Otvorena izložba remek-dela rimskog vajarstva ROMA AETERNA u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada

Izložba remek-dela rimskog vajarstva ROMA AETERNA (Večni Rim) otvorena je zvanično 30. juna u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, na događaju priređenom za predstavnike medija. Izložbu su otvorili Nj. e. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije; Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije; Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada; Msc Vesna Iković, direktorka Muzeja grada Novog Sada; Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa; Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, koji je tom prilikom izjavio: “Za napredak Srbije, nije značajan samo ekonomski rast, već i razvoj kulture kako bi se stvorili dobri uslovi života građana. Imajući u vidu da je Novi Sad ekonomski centar, naša je želja da strčnjaci iz različitih inovativnih kompanija koje posluju ovde, pronađu inspiraciju u ovoj izložbi. U životu i umetnosti Rima, već su postojali mnogi elementi današnjeg „italijanskog stila“ života, ali i bitni elementi temelja zapadne civilizacije. DDOR je deo Unipola, jedne od vodećih italijanskih i evropskih finansijskih grupa. Unipol, sa kojim delimo vrednosti, stavlja društvenu odgovornost na veoma visok nivo i među svoje nefinasijske ciljeve. DDOR osiguranje, kao i do sada, nastaviće da podržava ovakve projekte u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji sa namerom da približi dve kulture i naroda.”

Ovaj događaj je značajan za Novi Sad koji 2021. godine postaje Evropska prestonica kulture. 

Izložba ROMA AETERNA otvorena je za posetioce od 1. jula do 11. septembra 2020. u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29), a dela dolaze iz Fondacije Dino i Ernesta Santareli, koja je nastala sa ciljem da podstiče istraživanje i širenje znanja iz istorije umetnosti i istorije Rima u Italiji i inostranstvu. Kustoskinja izložbe je Danijela Riči, a izložbu organizuju Glocal Project Consulting, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Muzej grada Novog Sada, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Grada Novog Sada, uz podršku kompanija Banca Intesa i DDOR osiguranje.

Skulpture izložbe Roma Aeterna vode posetioce kroz devetnaest vekova istorije rimskog kolekcionarstva, od I veka p.n.e. do XVIII veka n.e, i podeljene su na portrete istorijskih ličnosti ili životinja i idealne portrete paganskih božanstava, satira ili svetih božanstava.

Posetioce na ulazu dočekuje monumentalna konjanička statua orijentalnog strelca, retke ikonografije, koja je činila deo većeg trijumfalnog spomenika. Izdvajaju se veličanstvena Vestalka od alžirskog alabastera i pozlaćene bronze, velika statua Bahusa čiju je restauraciju realizovao neki od Berninijevih saradnika u XVII veku i statua Apostola Svetog Bartolomeja, mučenika kome je, prema hagiografskoj tradiciji, odrana koža. Atraktivan za posetioce, ženski torzo Viktorije ili Nike sa Dionisovom glavom na bogatoj osnovi od mermera u boji tipičan je za rimsko kolekcionarstvo XVII veka: između XVI i XVII veka torzu su pridodata ramena, odsečene ruke i glava od belog mermera. Glava i torzo pripisuju se rimskom vajaru iz II veka n.e. Izložba sadrži i dela religioznog karaktera poput Bogorodice sa detetom Gregorija di Lorenca, Arhanđela Gabrijela i euharističkog ćivota iz radionice porodice Gađini.

Podsećamo Vas koliko je preventive važna i molimo Vas da prilikom posete muzeja poštujete preporučenu distancu, obavezno nošenje zaštitne maske i ostale neophodne obrasce ponašanja prevencije.