Mlečni zubi: kada niču, zbog čega je važno brinuti o njima i kada počinju da ispadaju

Nicanje zuba, odnosno period u kome zubi počinju da se pojavljuju, obuhvata različite faze i obično počinje od 4. do 12. meseca. Mlečni zubi će potom ustupiti mesto stalnim: ispadanje mlečnih zuba se dešava u periodu od nekoliko godina, ali starosna dob u kojoj počinje nije ista za svu decu.

U ovom članku ćemo govoriti o tome kako dolazi do postepene i progresivne zamene zuba, koji faktori mogu da promene njenu dinamiku i detaljno ćemo se pozabaviti svim onim što može da pomogne roditeljima da se na spokojan način suoče sa ovim trenutkom.

KADA POČINJU DA ISPADAJU MLEČNI ZUBI?

Zubi se razvijaju veoma rano, već kada je fetus u majčinoj utrobi: zameci mlečnih zuba, naime, počinju da se formiraju oko osme nedelje trudnoće. Isto važi i za stalne zube, koji sazrevaju ispod površine desni dok ne dostignu potpuni razvoj u trenutku nicanja. Ispadanje mlečnih zuba počinje oko 6. godine i obično se završava oko 12. godine, ali ovo je indikativni period, koji može da varira od deteta do deteta.

Zamena mlečnih zuba stalnim zubima se odvija po određenom redosledu: evo najčešćeg.

WHPics/gettyimages.it  Prijavite se na naš newsletter

  Između 6. i 7. godine

  Prvi mlečni zubi koji počnu da se klate kako bi napravili mesta za ostale su dva donja centralna sekutića, a za njima slede dva gornja centralna sekutića.

  Između 7. i 8. godine

  U ovom periodu ispadaju bočni sekutići, prvo donji, a zatim i gornji.

  Potom, između 6. i 8. godine, počinju da rastu četiri stalna kutnjaka na dnu zubne arkade: stalna denticija, zapravo, ima 12 zuba više od mlečne, a kutnjaci prvi izbijaju.

  Između 8. i 10. godine

  Ovo je period od oko dve godine u kome više ne ispadaju mlečni zubi. Tokom ove pauze, koštano tkivo jača, a zubni zameci nastavljaju da sazrevaju ispod desni.

  Između 10. i 12. godine

  Ovo je period kada se zamenjuju očnjaci i prvi i drugi kutnjaci (donji i gornji). Pored toga, počinju da niču drugi stalni kutnjaci. Naposletku, od 17. godine bi mogli da se pojave i treći kutnjaci, zvani umnjaci, ali je u ovom slučaju starosna dob još indikativnija: kod mnogih ljudi se to, zapravo, ne dešava pre 20-25. godine.

  „MEŠOVITA DENTICIJA“: ŠTA SE DEŠAVA TOKOM OVE FAZE

  Faza u kojoj su prisutni i mlečni i stalni zubi u usnoj duplji naziva se „mešovita denticija“ i obuhvata period između ispadanja prvog mlečnog sekutića i poslednjeg mlečnog kutnjaka. Kao što smo videli, obično se dešava između 6. i 12. godine.

  Uobičajeno je da se u ovom periodu zubi razlikuju u boji: mlečni su, zapravo, svetliji zbog određenih faktora: minerali su manje kompaktni, sadržaj organskih materija je veći i izloženost hrani i piću je manja. Poređenja radi, stalni zubi mogu da izgledaju žućkasto, ali ovo je normalna situacija: kada u ustima budu samo 32 stalna zuba, boja će biti ujednačena.

  PREURANJENO ILI ODLOŽENO ISPADANJE MLEČNIH ZUBA: ŠTA IH UZROKUJE?

  Ispadanje mlečnih zuba je manje bolan proces od nicanja stalnih zuba. Stoga je ova situacija manje traumatična i za dete i za roditelje, koji mogu da budu opravdano zabrinuti. Naročito su česte nedoumice u vezi sa rasporedom ispadanja zuba.

  Mlečni zubi počinju da se klate i ispadaju da bi napravili mesta za stalne zube kada zametak dostigne svoj razvoj i kada se formira veliki deo korena koji se gura na gore. Istovremeno, koren mlečnog zuba počinje da nestaje, sve dok krunicu više nema šta da vezuje za desni. Ovaj proces se odvija, kao što smo videli, u starosnoj dobi od oko 6 godina, ali ponekad može da zakasni i počne oko 7. godine ili da se, pak, javi rano. Da vidimo iz kojih razloga se to dešava i kakve su posledice.

  NataliaBelay/gettyimages.it

  Rano ispadanje mlečnih zuba

  Mlečni zubi obično ostaju na svom mestu dok ih ne istisne pritisak stalnih zuba. Ako dođe do preuranjenog ispadanja, na primer, zbog povrede, bolesti ili zbog karijesa, stalni zub bi mogao da se pomeri. Posledica toga bi mogla da bude to što bi i ostali zubi mogli da zauzmu drugačije položaje.

  Odloženo ispadane mlečnih zuba

  U nekim slučajevima, ispadanje mlečnih zuba počinje sa zakašnjenjem. Ako detetu od 8 godina još nije ispao nijedan zub, preporučuje se pregled (uopšteno govoreći), potom rendgensko snimanje koje pokazuje građu zuba. Međutim, to može da bude normalno stanje, koje nije rezultat nikakvog problema ili patologije. Ipak, dobro je držati situaciju pod kontrolom, jer kašnjenje u ispadanju mlečnih zuba može da izazove ozbiljne probleme sa desnima ili sa nepravilnim položajem i preklapanjem stalnih zuba, koji ne  mogu da niknu.

  Među uzrocima koji sprečavaju ispadanje zuba su prisustvo jednog zuba više ili nedostatak jednog zuba: može da se desi da dete ima jedan stalni zub viška ili da nema sve stalne zube. U ovim slučajevima je neophodna intervencija stomatologa kako bi se obezbedilo da osoba, kao odrasla, ne trpi posledice ovog problema.

  Ispadanje mlečnih zuba je faza koja ne bi trebalo da brine roditelje, jer obično protiče bez posebnih neprijatnosti. Uvek je, međutim, preporučljivo proveriti da li su zubi, kako mlečni, tako i stalni, u odličnom stanju i da li je sve u redu. Zbog toga su preporučljivi periodični kontrolni pregledi kod stomatologa, koji će otkloniti sve sumnje i dati najbolji savet u skladu sa situacijom. Sa ove tačke gledišta, moglo bi da bude korisno sklopiti dopunsko pokriće za usluge stomatologa uz DDOR dobrovoljno zdravstveno osiguranje koja obezbeđuje kontrolne preglede u ustanovama koje su pristupile ovom programu kompanije.

  Izvori

  sioi.it

  stanfordchildrens.org

  mayoclinic.org

  stlouisbraces.com

  pediatricdentistry.com

  Izvor: https://blogunisalute.it/caduta-denti-da-latte/