Održana konferencija za medije povodom završetka kampanje „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“

Danas je u hotelu „Trim“ na Košutnjaku, održana konferencija za medije posvećena završetku kampanje i projekta pod sloganom “Gledaj da te vide, vozi se biciklom“.

Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova – Upravom saobraćajne policije, kompanijom EKO Serbia i kompanijom DDOR osiguranje, u periodu između 19. aprila i 17. maja 2024. godine, sproveli su kampanju i projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ koji je za osnovni cilj imala promovisanje biciklizma kao sporta, bezbednost biciklista i urbane mobilnosti, odnosno smanjenje stradanja biciklista kao učesnika u saobraćajnim nezgodama. Ukupno je realizovano 5 izvođenja projekta u gradovima širom Srbije – Subotici, Kragujevcu, Kruševcu i Novom Sadu, kao i u Gradskoj opštini Vračar.

Biciklizam objedinjuje nekoliko različitih stvari – a to su sport, saobraćaj, ekologija i urbana mobilnost, pa je onda i očekivano da su se pomenuti partneri spojili upravo na ovom projektu. Projekat je na sveobuhvatan način sagledao sve aspekte ove sportske aktivnosti – od bezbednosti do zdravog i održivog načina života.

„Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ je projekat realizovan i u svetlu predstojećih Olimpijskih igara i podizanja nivoa podrške našim sportistima na predstojećem najvećem svetskom sportskom takmičenju, kroz set edukativno-zabavno-sportskih aktivnosti namenjenih različitim ciljnim grupama, ali prvenstveno deci uzrasta od 5. razreda osnovne škole.

Na konferenciji su govorili: Milan Savić, v. d. direktora Zavoda za sport i medicinu sporta, domaćin konferencije, Ivan Stević, promoter projekta, proslavljeni biciklista i četvorostruki učesnik Olimpijskih igara (Atina 2004, Peking 2008, London 2012 i Rio 2016), Žarko Zečević, prvi potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Aleksandar Bebić, direktor Funkcionalne oblasti za prodaju DDOR osiguranja, Nataša Vukšić, komercijalna direktorka EKO Serbia, Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije i Branko Stamatović, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Promoter kampanje, gospodin Ivan Stević, na samom početku istakao da se ove godine biciklizam vraća u olimpijske vode, jer imamo dva predstavnika na Olimpijskim igrama, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, tako da imamo razlog više da se bavimo ovim sportom kao i bezbednošću biciklista u saobraćaju.

„Bila mi je izuzetna čast da se ponovo priključim mojoj drugoj kući i odazovem se Olimpijskom komitetu Srbije za učestvovanje u akciji “Gledaj da te vide, vozi se biciklom” pod pokroviteljstvom Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije. Prvi korak je napravljen, najmlađi su oduševljeni akcijom i polako ali sigurno pravimo put za sigurnu i bezbednu vožnju svih učesnika u saobraćaju, a prvenstveno mislim na bicikliste. Hvala i sponzorima, Eko Serbia i DDOR osiguranje, koji su podržali i pokazali društvenu odgovornost na delu. „Tour de fun“ ekipa sa nestrpljenjem očekuje nove akcije“, izjavio je Stević.

Žarko Zečević, prvi potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, izrazio je zahvalnost Agenciji za bezbednost saobraćaja, na čiju inicijativu su se svi koji su i učestvovali u realizaciji projekta, upravo i okupili, kao i svim partnerima na projektu, kompanijama EKO Serbia, DDOR osiguranje i Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi saobraćajne policije.

„Tema oko koje smo se okupili je biciklizam, a svako od partnera u ovoj kampanji ovu aktivnost posmatra i obrađuje je kroz ovaj projekat iz perspektive koja je za njih važna. Upravo to i jeste posebnost biciklizma, što je to jedna aktivnost koja ima mnogo pozitivnih apsekata. Nakon sprovedenih 5 izvođenja projekata u gradovima širom Srbije, mi smo u potpunosti zadovoljni učinjenim i verujemo da smo mi uspeli da damo svoj doprinos unapređenju kulture odgovornog i bezbednog korišćenja bicikala u saobraćaju. Sa druge strane, verujemo da smo na ovaj način uspeli da zainteresujemo bar jedan broj dece za ovaj predivan sport i smatramo da smo dali svoj doprinos popularizaciji ovog sporta među decom i omladinom“, rekao je Žarko Zečević, prvi potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Direktor Funkcionalne oblasti za prodaju Aleksandar Bebić, istakao je da DDOR kao dugogodišnji partner Olimpijskog komiteta Srbije, nastavlja da doprinosi blagostanju zajednice i razvoju vrhunskog sporta u zemlji i izrazio zahvalnost Agenciji za bezbednost saobraćaja zbog velikog angažmana u unapređenju sigurnosti na putevima.

