Izuzetna demonstracija hrabrosti – Simulacija saobraćajnog udesa zaustavila Novosađane

Realističnu, ali ipak simuliranu i kontrolisanu, situaciju saobraćajnog udesa pružili su vatrogasci, hitna pomoć, ekipe Crvenog krsta, Gorske službe za spasavanje i drugih organizacija, koji su na Trgu slobode u simuliranom sudaru autobusa i putničkog automobila, predstavili građanima, na koji način se, kada dođe do nezgode, njihovi timovi organizuju i funkcionišu. Takođe, bila je ovo prilika da se građani, iz prve ruke uvere, koliko ozbiljne posledice mogu da nasatnu po život i imovinu ukoliko u trenutku nepažnje.

Čim se čula vastrogasna sirena, mnogobrojni građani okupili su se kako bi posmatrali ovu autentičnu sliku ali hrabrost koju su pokazali ovi profesionalci. Na ovaj način i uz intoniranje himne, kao i obraćanjem Željka Vukovića iz Vatrogasnog saveza grada Novog Sada, zamenika gradonačelnika Novog Sada Igora Crnobarca otpočela je manifestacija „Susret vatrogasaca i snaga sistema bezbednosti,” u organizaciji Vatrogasnog saveza grada Novog Sada, na kojoj je i kompanija DDOR uzela učešće, zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.

 
 
  
 
  
 
 
 
 
 
 
  
 
  
 
 
 
 
U okviru zajedničkog nastupa, prisutni su imali priliku da iskuse kontrolisanu simulaciju čeonog sudara pri malim brzinama, kao i da osete koliko je važan pojas pri prevrtanju automobila kada dođe do saobraćajne nesreće. Takođe, bila je ovo prilika da da se prikaže uticaj alkohola i psihoaktivnih supstanci na opažanje i koordinaciju – rešavanjem jednostavnih zadataka noseći posebne naočare. Pored toga, prisutni su uživali i u drugim zabavno-edukativnim aktivnostima.

DDOR i Agencija za bezbednost saobraćaja još jednom su potvrdili svoju duboku posvećnost bezbednosti u saobraćaju i edukaciji sa ciljem preveniranja neželjenih događaja.

Ovo je takođe bila prilika da se građani podsete na značaj osiguranja uopšte. Kako smo nedavno bili svedoci, rizici od oluje ili požara mogu biti kobni, a osiguranje se pokazalo kao neprocenjivo sredstvo koje pruža finansijsku otpornost u najtežim vremenima. Takođe, podizanje svesti o bezbednosti u saobraćaju od suštinske važnosti, a Agencija za bezbednost saobraćaja, kao i DDOR, već decenijama uspešno sprovodi edukativne programe za građane, kako bi preokrenula zabrinjavajuću statistiku, koja nas svakodnevno okružuje. Sinergija DDOR-a i Agencije za bezbednost saobraćaja pokazala se kao neverovatno sredstvo kada je reč o podizanju svesti i edukaciji o bezbednosti u saobraćaju, još na EXIT festivalu, kroz kampanju „Uspori, ne gori“.

Manifestacija „Susret vatrogasaca i snaga sistema bezbednosti“ bio je svojevrsni prikaz onoga što nikada niko ne treba da iskusi, te je tako zasigurno upalila alarm kod onih koji svakodnevno sedaju za volan i kreću na put, istovremeno naglašavajući ulogu ovih hrabrih profesionalaca u zaštiti života.