Prevazilaženje izazova: Oporavak nakon borbe sa karcinomom

Dok se oblačimo u roze kao podrška u mesecu borbe protiv raka, važno je i da usmerimo svu podršku ka onima koji su prošli kroz tešku bitku ili se trenutno bore sa izazovima rehabilitacije.

Mart se globalno obeležava kao mesec borbe protiv raka, oboljenja koje godišnje odnese na desetine hiljada života. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, muškarci u našoj sredini najviše oboljevaju od raka pluća, kolona i rektuma i prostate, dok je kod žena najučestaliji rak dojke, pluća, kolona i rektuma, te smrtonosni rak grlića materice.

Neosporno da je veoma važno konstanto govoriti o prevenciji, jer je ona ključna u borbi protiv ove ozbiljne bolesti modernog doba, a savremena medicina preporučuje nekoliko preventivnih metoda koje mogu smanjiti rizik od razvoja ove bolesti. Iako postoji široko rasprostranjen mit da je rak uglavnom uzrokovan genetikom, većina stručnjaka se slaže da genetika igra manju ulogu u riziku od razvoja raka, čineći manje od 30% ukupnih šansi.

Napredak nauke i nove terapije u borbi protiv raka su značajni, ali lečenje ove bolesti i dalje predstavlja izazov. Svake godine se širom sveta dijagnostikuje veliki broj novih slučajeva raka i broj preminulih od ove bolesti ostaje visok.

Kako posle karcinoma?

Dijagnoza raka ima potencijal da zauvek izmeni život neke osobe, stoga je ključno da svako pronađe svoj lični pristup suočavanju sa emocionalnim i fizičkim transformacijama koje ova bolest nosi sa sobom.

Fizički oporavak često podrazumeva rehabilitaciju, redovne medicinske preglede i prilagođavanje novom načinu života. Vežbe, pravilna ishrana i redovne aktivnosti mogu pomoći u jačanju tela i prevazilaženju posledica koje su ostavile terapije. Od izuzetne važnosti je uspostaviti strategiju zdravog života, ali svakako na prvom mestu je briga o mentalnom zdravlju.

Nakon uspešnog oporavka od karcinoma, lekari preporučuju usvajanje novih rutina radi dugoročnog poboljšanja i očuvanja zdravlja. Implementacija zdravih navika može doprineti osećaju blagostanja, unapređenju kvaliteta života i olakšati prilagođavanje životu posle karcinoma. Preporuke za zdrav način života nakon pobede nad rakom su slične kao i za opštu populaciju:

  • Redovna fizička aktivnost
  • Uravnotežena ishrana
  • Održavanje zdrave težine
  • Adekvatan san
  • Upravljanje stresom
  • Prestanak pušenja
  • Ograničen unos alkohola.

Emocionalna podrška od ključne važnosti

Osobe koje su preživele karcinom često se suočavaju sa stresom, anksioznošću i depresijom. Razgovor sa stručnjacima, podrška porodice i prijatelja, kao i pridruživanje grupama podrške mogu biti od velike pomoći u procesu emocionalnog ozdravljenja.

Strah od ponovnog pojavljivanja karcinoma je izuzetno čest. Iako mogu proći godine bez ikakvih znakova bolesti, oni često kažu da je pomisao na povratak raka uvek prisutna. Na primer, mnogi su skloni da povežu svaki bol, bez obzira na to što nije povezan s karcinomom, s mogućim recidivom.

Dugotrajne emocije tuge i besa mogu ometati svakodnevni život, a osećaj da drugi ne mogu razumeti njihovo iskustvo može dovesti do osećaja usamljenosti. Takođe, želja da se nadoknadi izgubljeno vreme može dodatno povećati stres. Stručnjaci ističu da su sva ova osećanja normalna i uobičajena, jer oporavak od lečenja raka ne zavisi samo od fizičkog, već i od emocionalnog isceljenja.

Mentalni oporavak podrazumeva prihvatanje promena koje je bolest donela u život i pronalaženje novog smisla i svrhe. Važno je istaći ulogu porodice i različitih grupa koje pružaju podršku osobama u postkancer periodu, kao i značaj lične edukacije na tom polju. Ova podrška i edukacija igraju ključnu ulogu u olakšavanju tranzicije i poboljšanju kvaliteta života nakon borbe sa karcinomom.

Izvor: www.eklinika.telegraf.rs/zdravlje/97722-zivot-posle-karcinoma-oporavak-od-raka-ne-zavisi-samo-od-tela-vec-i-od-lecenja-uma    Prijavite se na naš newsletter