DDOR osiguranju jubilarna plaketa povodom 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske

U petak, 14. oktobra u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske održana je Svečana sednica povodom Dana Galerije Matice srpske i obeležavanja jubileja 175 godina od osnivanja. Tim povodom, prisutnim gostima pozdravnu reč uputila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, besedu o jubileju održao je prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, dok je svečano obraćanje uputila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Galerija Matice srpske je humanistički muzej koji veruje u snagu ljudske kreativnosti i važnost umetničkog stvaralaštva za unapređenje kvaliteta života i dobrobiti društva. Kao ustanova proistekla je iz Matice srpske i njenog Muzeja koji je osnovan u oktobru 1847. godine pod inicijativom Matičinog sekretara Teodora Pavlovića, a ideju za osnivanje Muzeja je dao još 1842. godine Sava Tekelija, prvi i doživotni predsednik Matice srpske. Od godine osnivanja, najistaknutije su bile godine preseljenja Matice iz Pešte 1864, otvaranje za javnost 1933, sticanje statusa posebne zbirke 1947, preseljenje u sadašnju zgradu na Trgu galerija 1958. i ova, 2022. godina, kada je muzejska košnica postala ponos nacije. Razgranata delatnost Galerije Matice srpske i njeno učešće u brojnim oblastima kulturnog i društvenog života učinili su je prepoznatljivom u javnosti.

Danas, Galerija Matice srpske je ogledalo istorije srpskog naroda, umetnosti i kulture, u kom se odražavaju sve društveno-istorijske, kulturne i umetničke promene kroz koje je prolazilo srpsko društvo. Istovremeno Galerija Matice srpske s posebnim pijetetom čuva sećanje na pojedince: svoje osnivače, kolekcionare, umetnike, upravnike, istraživače, a posebno na darodavce koji su se svojim dobročinstvom upisali u istoriju naše ustanove i srpske kulture u celini. Stoga, u svečanoj godini jubileja želimo da zahvalimo svim ustanovama, kompanijama i pojedincima koji su u proteklih dvadeset pet godina doprineli da Galerija Matice srpske bude ono što je danas.

Zalaganje za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa koje DDOR osiguranje godinama podržava kroz partnerstvo sa Galerijom Matice srpske potvrđeno je dodelom jubilarne plakete povodom 175 godina od osnivanja ove eminentne institucije. Ispred kompanije plaketu je primio Frančesko Maši, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja i tim povodom izjavio:

„Kada je u pitanju očuvanje kulturnog nasleđa, Unipol, naša matična kuća, pruža podršku inicijativama i projektima u oblasti kulture i umetnosti kako bismo preneli i ovo važno nasleđe i vrednosti Unipol Grupe zajednici. Izuzetno sam ponosan što i u Srbiji naša podrška kulturno-istorijskom nasleđu ne izostaje. Jubilarna plaketa koju je naša kompanija DDOR dobila potvrda je da je partnerstvo sa Galerijom Matice srpske i podrška koju pružamo dalo doprinos u svopštem radu i izvanrednim uspehu ove značajne institucije kako za Novi Sad tako i za čitavu zemlju. Uveren sam da će Galerija Matice srpske i dalje biti posvećena očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa i na najbolji način učiniti umetnost dostupnom čitavoj zajednici.“