MENJANJE DLAKE KOD PASA: SAVETI I ODGOVORI NA NAJČEŠĆA PITANJA


Dva puta godišnje, u proleće i jesen, naši psi menjaju dlaku, odnosno dešava se proces gubljenja dlake koji omogućava dlačnom pokrivaču da se obnavlja u odnosu na hladniju ili topliju sezonu koja dolazi.

Iako je to potpuno prirodna i fiziološka faza, može da bude naporna za naše ljubimce, a ponekad može da izazove i određenu zabrinutost kod vlasnika, posebno ako je količina izgubljene dlake vrlo obilna ili ako se, zajedno sa promenom dlake, javlja i iritacija kože.

Da bismo se pripremili za proces linjanja/menjanja dlake, danas ćemo detaljnije obraditi ovu temu: bolje ćemo razumeti o čemu je reč i koje radnje treba preduzeti da bismo se bolje suočili sa ovom pojavom zajedno sa našim četvoronožnim prijateljima.

DLAČNI POKRIVAČ PASA: DLAKA I PODDLAKA

Pre svega, važno je znati da dlaku ne menjaju sve vrste pasa: ovaj proces pogađa samo pse koji imaju i dlaku i poddlaku.

Pseća dlaka je, u stvari, za neke rase podeljena na dve vrste:

 • spoljna pokrivna dlaka, koja štiti od uticaja vremenskih uslova, poput hladnoće, kiše i vetra. Sastoji se od duže, čvršće i grublje dlake.
 • poddlaka, kraći paperjasti sloj koji ima funkciju da izoluje telo psa.

Tokom prolećnog linjanja se obnavlja spoljna pokrivna dlaka, tokom jesenjeg poddlaka postaje gušća. Kod pasa koji nemaju poddlaku stoga ne dolazi do menjanja dlake jer ih dlačni pokrivač štiti tokom cele godine: među njima su pudlica, jorkširski terijer, granični terijer, šnaucer, lagoto romanjolo i drugi.

Iuliia Zavalishina/gettyimages.it  Prijavite se na naš newsletter


  KARAKTERISTIKE LINJANJA/MENJANJA PSEĆE DLAKE: ZAŠTO DO TOGA DOLAZI I KOLIKO TRAJE?

  U ovoj fazi se primećuje da našim ljubimcima opada dlaka: ali zašto se tačno dešava ovaj proces?

  Prolećno i jesenje linjanje

  Konkretno, kod pasmina kod kojih se dešava, linjanje se javlja u dva perioda u godini:

  • u proleće, kada dolazi do potpunog obnavljanja dlake: masivniji zimski pokrivač nestaje i ustupa mesto letnjem koji će biti laganiji i manje gust.
  • u jesen, kada oskudni pokrivač letnje sezone ustupi mesto debljem sloju poddlake, koji će služiti da zaštiti životinju od zimske hladnoće.

  FOTOPERIOD I OPADANJE DLAKE

  Ono što pokreće početak linjanja je fotoperiod odnosno produžavanje – ili skraćivanje – svetlosnih sati u odnosu na sate mraka, zajedno sa promenom godišnjeg doba.

  Fotoperiod utiče na hormonalne procese kod pasa stimulisanjem aktivnosti folikula dlake, koji je podeljen u tri faze:

  • anagen, faza rasta u kojoj se dnevno proizvede približno 0,3 mm dlake
  • katagen, prelazna faza
  • telogen, faza mirovanja u kojoj se folikul dlake povlači sve dok dlaka ne opadne

  Opadanje dlake započinje sa zadnjeg dela tela životinje, a zatim postepeno napreduje ka prednjem delu. Upravo ovaj proces na folikulu može da izazove iritaciju i nelagodnost, zbog čega se naš ljubimac češe.

  TRAJANJE I INTENZITET MENJANJA DLAKE

  Uopšteno govoreći, menjanje dalke može da traje od 3 do 7 nedelja. Vreme u koje se javlja, trajanje i intenzitet variraju u zavisnosti od:

  • rase/pasmine: vrlo dlakave vrste pasa – kao što su čau-čau, nemački ovčar, akita inu i sibirski haski – svakako gube mnogo dlake i period promene dlake duže traje.
  • fotoperioda i izlaganja sunčevoj svetlosti: pas koji je naviknut na život na otvorenom će imati kraći i intenzivniji period linjanja od psa koji uglavnom vreme provodi u zatvorenom prostoru odnosno kući.

  PROBLEMI U VEZI SA MENJANJEM DLAKE: KOJI SU NAJČEŠĆI?

  Kao što je pomenuto, linjanje – iako je potpuno fiziološki poroces koji je neophodan za dobrobit našeg psa – može da bude zaista neugodno. Zajedno ćemo se pozabaviti najčešćim problemima s kojima mogu da se susretnu naši ljubimci.

  gilaxia/gettyimages.it

  ČVOROVI U KRZNU

  Dlaka koja odumre, a zatim opadne može da se zaplete, stvarajući vrlo neugodne čvorove, koji začepljuju pseću kožu i ne dozvoljavaju joj da adekvatno diše. Takođe, krpelje i druge parazite je teže uočiti ako u krznu ima čvorova.

  SVRAB I IRITACIJE

  Kao što je pomenuto, ponovni rast dlake, kao i ostaci dlake pokrivača koji ostaju raščupani, mogu da iritiraju kožu: zbog toga se pas češe, ponekad čak i više puta, tokom perioda linjanja.

