Pulpitis: Šta je i kako se leči neprijatno “zapaljenje zubnog nerva”

Pulpitis, koji se još naziva i “upala zubnog nerva”, je neprijatno oboljenje koje uzrokuje bol u zubu – manje ili više intenzivan u zavisnosti od težine – koji je obično uzrokovan prisustvom karijesa, iako postoje i drugi mogući okidači. Ako se ne leči na vreme, ovaj problem može da dovede do posledica kao što su devitalizacija (vađenje zubnog živca) i vađenje zuba. Hajde da se bolje upoznamo sa simptomima, uzrocima i lečenjem pulpitisa.

ŠTA JE PULPITIS I KOJI SU NJEGOVI SIMPTOMI

Pulpitis je zapaljenje zubne pulpe, odnosno unutrašnjeg dela zuba, tkiva meke konzistencije u kome se nalaze venule, arteriole, nervni završeci i odontoblasti (ćelije od kojih zavisi proizvodnja dentina, supstance koja se nalazi ispod gleđi).

Pulpitis se manifestuje bolom u zubima koji može da bude više ili manje intenzivan, isprekidan ili konstantan, u zavisnosti od slučaja. Među najčešćim simptomima su:

 • akutna zubobolja koju je teško locirati u određenoj tački;
 • osećaj pulsiranja zuba;
 • veća osetljivost zuba na toplu, hladnu, slatku hranu i pritisak koji proizvodi žvakanje.

klebercordeiro/istock.com

Podsećamo da u početku pulpitis može čak i da ne bude praćen simptomima, pa bi, stoga, mogao da ostane neprimećen i neotkriven određeno vreme. Zbog toga je veoma važno redovno odlaziti na stomatološke preglede: na ovaj način je moguće uočiti eventualne upale i intervenisati pre nego što se situacija pogorša.  Prijavite se na naš newsletter

  Prema težini, pulpitis može da se klasifikuje na reverzibilni i ireverzibilni, stanja koja se manifestuju različitim simptomima. Hajde da saznamo nešto više o tome.

  REVERZIBILNI PULPITIS

  Ovo je najmanje ozbiljno stanje i najlakše za rešavanje. U ovom slučaju, u stvari, obim upale je ograničen. Bol se oseća kada je zub podvrgnut određenim stimulusima, kao što je hladna ili slatka hrana, i prestaje odmah kada se nadražaj završi. Ako se otkrije u ovoj fazi, pulpitis obično može lako da se izleči.

  IREVIZIBILNI PULPITIS

  Ukoliko se ne leči, reverzibilni pulpitis vremenom može da se pretvori u ireverzibilni, stanje koje karakteriše pogoršanje upale koja, u ozbiljnijim slučajevima, može da izazove nekrozu zubne pulpe. Ireverzibilni pulpitis takođe može da dovede do razvoja:

  • parodontitisa
  • ciste
  • apscesa
  • granuloma

  Kada je reč o ireverzibilnom pulpitisu, bol ne nestaje odmah nakon prestanka nadražaja koji ga izaziva, a može da se javi i sam, bez nadražaja zuba. Uobičajeno je da osoba ne uspeva da locira tačno mesto odakle dolazi nelagodnost, ponekad grešeći i u lociranju zubnog luka. Štaviše, iz luka bol može da se proširi na vilicu, uho i glavu.

  Africa Studio/shutterstock.com

  PULPITIS: ŠTA GA IZAZIVA?

  Jedan od najčešćih uzroka pulpitisa je prisustvo karijesa, ali postoje i druga stanja koja mogu da izazovu ovaj poremećaj, na primer:

  • povrede zuba usled traume i nezgoda;
  • parodontitis, zapaljensko oboljenje koje pogađa tkiva koja podupiru zub;
  • bruksizam, odnosno škrgutanje zubima tokom spavanja;
  • loša oralna higijena;
  • ponovljene invazivne stomatološke intervencije;
  • problemi malokluzije (lošeg zagrižaja);
  • nepravilno žvakanje. 

  KAKO SE LEČI PULPITIS I SPREČAVA NJEGOV NASTANAK?

  U manje teškim slučajevima, vitalnost pulpe se obično održava uklanjanjem karijesa i rekonstrukcijom zuba. Ako je zapaljenje opsežno i reč je o ireverzibilnom pulpitisu, možda će biti potrebna devitalizacija zuba (vađenje živca), dakle, uklanjanje pulpe ili vađenje samog zuba, ukoliko  nema načina da se sačuva. Kad postoji infekcija, pacijentu mogu da se prepišu antibiotici.

  gerenme/istock.com

  Prevencija je, međutim, jedno od najjačih oružja da se izbegne bolno stanje kao što je pulpitis. Da bismo u tome uspeli, pre svega je potrebno obratiti posebnu pažnju na oralnu higijenu, imajući na umu pre svega:

  • temeljno pranje zuba posle jela, obraćajući posebnu pažnju na čistoću prilikom nošenja aparata;
  • pravilno korišćenje četkice za zube, dakle od desni prema zubu (ako imate bilo kakvu nedoumicu, pitajte svog stomatologa za savet);
  • redovno korišćenje konca za zube, koji je važan za sprečavanje stvaranja kamenca;
  • menjanje četkice za zube na svaka 2-3 meseca.

  Na kraju, ali ne i najmanje važno, da bi se sprečio nastanak pulpitisa, neophodno je da se podvrgnete periodičnim pregledima kod stomatologa, zahvaljujući kojima je moguće na vreme uočiti eventualne probleme i preduzeti mere pre nego što se oni pogoršaju.

  Najbolja preventiva za sve oblike bolesti zuba i desni je svakako redovna kontrola. Korisnici Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koji ugovore dopunsko pokriće za stomatologa imaju mogućnost da osim redovnim godišnjih kontrola, u slučaju bilo kakvih problema sa zubima i desnima, među kojima i pulpitisom, za sebe obezbede adekvatnu zdravstvenu zaštitu i i njihovo lečenje. Posebna pogodnost su brojne privatne stomatološke ustanove koje se nalaze u našoj mreži, a raspolažu sa izuzetnom medicinskom opremom i prestižnim stručnjacima za saniranje ovakvih problema.

  Izvor: https://blogunisalute.it/pulpite-sintomi/