MENISKUS: GDE SE NALAZI, ČEMU SLUŽI I KAKO DOLAZI DO POVREDE

Pokreti kolena se amortizuju odnosno ublažavaju zahvaljujući i meniskusima koji se nalaze unutar zgloba. To su dva jastučića / diska od fibro-hrskavičastog tkiva, tvrda i elastična, koja služe da smanje trenje između kosti potkolenice i butne kosti i da raspodele opterećenje i težinu tela.

Nakon traume ili usled degenerativnih uzroka, ove strukture mogu da se oštete ili čak i slomiju. U ovom članku ćemo videti kako se to dešava i koji su simptomi kidanja (rupture) meniskusa, nakon što budemo proučili njegovu anatomiju.

MENISKUS: ŠTA JE, GDE SE NALAZI I ČEMU SLUŽI

Meniskusi deluju tako što ravnomerno raspoređuju težinu tela i smanjuju trenje između kondila butne kosti (dela kosti koji ulazi u zglob) i kondila tibije (golenjače) tokom pokretanja kolena, održavajući ga stabilnim. Oni su fibro-hrskavičaste strukture u obliku udubljenog slova ‘C’ na vrhu, a ravni na dnu i spojeni zglobom sa tibijom. Budući da se nalaze u ovom položaju, funkcionišu kao neka vrsta jastučića između butne kosti i potkolenice, sprečavajući da se dve kosti direktno dodiruju. Pričvršćeni su za mala udubljenja (zvana interkondilarne jame) između kondila tibije i deblji su sa spoljašnje strane, dok se sužavaju prema centru.

Svaki meniskus se sastoji od centralnog dela (koji se naziva telo) i dva kraja nazvana prednji i zadnji rog. U zavisnosti od položaja koji zauzimaju unutar kolena, nazivaju se medijalni (unutrašnji) meniskus i lateralni (bočni) meniskus.

Jan-Otto/gettyimages.it

MEDIJALNI (UNUTRAŠNJI) MENISKUS

Medijalni (ili unutrašnji) meniskus ima oblik polumeseca i formira hrskavicu kolena, zajedno sa zglobnom hrskavicom i bočnim meniskusom. Nalazi se između medijalnog kondila butne kosti i medijalnog kondila tibije.

LATERALNI (BOČNI) MENISKUS

Bočni meniskus ima gotovo kružni oblik. Nalazi se iznad gornje površine tibije, a za njegov zadnji deo je pričvršćen Vrizbergov (Wrisberg) ligament, koji ga povezuje sa bočnim epikondilom butne kosti.  Prijavite se na naš newsletter

  VRSTE POVREDA MENISKUSA

  Među najčešćim povredama kolena su upravo one koje pogađaju meniskus koji se u većoj ili manjoj meri može povrediti zbog sledećih faktora:

  • traumatičnog događaja
  • habanja zbog ponovljenih pokreta (struktura je već oštećena)
  • degenerativnih uzroka.

  Kod ljudi koji se bave sportom, meniskus se obično pokida kada se dogodi trauma koja se odnosi na zdravu strukturu. Međutim, to se može dogoditi i zbog degenerativnih uzroka: u ovom slučaju trauma se javlja kada je oštećenje već prisutno, a samim tim je i otpor manji nego kod zdravog meniskusa.

  U oba slučaja, kidanje (ruptura) može da se pripiše direktnoj traumi, tj. preopterećenju koje je izazvano jakim pritiskom ili rotacionim pokretom. Takođe je važno napomenuti da je kidanje (ruptura) meniskusa najozbiljnije stanje, ali postoje i česti slučajevi povrede meniskusa koji se takođe moraju odmah lečiti uz podršku specijalizovanog medicinskog osoblja.

  Kamonwan Wankaew/gettyimages.it

  Jedna od podela povreda meniskusa je napravljena prema mestu na kojem se lokalizuje problem. Stoga u ovom slučaju postoje:

  • kidanje (ruptura) prednjeg roga
  • povreda zadnjeg roga
  • povreda tela meniskusa.

  Osim toga, daljom klasifikacijom se uzima u obzir tok i izgled povreda, koje prema tome mogu da budu:

  • uzdužne (longitudinalne): rana je ruptura koja prati oblik polumeseca. Ako se ne leči, rana će se proširiti: u ovom slučaju se naziva „ drška na korpici-košarici“.
  • radijalne: defekt se nabija poput klina od oboda prema centru meniskusa. Ako se zanemari, može da se proširi i dobije oblik poput kljuna papagaja.
  • horizontalne: rana, horizontalna unutar tela meniskusa, ponekad se degeneriše i tkivo se otvara.

   

  KIDANJE (RUPTURA) MENISKUSA: SIMPTOMI OVE POVREDE

  Kidanje (ruptura) meniskusa dovodi do pojave nekih simptoma koji se lako mogu prepoznati i koji zahtevaju brzu intervenciju. Simptomatologija se razlikuju u zavisnosti od vrste povrede: u slučajevima traumatičnih ruptura, zglob je otečen i ukočen, a osoba oseća jak bol, koji se uglavnom pogoršava tokom 2 ili 3 dana od trenutka kidanja meniskusa. Istovremeno se i otok povećava, što otežava svaki pokret.

  Kod pokidanog meniskusa se, dakle, u većini slučajeva, istovremeno javljaju ovi simptomi. Međutim, ako se ne leči odmah, može da dođe do degeneracije i progresivnog ugrožavanja funkcije zgloba i / ili može da dođe do povreda i drugih struktura, poput ligamenata. U stvari, nije retko da traumatični događaj izazove istovremenu povredu i meniskusa i ukrštenih ligamenata.

  AndreyPopov/gettyimages.it

  UPALA MENISKUSA: KOJI SIMPTOMI UPUĆUJU NA OVO STANJE?

  Ono što je važno napomenuti – ne događa se uvek da posle traume meniskus pretrpi ozbiljnu povredu, već može da dođe samo do zapaljenja. U ovom slučaju simptomi  su uglavnom bolno stanje kolena, koje može biti praćeno otokom. Pacijent u ovom stanju će imati poteškoća sa hodanjem i osećaće nelagodnost i bol prilikom pomeranja zgloba.

  U tim slučajevima je dobro odmarati se i držati led na kolenu, koji pomaže u smanjenju upale. Uvek je poželjno konsultovati se sa svojim lekarom koji može da prepiše antiinflamatorne lekove i lekove protiv bolova, kao i da sugeriše dodatne analize kako bi se utvrdilo da trauma nije oštetila fibro-hrskavičastu strukturu.

  Nakon trauma koje zahvataju zglob kolena i u najozbiljnijim slučajevima mogu da dovedu do kidanja (rupture) meniskusa, fizioterapeut je referentna figura za oporavak nakon povrede i povratak svakodnevnim aktivnostima, uključujući i sportske i rehabilitacija jeključna.

  Izvor: https://blogunisalute.it/menisco-rotto/