  PERUT TOKOM PERIODA MENJANJA DLAKE

  Prisustvo peruti na dlaci nije usko povezano sa fazom menjanja dlake/linjanja, već može da se javi u bilo kom trenutku.

  Ako primetimo perut, to znači da koža pati: uzrok može da bude nepravilna ishrana, hormonska neravnoteža ili prisustvo alergije ili parazita.

  Ukoliko se ovo stanje poklapa sa periodom menjanja dlake, to može da bude vrlo neugodno za našeg četvoronožnog prijatelja: zato je, u prisustvu peruti, uvek važno obratiti se veterinaru od poverenja koji će moći da preporuči najbolju terapiju i na taj način zaštititi dobrobit našeg psa.

  PAS GUBI DLAKU: ŠTA DA UČINIMO KAKO BISMO SE SPREMNI SUOČILI SA TIM TRENUTKOM

  Dakle, šta treba da učinimo kako bismo se na odgovarajući način brinuli o svom psu tokom menjanja dlake? Zajedno ćemo razmotriti mere predostrožnosti koje treba uzeti u obzir.

  PAŽLJIVO ČETKATI PSA

  Tokom perioda linjanja, savetuje se da se pas često četka, kako bi se olakšalo menjanje dlake, izbeglo stvaranje čvorova, pas zaštitio od parazita i kako bi se obezbedilo da njegova koža ostane dobro snabdevena kiseonikom, kako bi se pas češao što je manje moguće.

  chee gin tan/gettyimages.it

  Posebno se preporučuje da se četkanje primenjuje:

  • najmanje jednom dnevno ako pas ima dugu dlaku
  • najmanje jednom u dva dana ako pas ima kraću dlaku
  • jednom ili dva puta nedeljno ako pas ima veoma kratku dlaku.

  Veoma je važno pravilno četkati psa, obraćajući pažnju na pokrete:

  • pre svega se preporučuje da se prvo koristi češagija, posebna četka sa tankim i krutim metalnim zupcima koja omogućava da se raspetljaju čvorovi, odvoji mrtva dlaka, odstrane ljuspice izumrlih ćelija i razredi dlaka donjeg sloja. Ovaj postupak uvek mora da se izvodi u smeru suprotnom od smera rasta dlake, vrlo je koristan i ukoliko se na dlaci psa nađe perut.
  • kod drugog koraka se može koristiti mekša četka, u smeru rasta dlake, kako bi se eliminisali ostaci, sredilo i ispoliralo krzno.

  Tokom perioda linjanja, nega psećeg krzna četkanjem može da se obavlja kod kuće. Takođe je moguće odvesti ljubimca u neki centar za negu pasa,  i na taj način se osloniti na brigu profesionalaca: najbolji izbor zavisi od navika vlasnika i potreba psa.

  OBRATITI PAŽNJU NA VREME NEGOVANJA

  Negovanje (grooming) je trenutak u kojem pas liže svoje krzno da bi ga očistio: tokom linjanja, dakle, pas može da proguta velike količine dlake, što može izazvati iritaciju creva. Iz tog razloga na tržištu postoje tablete na bazi slada koje pomažu u skupljanju i izbacivanju progutane dlake: može da bude  korisno davanje ovih tableta psu u ovom specifičnom periodu, nakon razgovora sa veterinarom.

  OBOGAĆIVANJE ISHRANE PRAVIM NUTRIJENTIMA

  Tokom faze linjanja, važno je hraniti četvoronožne prijatelje namirnicama koje sadrže odgovarajuće hranljive sastojke:

  • omega 3 i omega 6 masne kiseline, koje pomažu u procesu menjanja dlake, omogućavajući da krzno bude jače i zdravije i pomažući koži da ojača
  • aminokiseline, koje pozitivno utiču na stvaranje kože i dlake
  • proteini, koji pomažu organizmu da ojača, i koji su zbog toga posebno važni tokom perioda linjanja.

  Zbog toga je potrebno da se,  uz konsultaciju sa veterinarom od poverenja, odaberu hrana i suplementi (dodaci ishrani) koji odgovaraju rasi psa i njegovom zdravstvenom stanju, kako bi mu se pomoglo  tokom perioda zamene dlake.

  OBILNI GUBITAK DLAKE: KADA SE TREBA ZABRINUTI?

  I u periodu menjanja dlake, kao i van tog perioda, gubitak dlake može da bude preteran, tako da  ostavlja neka područja kože nepokrivenim.

  Ako situacija postane zabrinjavajuća, možda je reč o jednoj od sledećih bolesti:

  • gljivična ili bakterijska infekcija
  • alergije, dermatitis, eritem ili osip/koprivnjača
  • Kušingov (Cushing) sindrom, bolest koja uzrokuje prekomernu proizvodnju steroidnih hormona
  • Lajšmanioza, zarazna bolest koju uzrokuje parazit.

  Kao što vidimo, tokom perioda menjanja dlake – ali ne samo tokom istog! – je posebno važno obratiti pažnju na zdravstveno stanje psa: za sve nedoumice povezane sa ovom fazom, kao i sa opštim blagostanjem naših ljubimaca, neophodno je obratititi se veterinaru.

  Izvor: https://blogunisalute.it/muta-cane/

  Ostali izvori:

  animalpedia.it
  larepubblicadeglianimali.com
  petadvisor.it

   

  Olga Kurdyukova/gettyimages.it