Imunoterapija: lečenje alergije bez kortikosteroida sa dugoročnim efektom

Kijanje, curenje i svrab nosa, crvenilo i svrab očiju, naduvenost, crvenilo i plihovi po koži već su poznati simptomi alergija. Broj osoba sa alergijskim reakcijama je u stalnom porastu, a prema zvaničnim statistikama u Srbiji od različitih oblika alergije pati oko trećine stanovništva.

Najčešći alergeni su:

– ambrozija, polen drveća, trave

– životinjska dlaka

– grinje

– buđ

– prašina

– neki lekovi

Jedina metoda koja deluje na uzrok bolesti

U savremenom lečenju alergija primenjuju se protokoli koji uključuju antihistaminike, kortikosteroide i jednu od novijih vrlo efikasnih i bezbednih metoda – imunoterapiju. Imunoterapija je posebno delotvoran tretman protiv  alergija izazvanih polenom, prašinom i grinjem. To je jedina metoda lečenja alergija koja deluje na uzrok bolesti, a ne samo na simptome. Sprovodi se tako što se pacijentima daju male doze alergena i na taj način se stvara otpornost na alergen. Kao krajnji rezultat postiže se značajno smanjenje ili nestajanje simptoma alergija. Prednosti ove terapije su u tome što ne uključuju kortikosteroide, rešavaju problem na duže vreme (čak do 15 godina) i mogu da je prime i deca i odrasli.

Imunoterapija je posebno važna za odrasle i decu kod kojih izbegavanje alergena i primena standardne terapije ne daju rezultate, kao i kod onih koji imaju tegobe izavane upotrebom lekova. Nekima je ovo razlog i za odustajanje od lečenja.  Prijavite se na naš newsletter

  Rešenje za alergijski rinitis, rinokonjuktivitis i blaži oblik astme

  Poznato je da je jedna od  najčešćih alergija, naročito kod mladih, alergijski rinitis  – zapaljenje sluzokože nosa. Simptomi su otečena sluzokoža nosa i zapušenost, curenje i svrab nosa, napadi kijanja, suzenje i svrab očiju, oticanje kapaka… Broj obolelih je u stalnom porastu, pa je imunoterapija sve zastupljenija u tretiranju polenskih alergija jer daje dugotrajan efekat. Savetuje se da se imunoterapija sprovodi u slučajevima alergijskog rinitisa, rinokonjuktivitisa i blage astme. Ali imunoterpaija pokazala se efikasnom i kod alergija na grinje.

  Imunoterapija se radi pre sezone cvetanja

  Da bi se osigurala što veća delotvornost terapije, pre početka je neophodan  klinički  pregled koji uključuje uzimanje detaljne anamneze o tegobama i  alergološko testiranje.

  U početku se pacijentu daju vrlo male doze alergena koje se vremenom povećavaju. Terapija se primenjuje pre sezone cvetanja, odnosno nekoliko meseci  pre pojave alergena na koje je osoba osetljiva.

  Imunoterapija često deluje duže od 20 godina

  Imunoterapija se primenjuje u vidu kapi i injekcija. Sublingvalna imunoterapija podrazumeva stavljanje kapljica ekstrakta alergena pod jezik. Imunoterapija u vidu presezonskih vakcina daje se isključivo u bolničkim uslovima, u slučaju da dođe do ispoljavanja neželjenih reakcija.

  Terapija traje ukupno tri godine, nakon čega simptomi često potpuno nestaju i to na 15-20 godina, a neretko i do kraja života.

  Neželjena dejstva su veoma retka

  Najveća prednost imunoterapije jeste u tome što su neželjena dejstva retka i blaga.

  Od reakcija na imunoterapiju može da se javi peckanje ili svrab jezika, crvenilo koje se brzo povlači, kao i otok od uboda vakcine. Ukoliko se pacijent razboli i dobije visoku temperaturu, terapija se prekida do izlečenja prehlade, a potom se nastavlja.