„DDOR-ov ovogodišnji fokus koji je stavljen na biciklizam, nije slučajan – on predstavlja esenciju ovogodišnje prezentacije naše kompanije. Biciklizam je svakako više od sporta – to je simbol urbanog kretanja, ekološke odgovornosti i, naravno, sigurnosti u saobraćaju. Kroz naše preventivne aktivnosti, poseban naglasak stavljamo na bezbednost svih učesnika u saobraćaju, naročito dece, jer, složićete se, zaštita od rizika temelj našeg poslovanja. Osim toga, verujemo da ovakvi događaji, prepuni pozitivne energije koju donosi mladost, pružaju idealnu priliku da podržimo naše vrhunske sportiste i poželimo im sreću na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu”, rekao je Bebić.

Nataša Vukšić, komercijalna direktorka EKO Serbia, podsetila je da je kompanija Eko Serbia dugogodišnji partner u projektima sa OKS i ABS.

„Naša kompanija ima 3 stuba društvene odgovornosti i to su: bezbednost u saobraćaju, zdravlje i ekologija, a ovaj projekat je obuhvatio upravo ove tri oblasti. Ovim projektom smo se obratili najmlađim učesnicima u saobraćaju i ujedno napravili veliki iskorak u promociji biciklizma kao sporta. Mislim da smo kroz ovih pet održanih radionica uspeli da inspirišemo ne samo učesnike radionica već i širu društvenu zajednicu. Kompanija Eko Serbia će nastaviti da se zalaže za sve inicijative koje doprinose zdravlju, bezbednosti u saobraćaju i ekologiji“, istakla je Nataša Vukšić.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević istakao je da biciklisti čine značajan deo saobraćajne zajednice, ali su istovremeno jedna od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju. Od početka 2024. godine poginulo je 9 vozača bicikala.

„Statistika pokazuje zabrinjavajuće podatke o stradanju biciklista na našim putevima. Nažalost, u proseku svake godine u Republici Srbiji poginu 43 vozača bicikala, a oko 1.380 bude povređeno. Čak 82% saobraćajnih nezgoda u kojima su poginuli biciklisti izazvali su vozači motornih vozila usled nepoštovanja saobraćajnih propisa i nepažnje. Takođe, jedan od glavnih problema sa kojima se biciklisti suočavaju je taj što vozači motornih vozila često ne primećuju bicikliste na vreme, posebno u uslovima smanjene vidljivosti kao što su noćni sati, loše vremenske prilike ili u senkama urbanih područja. Uprava saobraćajne policije ulaže maksimalne napore i na preventivnim aktivnostima, ali i u okviru kontrole saobraćaja u cilju zaštite bezbednosti biciklista“, istakao je Lakićević.

V. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, istakao je da je Agencija za bezbednost saobraćaja inicirala ovaj projekat i kampanju usmerenu ka biciklistima sa ciljem promocije upotrebe bicikala ali i promocije bezbednog učestvovanja u saobraćaju.

„Izuzetna je čast imati ovakve partnere na projektu i ovim putem želim da se zahvalim Olimpijskom komitetu Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi saobraćajne policije, DDOR osiguranju i EKO Serbia, na izuzetnoj saradnji na projektu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“. Jedna od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju su vozači bicikala. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pešake, bicikliste, vozače i putnike na motociklima i mopedima ranjivim kategorijama učesnika u saobraćaju, s obzirom na povećanu verovatnoću da budu teško povređeni ukoliko dođe do saobraćajne nezgode. Kao jedna od najboljih preventivnih mera za poboljšanje bezbednosti biciklista u saobraćaju jesu sprovođenje edukacija i preventivnih kampanja, kao što je naša „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“, kako bi se ukazalo na najčešće greške koje biciklisti prave u saobraćaju i kako bi se uticalo na promenu pogrešno formiranih stavova kao i na važnost da budu na vreme uočeni u saobraćaju. Takođe koristim priliku i da apelujem na sve vozače motornih vozila da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju i mogu se kretati kolovoznom trakom uz desnu ivicu, što je Zakonom definisano“, zaključio je Stamatović.

Na kraju konferencije v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović uručio je plakete predstavnicima institucija i kompanija, partnerima na projektu, za uspešnu realizaciju kampanje „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“.

Takođe, uručene su i zahvalnice predstavnicima gradova domaćina radionica: Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Kruševcu i GO Vračar, kao i promoteru kampanje Ivanu Steviću i Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd.

Ova kampanja donela je i 5 bicikli srećnim dobitnicima koji su učestvovali u nagradnoj igri za najkreativniji predlog bezbednog učestvovanja u saobraćaju u svojstvu bicikliste. Dobitnici su Danka Matijević, Zoran Đinović, Jadranka Živković, Milan Jovanović i Minja Kuprešanin.