Koji su uzroci putne bolesti i kako preduprediti ovaj poremećaj?

ZDRAVLJE I BLAGOSTANJE

 

Putna bolest je poremećaj koji čak i najkraće putovanje može pretvoriti u neprijatno iskustvo. Razumevanje uzroka i mehanizama koji leže u osnovi ovog problema je prvi korak ka boljem lečenju istog. U narednim pasusima navešćemo uzroke, simptome i lekove za putnu bolest, pružajući potpunu sliku koja može da pomogne kako onima koji pate od ovog poremećaja tako i njihovim saputnicima.

ŠTA JE PUTNA BOLEST?

Putna bolest je obik kinetoze, medicinski termin koji opisuje niz simptoma vezanih za kretanje. Ovaj  poremećaj može  da se pojavi u različitim prevoznim sredstvima: zapravo u autu, ali takođe i u avionu, brodu – prouzrokujuću morsku bolest – pa čak i kada koristite neke sprave u zabavnim luna parkovima. Znaci putne bolesti mogu da variraju od blagih do ozbiljnih i uključuju, kao što ćemo detaljnije izložitii u posebnom pasusu, mučninu, povraćanje, bledilo, znojenje i, u nekim slučajevima, vrtoglavicu.

UZROCI PUTNE BOLESTI

Uzroci putne bolesti uglavnom su vezani za vestibularni sistem, koji se nalazi u unutrašnjem uhu, koji je odgovoran za naš osećaj ravnoteže i prostorne orijentacije. Tokom putovanja, mozak prima oprečne signale: oči vide kretanje pejzaža, ali naš osećaj ravnoteže opaža da stojimo mirno ili da sedimo. Ovo neslaganje stvara konfuziju u mozgu, izazivajući simptome kao što su mučnina i povraćanje, zbog suprostavljenog procesa između vizuelne percepcije i osećaja stabilnosti.

Ko je najviše izložen ovom poremećaju?

Neke osobe su sklonije putnoj bolesti od drugih. Ovo važi za decu od 2 do 12 godina, trudnice i osobe koje pate od migrene. Takođe faktori kao što su nedostatak sna, uzimanje određenih lekova – kao što su antidepresivi, antihistaminici prve generacije i lekovi za hipertenziju – i stres takođe mogu da povećaju verovatnoću razvoja putne bolesti.

Važno je napomenuti da podložnost ovoj vrsti kinetoze takođe varira u zavisnosti od tipa vozila i vrste putovanja na koje se ide: kretanje po krivudavom putu ili u uslovima nemirnog mora, na primer, povećava rizik od te bolesti.  Prijavite se na naš newsletter


  NAJČEŠĆI SIMTOMI

  Ovaj problem ima različite posledice od osobe do osobe I uglavnom uključuje mučninu, povraćanje, bledilo, hladan znoj, suva usta i, u nekim slučajevima, vrtoglavicu. Ovi simptomi mogu da se pojave pojedinačno ili u kombinaciji, a njihova težina varira u zavisnosti od nekoliko faktora, kao što su dužina putovanja i uslovi okoline. Znati kako prepoznati prve znake važno je kako bi se moglo blagovremeno intervenisati i sprečiti pogoršanje tegoba.

  PREVENCIJA I LEČENJE

  Prevencija igra ključnu ulogu u efikasnom liječenju putne bolesti. Jedna od prvih stvari koju treba uzeti u obzir je sopstveni položaj u vozilu. Sedenje blizu centra vozila, tako na primer na srednjem sedištu, gde je kretanje manje primetno, može da napravi veliku razliku. Pored toga, preporučljivo je izbegavati čitanje ili gledanje u ekrane tokom putovanja, jer će to pogoršati simptome. Održavanje dobre ventilacije u automobilu je od suštinskog značaja za smanjenje osećaja mučnine. Isto tako, korisno je jesti lagane obroke pre putovanja i izbegavati masnu ili začinjenu hranu koja iritira stomak. Konačno, praviti česte pauze tokom putovanja da bi se udahnuo svež vazduh i malo protegnulo jeste dobar način da se spreči pojava problema.

  Farmakološki lekovi

  Ako metode prevencije nisu dovoljne, postoje različiti lekovi koji pomažu u kontroli simptoma putne bolesti. Među njima, antihistaminici, kao što su dimenhidrinat i meklizin jesu najčešći. Međutim, neophodno je konsultovati se sa lekarom pre nego što se uzme bilo koji lek, posebno u slučaju trudnoće, drugih zdravstvenih stanja ili uzimanja drugih lekova. Neki od ovih lekova mogu imati neželjene efekte, kao što je pospanost, tako da je važno sagledati moguće implikacije.

  Prirodni lekovi

  Za one koji su skloni da više vole prirodniji pristup u lečenju, postoje različiti lekovi koji mogu da budu podjednako efikasni. Đumbir je, na primer, poznat po svojim antiemetičkim svojstvima i njegovo uzimanje pre polaska na put preporučuje se u različitim oblicima, kao što su biljni čajevi, bombone ili suplementi.

  Korišćenje poznatih akupresurnih narukvica na ručnom zglobu, koje prate principe akupunkture i tradicionalne kineske medicine, je još jedan metod za koji se zna da pomaže u smanjenju mučnine. Tehnike dubokog disanja i meditacija takođe mogu biti od posebne pomoći u smirivanju nervnog sistema. Pored toga, udisanje eteričnih ulja poput peperminta i lavande igra važnu ulogu u ublažavanju neugodnog osećaja mučnine.

  ŠTA TREBA DA SE PREDUZME AKO MALIŠANI PATE OD PUTNE BOLESTI

  Kada se putuje sa najmlađim putnicima, putna bolest može da postane prava noćna mora, posebno kada se ide na odmor sa decom i mnogo je kilometara na putovanju koje treba da se pređe. Važno je zapamtiti da deca, posebno mlađa, možda neće moći rečima da prenesu svoju nelagodu, za razliku od odraslih. Zbog toga je neophodno obratiti pažnju na neverbalne znakove kao što su bledilo ili uznemirenost.

  Za mališane je korišćenje igara i interaktivnih aktivnosti koje zahtevaju pažnju često efikasan način da se odvrate misli od kretanja vozila. Takođe je dobra ideja imati pri ruci lagane i zdrave grickalice, kao što su krekeri ili kriške jabuke, koje mogu da budu manje iritantne za stomak od teže hrane. Konačno, za posebno osetljivu decu, dobra je ideja da se pre polaska konsultuje sa pedijatrom kako bi se razmotrila potencijalna upotreba antiemetičkih lekova koji odgovaraju uzrastu.

   

  Pripremila Martina Melgaci, 2. oktobar 2023.godine

   

   

  https://blogunisalute.it/ipermetropia/