Kandida kod muškaraca: koji su simptomi ove mikoze?

Mikoze (gljivična oboljenja) pogađaju i mušku i žensku populaciju i, uopšteno govoreći, razvijaju se u vlažnim delovima tela, poput usta, prepona, genitalija. Među njima, kandida je jedna od najrasprostranjenijih: predstavlja čestu gljivičnu infekciju, koja obično uopšte nije opasna po zdravlje, već je uporna i neprijatna. Međutim, identifikovanje i pravilno lečenje omogućava da se izbegne rizik od komplikacija.

Kandidijaza se češće javlja kod žena, ali se i muškarci mogu zaraziti njome i preneti je, iako je u mnogim slučajevima asimptomatska. Zato ćemo se u ovom člankunaročito usredsrediti na kandidu kod muškaraca, na simptome, uzroke i najbolju praksu kako bi se izbeglo dobijanje ove infekcije, pored načina lečenja za rešavanje ovog problema.

KANDIDA KOD MUŠKARACA: SIMPTOMI

Stanje koje obično nazivamo kandida (candida) se odnosi na infekciju gljivicama, Candida albicans i drugim vrstama, koje žive kako na sluznicama creva, tako i na sluznici u usnoj duplji. U normalnim uslovima, gljivica koegzistira sa našim organizmom bez izazivanja problema, ali ponekad može da izazove infekcije, koje se manifestuju pre svega pojavom beličastih pruga ili mrlja koje svrbe, na nivou zahvaćene sluznice.

Kod muškaraca kandida često može da bude asimptomatska. Kada to nije slučaj, obično se manifestuje:

 • crvenim osipom
 • ponekad belim, sjajnim flekama na penisu
 • peckanjem i svrabom
 • bolom tokom seksualnog odnosa.

tommaso79/gettyimages.it

U težim slučajevima, prisutan je žućkasto-beli iscedak ispod prepucijuma, a često je ovo stanje praćeno i malim pukotinama kože (ragadama) koje izazivaju bol i sprečavaju potpuno uvlačenje penisa. Poremećaji uzrokovani kandidom dugo traju i mogu da dovedu do dodatnih komplikacija, ukoliko se ne leče.

Međutim, crvenilo, svrab i bol u penisu mogu da budu znaci drugih bolesti, uključujući i neke polno prenosive bolesti (PPB), pa stoga nije dobro zanemarivati simptome kada se pojave. Urolog ili lekar primarne zdravstvene zaštite mogu da postave dijagnozu, često bez dodatnih pregleda i ispitivanja.

KOJI SU FAKTORI RIZIKA ZA OVU INFEKCIJU?

Vlažno okruženje je idealno za širenje kandide, zbog čega se ona manifestuje na nivou reproduktivnih organa. Jedan od najčešćih uzroka je nezaštićeni polni odnos sa ženom koja ima vaginalnu infekciju kandidom. Međutim, čak i loša higijena može da bude uzrok ovog stanja: područje ispod prepucijuma može biti plodno tlo za kandidu.

Drugi faktori rizika su:

 • produžena upotreba antibiotika
 • dijabetes
 • gojaznost.

Osim toga, ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom zbog hemioterapijskog lečenja, HIV-a ili nekog drugog razloga su u većem riziku.

 POSTAVLJANJE DIJAGNOZE KANDIDE KOD MUŠKARACA

Za dijagnostikovanje kandide kod muškaraca, uopšteno uzevši, dovoljan je opis simptoma i pregled. Ponekad lekar može da zatraži analizu uzorka zaraženog tkiva i analizu krvi, koja uključuje i tzv.T2Candida® panel, pomoću koga se otkrivaju kvasci iz roda Candida.

Piotrekswat/
gettyimages.it

KOJE KOMPLIKACIJE MOGU DA NASTANU USLED KANDIDIJAZE KOD MUŠKARACA?

Jedna od mogućih komplikacija gljivične infekcije je balanitis, upala prepucijuma ili glave penisa koja, ukoliko se efikasno ne leči, može da uzrokuje ožiljke i adhezije (priraslice) na prepucijumu. Nelečeni balanitis izaziva otečene žlezde, slabost i umor.

Gljivična infekcija takođe može da uđe u krvotok, a ovo je stanje koje se naziva kandidemija ili invazivna kandidijaza: to se dešava kod mnogih pacijenata koji dugo čekaju pre nego što potraže lekarsku pomoć, čak i ukoliko su prisutni tipični simptomi. Osim toga, ovo stanje je češće kada je imunološki sistem oslabljen ili nakon hospitalizacije tokom koje je bilo potrebno koristiti kateter za uriniranje.  Prijavite se na naš newsletter

  KANDIDA KOD MUŠKARACA: LEČENJE

  Površinske infekcije izazvane kandidom mogu da se leče antigljivičnim kremama koje se nanose lokalno. Neke su dostupne i kao lekovi koji se mogu dobiti bez recepta, ali savet je da se uvek obratite lekaru kako biste bili sigurni u dijagnozu. Osim toga, uvek treba imati na umu da bi, kada je pacijent seksualno aktivan, trebalo lečiti i partnera, bilo da pokazuje simptome ili ih nema, kako bi se sprečilo da se infekcija u budućnosti ponovo prenese na nekog drugog. Štaviše, tokom perioda u kome se uzimaju lekovi, treba se uzdržati od polnih odnosa.

  Tero Vesalainen/gettyimages.it

  Invazivne gljivične infekcije, s druge strane, zahtevaju sistemsku antifungalnu terapiju zasnovanu na lekovima koji takođe mogu da se primene intravenozno.

  KAKO SPREČITI KANDIDIJAZU KOD MUŠKARACA

  Prvi i najefikasniji savet za sprečavanje gljivične infekcije je izbegavanje seksualnog kontakta sa sumnjivim partnerom; neka od pravila koja treba slediti su sledeća:

  • nošenje kondoma tokom seksualnog odnosa, čak i sa stalnim partnerom;
  • praktikovanje dobre higijene;
  • održavanje penisa i genitalija čistim i suvim.

  Infekcije uzrokovane kvascima, poput kandide, su poremećaji koji mogu da se reše za nekoliko sedmica, pa stoga, ukoliko postoji jedan ili više simptoma, najbolje je obratiti se svom izabranom lekaru, koji će se eventualno konsultovati sa specijalistom, i na taj način uputiti pacijenta šta treba da uradi. Briga o sopstvenom zdravlju znači ne zanemariti nijednu bolest, tj. uvek delovati u pravom trenutku.

  Izvor: https://blogunisalute.it/candida-maschile-sintomi/