kao što su brašno, kiselo testo, mocarela fiordilate i paradajz, sigurno da će pica biti odlična hrana bez posledica po zdravlje”.

  Da li je smrznuta pica štetna za vaše zdravlje?

  Da biste jeli picu, ne morate uvek otići u piceriju ili je napraviti kod kuće: postoje zamrznute pice, opcija koju mnogi smatraju zgodnom, brzom i podjednako ukusnom.

  Međutim, normalno je zapitati se da li je ova alternativa više ili manje zdrava od sveže napravljene pice.

  „Smrznuta pica, za razliku od sveže koja se priprema uz neophodno vreme dizanje testa i sa svežim proizvodima, je namirnica koja može da sadrži konzervanse i aditive, koji je čine manje zdravom“.

  Mnogi od ovih sastojaka mogu negativno uticati na zdravlje našeg tela. Aditivi doprinose povećanju kalorija i masti u hrani, što može dovesti do povećanja telesne težine i povezanih zdravstvenih problema. Neki od njih mogu izazvati poremećaje kao što su alergije, intolerancije i neželjene reakcije, dok su drugi povezani sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima kao što su tumori ili problemi u razvoju kod dece i tinejdžera.

  DA LI JE KONZUMIRANJE PICE U PICERIJI LOŠE ZA VAS?

  Istina je, međutim, da većina nas jede picu direktno u piceriji, a ne kod kuće. Dakle, šta možemo reći o pici koja se jede u piceriji? Da li je to zdravije?

  “Da. Sve dok je to picerija koja koristi sveže, sezonske i kvalitetne proizvode! Izbegavajte picerije koje koriste industrijske preparate, nekvalitetno brašno ili sireve sa visokim procentom soli, konzervansa ili prerađene od svežeg mleka“, kaže dr Džesika Falkone.

  Savet je, dakle, da obratite pažnju na izbor picerije i da preferirate pouzdane objekte u kojima se koriste samo sveže namirnice i kvalitetne sirovine.

  „Još bolje kada se pica u piceriji priprema sa kiselim testom, što ovu hranu čini ukusnijom i svarljivijom“, dodaje Falkone.

  DA LI OSOBE NA DIJETI MOGU KONZUMIRATI PICU?

  S obzirom na sve što smo rekli o ovoj namirnici, oni koji se drže određenog režima ishrane ili su na dijeti možda bi ipak pomislili da je bolje odustati od parčeta pice, zbog ugljenih hidrata i kalorija koje ona sadrži.

  Međutim, realnost je drugačija.

  „Kada se pridržavate dijete, ukoliko nema posebnih kontraindikacija, moguće je konzumirati picu bez potrebe da izaberete alternative koje nisu baš ukusne i koje vam ne dozvoljavaju da obezbedite sve hranljive materije koje su telu potrebne“, kaže dr Džesika Falcone.

  „Klasična margerita u koju se dodaju drugi sastojci pomaže da se zadovolji osećaj sitosti. Važno je da ne preterujete i kombinujete dobru porciju kuvanog, pečenog ili sirovog povrća!“

  Dragoceni predlozi da ne prekoračite sa porcijama, integrišete mnogo povrća u ishranu i pratite uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, tiču se ne samo onih koji se pridržavaju određene dijete, već i svih nas uopšte. Pravilna ishrana je jedan od najefikasnijih načina da se brinete o svom zdravlju.

  Polise DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja kreirane su kako bi pružile podršku dobrobiti i medicinskim i preventivnim potrebama pojedinaca i porodica. Osiguranici imaju pristup pregledima, specijalističkim lekarskim pregledima i programima prevencije. Što se tiče dece, uključene su ciljane pedijatrijske konsultacije i, ukoliko se ugovori, dnevni dodatak za hospitalizaciju.

  9. februara 2023. godine od strane Martine Melgazzi

  Izvor: https://blogunisalute.it/pizza-fa-male/