Miris acetona kod dece: od čega zavisi i kako treba lečiti ovaj poremećaj?

Prisustvo acetona u dahu i urinu je čest poremećaj u pedijatrijskom uzrastu, posebno u starosnoj grupi između 2. i 6. godine. Obično se javlja kao rezultat visoke temperature ili stomačnog gripa, stanja koja mogu da izlože dete periodu u kome nema apetit, tj. ne jede (iako u najvećem broju slučajeva taj period traje kratko), tokom kojeg dolazi do povećanja ketonskih tela u organizmu. Šta su ove supstance i zbog čega nastaju? U ovom članku ćemo razjasniti uzroke prisustva acetona u dahu i urinu kod dece, simptome koji ukazuju na ovaj poremećaj i olakšavaju njegovo prepoznavanje i kako se isti leči.

Prisustvo acetona u dahu i urinu KOD DECE: ŠTA JE I KOJI SU njegovi SIMPTOMI

U normalnim uslovima, organizam koristi glukozu prisutnu u hrani za proizvodnju energije koja mu je potrebna, akumulirajući njen višak u obliku masti. Kada organizam prolazi kroz period bez hrane i uz veliku potrošnju energije, kao što je visoka temperatura, prinuđen je da sagoreva masti kao izvor energije, jer nema dovoljno glukoze. U ovoj situaciji, jetra proizvodi otpadne supstance koje se nazivaju ketonska tela (aceton, acetosirćetna kiselina i beta-hidroksibuterna kiselina), koje, ako ih ima u prevelikim količinama, mogu da izazovu stanje acidoze u telu, u kojem se ova toksična jedinjenja progresivno eliminišu putem urina, disanja i pljuvačke. Iz tog razloga se ovaj poremećaj naziva aceton, zbog slatkastog mirisa zrelog voća (koji podseća i na sredstvo za skidanje laka za nokte), koji može da bude prisutan i u dahu i u urinu deteta.

Prisustvo acetona u dahu i urinu je prolazni poremećaj, koji se rešava bez većih komplikacija i može da pogodi i odrasle osobe, ali se kod dece lakše manifestuje jer su zalihe glukoze ograničene u odnosu na organizam odrasle osobe.

ArtistGNDphotography/gettyimages.it

Prisustvo acetona u dahu i urinu kod novorođenčadi

Prisustvo acetona u dahu i urinu je čest metabolički poremećaj kod novorođenčadi, zbog činjenice da majčino mleko kojim se novorođenčad hrane nije bogato šećerom, ali sadrži veliku količinu masti. Dakle, reč je o fiziološkom stanju, koje može da se javi s vremena na vreme, ali koje, uopšteno govoreći, ne bi trebalo da izaziva zabrinutost.

Samo u nekim slučajevima je prisustvo acetona u dahu i urinu, i kod odojčadi i kod dece, simptom dijabetes melitusa tipa 1, autoimune bolesti koja se obično javlja u detinjstvu ili adolescenciji.

KOJI SU UZROCI PrisustvA acetona u dahu i urinu KOD DECE

Kao što smo već napomenuli, aceton u dahu i urinu kod dece se javlja kao rezultat nekih posebnih fizioloških stanja, kao što su:

 • visoka temperatura
 • odsustvo apetita, tj. period bez unosa hrane
 • intenzivni napori
 • neuravnotežena ishrana i ishrana bogata mastima
 • metaboličke bolesti, kao što je dijabetes u detinjstvu.

SIMPTOMI PrisustvA acetona u dahu i urinu KOD DECE

Prepoznavanje ovog poremećaja je prilično jednostavno, jer, kao što smo videli, jedan od najupadljivijih simptoma je voćni miris daha. Međutim, nije to jedini simptom, jer se prisustvo acetona ispoljava i:

 • povraćanjem
 • gubitkom apetita
 • opštom slabošću
 • glavoboljom
 • bolovima u stomaku.

Erstudiostok/gettyimages.it

analize ZA otkrivanje ACETONA prisutnog u dahu i urinu

Polazeći od tipičnih simptoma, pedijatar može da uspostavi dijagnozu acetone u dahu i urinu, koja će se potom potvrditi analizama urina koje će ukazati na prisustvo ketonskih tela.

Postoje i testovi za urin koji su dostupni u apotekama, a otkrivaju prisustvo acetosirćetne i hidroksibuterne kiseline. Reč je o test trakama koje se nakratko umoče u urin i potom izvade iz njega. Nakon 60 sekundi moguće je očitati rezultat: potrebno je uporediti boju trake sa bojom referentne hromatske skale koja se nalazi u kutiji ovog kompleta.  Prijavite se na naš newsletter

  KAKO se LEČI ACETON prisutan u dahu i urinu KOD DECE

  Iako je reč o poremećaju koji uglavnom ne traje duže od par dana, dobro je držati aceton pod kontrolom, jer može da izazove dehidraciju kod deteta. Ishrana, stoga, igra ključnu ulogu u rešavanju ovog problema: obično se preporučuje hiperglucidni režim ishrane, u kome se konzumira hrana bogata vodom, zajedno sa obilnom hidratacijom. Na ovaj način, organizam će brzo eliminisati nakupljena ketonska tela.

  Imgorthand/gettyimages.it

  Koje se namirnice preporučuju u slučaju prisustva acetona u dahu i urinu?

  Evo liste namirnica koje se obično preporučuju protiv ketoze, odnosno prisustva acetona u dahu i urinu kod dece:

  • obrano mleko
  • jogurt sa malim procentom mlečne masti
  • hleb i dvopek
  • džem i med
  • voće
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • čaj od kamilice
  • voćni sok
  • testenina, pirinač, griz
  • čorba od povrća
  • pečeno ili kuvano belo meso
  • pečena ili kuvana riba
  • povrće.

   

  Režim ishrane, dakle, igra vodeću ulogu u lečenju ove patologije koja može da pogodi mališane, ali ne samo njih. Kao što smo videli u drugim člancima, obraćanje pažnje na ishranu od detinjstva je od ključnog značaja, kako bi se sprečio nastanak bolesti kao što je gojaznost u detinjstvu i smanjio rizik od dobijanja hroničnih bolesti u odraslom dobu. Stoga bi moglo da bude korisno imati na raspolaganju tim stručnjaka koji će moći da predloži personalizovani program za ishranu i način života mališana. Takođe, preventivni prgledi mališana mogu pružiti odgovarajuće indikatore za korekcije u ishrani ili eventualne preglede lekara specijalista. Ove usluge dostupne su u okviru DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja sa posebnim uslugama namenjenim deci sa medicinskim konsultantskim uslugama i program za poboljšanje ishrane i fizičke aktivnosti kao dopunskim pokrićem.

  Da li ste znali uzroke prisustva acetona u dahu i urinu kod dece?

  Članak napisan uz doprinos Erike Di Ćilo (Erica Di Cillo).

  Izvori

  salute.gov.it
  ospedalebambinogesu.it
  issalute.it

  Izvor: https://blogunisalute.it/acetone-bambini-sintomi-cause/