KOJI SU UZROCI NASTANKA AFTI U USTIMA?

Afte su male ranice/lezije na koži koje se formiraju u različitim delovima tela, uključujući i unutrašnjost usne šupljine. One su česta pojava i mogu da se ispolje u bilo kojoj dobi, a prema podacima Humanitasa – sa većom prevalencijom u pedijatrijskom uzrastu i kod ženskog pola.

Iako nisu zarazne, mogu da budu veoma bolne, a njihovo prisustvo može u značajnoj meri da spreči osobu da normalno jede ili razgovara, naročito u trenucima kada je upala na vrhuncu.

Kao što ćemo videti u ovom članku, afte su pokazatelji drugih disfunkcija ili patologija i, da bi ih izlečili, neophodno je lečiti i aftu lokalno, ali i delovati na uzrok koji ju je izazvao.

Danas istražujemo temu afti u ustima da bismo razumeli zašto se javljaju i koje preparate možemo da primenimo da bismo se rešili ove neprijatnosti.

ŠTA SU AFTE I KAKO SE ISPOLJAVAJU U USTIMA

Afte u ustima nastaju u mekim tkivima oralne sluznice, odnosno na nepcu, obrazima i jeziku.

Ovaj poremećaj se naziva i aftozni stomatitis ili aftozni čir, a manifestuje se beličastim ranicama/lezijama oko kojih se nalazi crveni krug, a mogu da se jave pojedinačno ili u grupama.

Kako dolazi do nastanka ovog poremećaja? Hajde da to zajedno otkrijemo.

 • Najpre u ustima počinje blaga nelagodnost, koja može da se ispolji u vidu bola ili pečenja;
 • Pojavljuje se ranica/lezija prekrivena beličastom patinom, koju čini fibrin, protein koji učestvuje u zgrušavanju krvi;
 • Ranica/lezija može dodatno da se upali ili da se povuče/regredira, čak i u roku od nekoliko sati;
 • Afte uglavnom prolaze za nekoliko dana, a mogu da traju najduže od jedne do dve nedelje;
 • Ako se ponovo pojave sa određenom učestalošću, reč je o relapsu aftoznog stomatitisa, patologiji koja može da izazove priličnu nelagodnost: u ovom slučaju je potrebno istražiti zbog čega se javljuju i u tom smislu obratiti se svom izabranom lekaru, kako bi se delovalo na uzrok pojave afti.

p_saranya/gettyimages.it

SIMPTOMI AFTI U USTIMA

Da rezimiramo, kada se afte pojave u ustima, dolazi do simptoma koji mogu da budu:

 • lokalizovani bol, koji može da bude blag, ali i vrlo intenzivan. Bol može da se pojača tokom konzumiranja hrane ili dok osoba govori, jer tkiva u usnoj šupljini dodiruju ranicu/leziju
 • lokalno crvenilo
 • pečenje
 • ponekad čak i groznica, ako je afta veoma velika
 • u nekim slučajevima, može da se javi i otok limfnih čvorova ispod vilice.  Prijavite se na naš newsletter

  GLAVNI UZROCI AFTI U USTIMA

  Kao što je pomenuto, postoje različiti uzroci za nastanak afti koje mogu da budu posledica neke pridružene patologije: usna duplja je, zapravo, početni deo digestivnog trakta koji je direktno povezan sa želucem i crevima, zbog čega poremećaji u ovim organima mogu da izazovu iritaciju oralne sluznice. Osim toga, kada iz različitih razloga dođe do pada imunološkog odgovora organizma, jedan od alarma za uzbunu je upravo prisustvo afti: hajde da se zajedno upoznamo sa glavnim razlozima koji dovode do ovog poremećaja, imajući u vidu da je – ukoliko se afte često javljaju – važno što pre razgovarati sa svojim lekarom i stomatologom, koji će moći da daju detaljne informacije, kako za lečenje same aftozne ranice/lezije, tako i za delovanje na uzrok koji dovodi do njenog nastanka.

  HRONIČNE ZAPAljenske BOLESTI creva

  Hronične bolesti koje pogađaju creva, kao što su celijakija, Kronova bolest i ulcerozni kolitis (zapaljenje creva), izazivaju stalno zapaljenje crevne sluzokože i zbog toga mogu da izazovu nastanak afti u ustima, posebno ako bolest nije dobro kontrolisana.

   

  VIRUSNE, Gljivične ili bakterijske infekcije

  I infekcije različitih vrsta koje utiču i na crevni sistem i na druge delove organizma mogu da prouzrokuju razvoj afte u ustima.

