Saveti za rad od kuće

Kao odgovor na pandemiju KOVID-19, mnoge zemlje su usvojile širok spektar mera suzbijanja, od preporuka da ostanu kod kuće do potpunih karantina velikih geografskih regiona. Kao deo ovog odgovora, korporacije i vlade snažno su ohrabrivale radnike da rade od kuće tamo gde je to moguće. Više od 3,4 milijarde ljudi u 84 zemlje je zatvoreno u svoje domove, kako je procenjeno krajem marta 2020. godine, što potencijalno znači da milioni radnika privremeno izloženi radu na daljinu.

Za većinu nas promena načina života koju je donela pandemija KOVID-19 nije baš bila najzdravija promena. Mnogi poslovi koje bismo inače obavljali peške i automobilom sada su mogli biti obavljeni iz stolice preko telefona ili kompjutera. Hrana je bila udaljena svega nekoliko klikova ili „prevlačenja“, a uz malo više kucanja i klika, nastajali su poslovni e-mailovi i konferencijski pozivi, sve iz udobnosti kauča ili kreveta i pidžame koju nismo promenili čitavu nedelju (dobro, nadamo se ne baš celu nedelju).

Foto: https://blogunisalute.it/benessere-organizzativo/

Većina teretana i sportskih centara bila je zatvorena, a i po otvaranju veliki broj nas i dalje okleva da vežba unutar njih. Deo nas, sa jačom motivacijom, odlučio je da iskoristi karantin da poboljša svoju fizičku kondiciju i spremnost, a drugi deo, onaj sa malo slabijom motivacijom, odlučio je da još jednom sedne na kauč i „skroluje“ po telefonu ili da pronađe još jednu seriju vrednu „bindžovanja“.  Prijavite se na naš newsletter

  Evo pet jednostavnih saveta koji bi mogli poslužiti da ostanete zdravi dok radite od kuće:

  1. Dajte prostoru namenu

  To znači da ne radite, jedete i spavate na jednom mestu (krevet ili kauč) … Umesto toga, u svom domu zadržite određeni prostor za posao, prostor za jelo, prostor za vežbanje, prostor za opuštanje i prostor za spavanje.

  1. Pažljivo koristite tehnologiju

  Ograničite vreme koje provodite na aplikacijama i vestima, kao i na društvenim mrežama. Izdvojte 15 minuta do pola sada da nadoknadite propuštene vesti, a zatim ostavite telefon po strani. Ukoliko ne možete bez telefona, iskoristete ga da naučite novi hobi ili veštinu koristeći popularne video aplikacije kao što je youtube.

  1. Fizička aktivnost

  Nije vam potrebna oprema da biste ostali u formi. Čak i 15-20 minuta kardio treninga kod kuće mogu učiniti čuda za nečije zdravlje (youtube i ovde priskače u pomoć).

     4. Naučite nove recepte

  Obroci kod kuće obično su zdraviji od obroka spolja, a uz pristup Internetu imate pristup hiljadama i hiljadama zdravih i svežih recepata. Predlažemo da isprobate recepte iz celog sveta, probajte nešto za šta znate da je izvan onoga što mislite da je vaša sposobnost i pogledajte šta će se dogoditi! Čak i ako zabrljate, sledeći put će vam biti bolje.

     5. Odvojite slobodno za opuštanje i pažljivo uživajte u malim stvarima

  Opuštanje podmlađuje i smanjuje anksioznost. Ali opuštenost ne znači sedeti i koristiti telefon bez razmišljanja sat vremena. Pokušajte da stvorite naviku da radite nešto opuštajuće i od toga napravite događaj. Na primer, ovo može značiti pravljenje šolje čaja i grickalica i sedenje pored prozora. Ili pročitajte knjigu … ili slikajte … ili radite bilo šta što uživate, a ne uključuje telefon ili televizor.