Ne postoji “superhrana” koja sprečava nastanak kancera

Mnogo je namirnica koje se promovišu zbog svojih mogućih preventivnih sposobnosti, ali da li je ispravno govoriti o “superhrani” koja sprečava nastanak raka? Da li je ijedna namirnica zaista u stanju da nas zaštiti od razvoja tumora? Da postoji jaka veza između onoga što jedemo i prevencije ove bolesti je realnost koju je utvrdila naučna zajednica. Međutim, ono što se mnogi ljudi možda pitaju jeste da li je češće konzumiranje određene namirnice dovoljno da se umanji rizik od nastanka raka.

U ovom članku ćemo, stoga, pokušati da odgovorimo na ovo pitanje i navedemo neke namirnice koje više od drugih mogu da pomognu u prevenciji malignih bolesti.

 

ISHRANA I RAK: KAKVA VEZA POSTOJI

Danas članovi naučne zajednice dele mišljenje da ishrana igra veoma važnu ulogu u prevenciji nastanka raka. Ono što studije sve jasnije pokazuju jeste da raznovrsna i uravnotežena ishrana ima zaštitnu funkciju za organizam, tako da bi oko 40 odsto malignih bolesti moglo da se spreči pravilnim načinom života, koji takođe uključuje zdrave i uravnotežene navike u ishrani.

Xsandra/istock.com

Postoje i neki oblici raka koji su više povezani sa hranom. Među njima su oni koji pogađaju gastrointestinalni trakt (na primer, kolorektalni rak, rak jednjaka i želuca), jetru i one koji zahvataju usnu duplju, grlo i grkljan, na koje određene supstance, kao što je alkohol, mogu negativno da utiču.  Prijavite se na naš newsletter


  Osim toga, ishrana takođe utiče na hormonalni nivo podstičući razvoj, na primer, raka prostate kod muškaraca, raka dojke, endometrijuma i jajnika kod žena. Uopšteno govoreći, dakle, ono što jedemo utiče na stanje upale organizma, elementa koji može da olakša razvoj bilo koje vrste kancera.

  DA LI POSTOJI „SUPERHRANA“ KOJA SPREČAVA NASTANAK RAKA?

  Da ishrana igra vodeću ulogu u prevenciji raka je, stoga, potvrđeno decenijskim studijama na ovu temu. S tim u vezi, spontano se nameće pitanje: da li postoji „superhrana“ protiv nastanka raka koja je sama u stanju da nas zaštiti ili čak izleči od ove patologije?

  Iako postoje naročito korisne namirnice, koje više od drugih obezbeđuju zaštitne supstance našem organizmu, nijedna od njih ne može da se definiše kao „čudotvorna“. Odgovor na prethodno pitanje je, stoga, sledeći: ne postoje “supernamirnice” protiv nastanka raka koje mogu same da se bore i dobiju bitku protiv ove bolesti.

  Prema rečima stručnjaka, u stvari, rak se sprečava konzumiranjem čitavog niza zdravih namirnica, dakle raznovrsnim, zdravim i izbalansiranim režimom ishrane, koji je ključan da bi se izbegle i druge bolesti, poput kardiovaskularnih problema. Odgovarajući režim ishrane u celini je, dakle, pobedničko oružje, a ne pojedinačne namirnice koje stavljamo na tanjir: kako objašnjava AIRC fondacija za istraživanje raka, nijedna od njih pojedinačno ne može da bude dovoljna da nas zaštiti ili, suprotno tome, izazove bolest.

  tbralnina/gettyimages.it

  NAMIRNICE KOJE SU SAVEZNICI U PREVENCIJI NASTANKA KANCERA

  Iako ne postoji “superhrana” protiv raka, naučna zajednica je izdvojila namirnice koje, više od drugih, imaju veću zaštitnu funkciju i zato ih je preporučljivo uvesti u ishranu ili češće konzumirati. Hajde da vidimo neke od onih koje je preporučio Američki institut za istraživanje raka (American Institute for Cancer Research).

  Jabuke i borovnice

  Jabuke obezbeđuju vlakna i polifenole za koje se smatra da pomažu crevnoj mikrobioti (bakterijama prisutnim u crevima) da stvori okruženje koje ne pogoduje razvoju kancera. Prema laboratorijskim studijama, borovnice, čija su antioksidativna svojstva poznata, sadrže i različite antikancerogene supstance. Kod brusnice ovaj preventivni efekat uglavnom proizilazi iz čitavog niza polifenolnih jedinjenja.