  Među njima su, na primer:

  • bakterijske infekcije, kao što je Helicobacter Pylori, bakterija koja se nalazi u želucu i uzrokuje gastritis i čir;
  • gljivične infekcije, poput oralne kandidijaze, izazvane gljivicom zvanom Candida Albicans;
  • virusne infekcije, među kojima su Herpes Simplex, varičela, Herpes Zoster, koje uzrokuju pojavu nadraženih gnojanica u različitim delovima tela, uključujući i usta.

   

  HORMONskI disbalansi

  Hormonski disbalansi, na primer, zbog menstrualnog ciklusa, ulaska u menopauzu ili trudnoće, mogu da budu uzrok koji će izazvati iritaciju usta.

  fizkes/gettyimages.it

  NEizbalansirana ishrana

  Ishrana siromašna hranljivim sastojcima, poput vitamina B12, cinka, folne kiseline i gvožđa, može da dovede do opšte neuravnoteženosti, uključujući smanjenje imunološke odbrane i iritaciju želuca i creva, a samim tim i da stimuliše razvoj afte u ustima.

  uPOTREBA LEKOVA

  Uzimanje imunosupresivnih lekova, poput hemioterapije i radioterapije, može da izazove nastanak ranica/lezija u ustima. Neki antiinflamatorni (protivupalni) preparati, antihistaminici (lekovi protiv alergija) i psihoaktivni lekovi takođe mogu da izazovu iritaciju usne šupljine.

  KONTAKT SA PRLJAVNIM PREDMETIMA I ŽIVOTINJAMA

  Prljavština može, uopšteno govoreći, da iritira oralnu sluznicu: zbog toga su deca koja često stavljaju ruke u usta sklona nastanku afti. Drugi uzrok za pojavu afti može da bude kontakt sa životinjama, kućnim ljubimicima i drugim, koje mogu da prenose prljavštinu, na primer, preko šapa, usta ili krzna.

  MANJE povrede I iritacija U USTIMA

  Slučajna ili ponovljena trauma u ​​ustima, poput slučajnog ugriza za obraz, nepravilna upotreba četkice za zube, stalni kontakt sa oštrim zubom ili sa aparatom u ustima, mogu da prouzrokuju pojavu plikova koji se potom pretvaraju u ranice u ustima, odnosno afte.

  Iritacije prouzrokovane hranom ili nadražujućim supstancama

  Kisela hrana, začinjena hrana ili jake arome, kao i elementi prisutni u nekim pastama za zube, bombonama ili žvakaćim gumama mogu da iritiraju oralnu sluznicu, prouzrokujući nastanak afti.

  pušenje

  Pušenje prouzrokuje dehidrataciju sluzokože usta i povećava unutrašnju temperaturu usne šupljine: sve ovo smanjuje otpornost na infekcije i zbog toga dovodi do veće verovatnoće za nastanak afti.

  preparati ZA LEČENJE afti U USTIMA

  Afte u ustima prolaze u roku od nekoliko dana: samo u nekim slučajevima, ako je upala vrlo opsežna ili ako uzrok nastanka afte nije otklonjen, mogu da potraju nekoliko nedelja. Kao što smo već videli, ove lezije na koži mogu da budu alarm za uzbunu u vezi sa nekim tekućim problemom: ako su vrlo uporne, prvo što treba učiniti je razumeti šta je uzrok zbog koga se javljaju.

  Jae Young Ju/gettyimages.it

  Kada je bol vrlo intenzivan, mogu da se primene neki lekovi lokalno, na primer:

  • vode za ispiranje usta koje formiraju zaštitni film protiv upale, sprečavajući da se ista pogorša;
  • preparati sa retinoinskom kiselinom ili adstringentnim gelom na bazi aluminijum-hlorida, koji pomažu sluznici da obnovi epitel.

  Uopšteno uzevši, ukoliko se pojave afte u ustima, preporučuje se:

  • primena pravilne, konstantne oralne higijene;
  • uravnoteženo konzumiranje hrane, izbegavanje namirnica koje bi mogle da izazovu iritaciju, kao što su začini, ljuta hrana, agrumi, paradajz, čokolada;
  • davanje prednosti ishrani koja je zasnovana na vlaknima i integralnim žitaricama;
  • obilno unošenje tečnosti kako bi se pospešilo pročišćavanje organizma.

  Za bilo kakve nedoumice u vezi sa pojavom afti u ustima i iritacijama usne šupljine, preporučujemo  obraćanje izabranom lekaru i stomatologu za dobijanje informacija o tome kako tretirati ovaj problem, posebno s obzirom na to da afte mogu da budu pokazatelji drugih patologija ili disfunkcija.

  Izvori

  humanitas.it
  msdmanuals.com

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/afte-in-bocca/