Preko stotinu dela Vase Pomorišca u Galeriji Matice sprske

 

Veliku izložbu obeležio jubilej – DDOR dobio zahvalnicu za podršku u unapređenju i očuvanju nasleđa

 

Izložba posvećena umetniku koji je u toku pola veka stvaralaštva iznedrio jedinstvenu likovnost u srpskoj umetnosti i čija se dela čuvaju u brojnim privatnim kolekcijama u Evropi – Vasi Pomorišcu otvorena je u petak 20. oktobra u Galeriji Matice srpske.

Reka ljudi mogla se videti na Trgu galerija koji su sa nestrpljenjem iščekivali dugonajavljivanu izložbu „Pomorišac – Vasa Pomorišac“ kojom Galerija Matice srpske zaokružuje jubilej 175 godina od osnivanja. Kao kompanija koja je oduvek bila duboko posvećena kulturi i umetnosti, DDOR osiguranje sa velikim zadovoljstvom podržalo je ovu impozantnu izložbu koja obuhvata preko stotinu umetničkih dela.

Postavka, čija je autorka dr Ana Ereš, posvećena je umetniku koji je uspeo da klasičnu umetnost prikaže kroz optiku modernog pogleda, koji se jedini među svojim kolegama slikarima prve polovine 20. veka školovao u Londonu, koji je nagrađen Srebrnom medaljom Udruženja francuskih umetnika, čija se dela čuvaju u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu.

Izložbu prati istoimeni dvojezični katalog sa tekstovima kustoskinja izložbe Jelene Ognjanović i dr Ane Ereš, kao i istoričara umetnosti mr Luke Vukićevića i mr Mišele Blanuša. Svi zainteresovani, moći će da posete izložbu „Pomorišac – Vasa Pomorišac“ do 29. februara 2024. godine, a svakog vikenda u 13 sati posetioce očekuje vođenje kroz izložbu.

U želji da se ime i stvaralaštvo slikara Vase Pomorišca ponovo istaknu u javnosti i da se još jednom ukaže na njegov doprinos srpskoj umetnosti, Galerija Matice srpske u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu realizuje ovaj veoma značajan projekat, zahvaljujući podršci Pomoriščevih sinova Gordana i Bojana, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja primenjene umetnosti, Vojnog muzeja, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Zrenjanin, Narodnog muzeja Pančevo, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Smederevska Palanka, Fonda za penziono i invalidsko osiguranje u Zrenjaninu, kao i brojnih privatnih kolekcionara.

Pomoriščev umetnički put razvijao se od rodnog Modoša, preko Zagreba, Minhena i Beograda, pa sve do Londona i Pariza. O njegovoj priznatosti u svetu umetnosti svedoče brojne porudžbine i dela izvedena u različitim medijima, raznovrsne tematike i za različite potrebe – od portreta, religioznih i mitoloških kompozicija u ulju, preko istorijskih i narodnih motiva u fresko-slikarstvu, vitražima i ilustracijama za knjige, do nacrta za novčanice, ali i dobar prijem kod kritike i pozitivna mišljenja tadašnje stručne javnosti, kolega i društva uopšte. Takođe, saradnja sa Maticom srpskom nije izostala. Bio je poslednji, jedanaesti stipendista Matice srpske, zbog čega nije slučajno što se jubilej 175 godina Galerije Matice srpske, koji je započet izložbom dela prvog stipendiste Uroša Predića, zaokružuje izložbom dela Vase Pomorišca.

Svečanom otvaranju prethodila je Svečana sednica kojom je obeležan ovaj veliki jubilej  Galerije Matice srpske na kojoj su dodeljene zahvalnice GMS kluba prijatelja. DDOR osiguranje dobilo je zahvalnicu kao institucionalni pokrovitelj za podršku u unapređenju i očuvanju nasleđa koje zajednički baštini sa Galerijom Matice srpske.