  Paradajz i kupusnjače (krstašice)

  Studije o paradajzu i njegovom antikancerogenom potencijalu fokusiraju se uglavnom na prisustvo likopena, karotenoida odgovornog za njegovu crvenu boju. Prema nekim studijama, kako navodi Fondacija Veronezi, osim što je snažan antioksidans, likopen jača imuni sistem i ima antikancerogena svojstva, naročito kada je reč o raku prostate. Osim toga, paradajz je bogat i vitaminom C, vitaminom A i beta-karotenom.

  Kupusnjače (krstašice) – odnosno povrće kao što je kupus, brokoli i karfiol, na primer – bogate su vitaminom C, folatom, vlaknima, antioksidansima i karotenoidima. Mnogo je istraživanja vezanih za preventivnu moć ovog povrća: konkretno, laboratorijske studije pokazuju da ono ima dobar zaštitni efekat.

  Brent Hofacker/shutterstock.com

  Mahunarke i pomorandže

  Prema različitim studijama, i pomorandže mogu da ponude elemente kao što su antioksidansi koji su korisni u zaštiti organizma. Isto važi i za mahunarke, koje mogu da pomognu u borbi protiv nastanka raka, naročito zahvaljujući vlaknima i polifenolnim jedinjenjima koja podstiču razvoj crevne mikrobiote.

  Ostale namirnice koje pomažu u prevenciji

  Među ostalim namirnicama koje navodi Američki institut su i:

  • čaj i kafa
  • bundeva
  • integralne žitarice
  • grožđe
  • beli luk
  • orasi (uopšteno govoreći, orašasti plodovi imaju mnogo korisnih svojstava)
  • maline
  • spanać
  • grejpfrut
  • soja
  • laneno seme
  • šargarepa
  • jagode i trešnje

  Radila Radilova/gettyimages.it

  Jasno je, objašnjavaju stručnjaci, da ne moraju sve ove namirnice da budu obavezni deo naše ishrane, ukoliko neke od njih ne volimo ili ako postoje razlozi zbog kojih bi neke trebalo da izbegavamo, na primer zbog alergija ili intolerancije. Najvažnije je, kao što je prethodno napomenuto, imati raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, pridržavajući se i saveta koje ćemo uskoro videti.

  PREVENCIJA PODRAZUMEVA ZDRAV NAČIN ŽIVOTA, OD PRAVILNE ISHRANE DO FIZIČKE AKTIVNOSTI

  Prevencija raka, dakle, polazi od zdravog načina života. Sam Evropski kodeks protiv raka naglašava važnost adekvatne ishrane kao zaštitnog faktora. Iz tog razloga, toplo se preporučuje pridržavanje pravilnog načina ishrane bogate žitaricama od celog zrna, voćem, povrćem i mahunarkama (pri čemu treba konzumirati 5 porcija voća i povrća dnevno, često menjajući vrstu).

  Osim toga, trebalo bi smanjiti unos soli (zameniti je začinima), i što je više moguće ograničiti konzumiranje alkoholnih pića, jer je alkohol faktor rizika za neke vrste raka. Ne treba preterivati ni sa crvenim i prerađenim mesom, brzom hranom (“fast food”) i zaslađenim pićima. Način pripremanja hrane takođe pravi razliku. Treba izbegavati roštilj, naročito kod mesa jer izaziva stvaranje kancerogenih materija.

  Svemu tome treba dodati i redovnu fizičku aktivnost, koja je ključna i za kontrolu telesne mase, još jednog veoma važnog elementa u prevenciji raka i drugih zdravstvenih problema. Zapravo, prema AIRC-u je gojaznost povezana sa 13 vrsta raka. Na kraju, ali ne i najmanje važno, treba prestati sa konzumiranjem cigareta.

   

  Kao što smo videli, dakle, prevencija raka ne podrazumeva toliko „superhranu“, već niz svakodnevnih navika koje zajedno omogućavaju izgradnju zdravog načina života. Zastupljenost namirnica u ishrani koje su saveznik u prevenciji je važna za blagostanje,  a uvek treba zapamtiti, pre nego što se uvedu izmene u režim ishrane, da je obavezno obratiti se lekaru za savet i uputstva.

  Izvor: https://blogunisalute.it/cibi-anticancro/

  Izvori:

  airc.it
  aicr.org
  humanitas.it
  fondazioneveronesi.it