Šta je i kako se leči tonzilitis: terapije koje se koriste u slučaju virusne ili bakterijske infekcije

Tokom zimske sezone, posebno kod dece, epizode ​​tonzilitisa (upale krajnika) su naročito česte. U najvećem broju slučajeva ovo zapaljenje je virusne prirode, a ređe je bakterijskog porekla. Razlikovanje jedne vrste od druge je važno jer se lečenje tonzilitisa menja u zavisnosti od toga da li ga izaziva virus ili bakterija. Hajde da saznamo šta je tonzilitis, kojim simptomima se ispoljava i kako se leči na osnovu uzroka koji ga izaziva.

ŠTA JE TONSILITIS I KAKO SE PRENOSI

Kada govorimo o tonzilitisu, mislimo na upalu krajnika, limfnih žlezda ovalnog oblika koje se nalaze u grlu, sa obe strane uvule (resice u grlu). U dečiem uzrastu, krajnici igraju glavnu ulogu u imunološkoj odbrani jer blokiraju patogene organizme sa kojima dolaze u kontakt, sprečavajući ih da dođu do respiratornog trakta. Kako osoba raste i imuni sistem postaje jači, krajnici postepeno atrofiraju. Zbog toga je tonzilitis češći u detinjstvu nego u odraslom dobu.

Infekcija može da se prenese dolaskom u kontakt sa nazalnim sekretom ili pljuvačkom bolesne osobe, mikrokapljicama koje se šire u vazduhu kada zaražena osoba kija ili kašlje, ali i prinošenjem neopranih ruku ustima ili nosu nakon dodirivanja kontaminiranih površina.

TONZILITIS: KOJI SU UZROCI NASTANKA OVE UPALE?

U većini slučajeva, tonzilitis je uzrokovan virusnim infekcijama, često zbog uobičajenih virusa, poput onih koji izazivaju grip i prehladu, ali može da bude i rezultat bakterijskih infekcija. Bakterija koja je najčešće odgovorna za pojavu tonzilitisa je Streptococcus pyogenes, odnosno beta hemolitički streptokok serološke grupe A.

OD BOLOVA U GRLU DO PLAKOVA: GLAVNI SIMPTOMI

Tonzilitis može da se manifestuje različitim simptomima. Među najčešćim simptomima su:

 • bol u grlu i bol pri gutanju;
 • otečeni i crveni krajnici;
 • plakovi na krajnicima (pojavljuju se kao žućkasto-bele mrlje);
 • kašalj;
 • groznica;
 • otečeni limfni čvorovi na vratu;
 • loš zadah;
 • opšta malaksalost;
 • bol u uhu.

VioletaStoimenova/shutterstock.com
  Prijavite se na naš newsletter


  Uopšteno govoreći, simptomi bakterijskog tonzilitisa mogu da budu ozbiljniji od onih koje prouzrokuje virusni tonzilitis. Štaviše, kako objašnjavaju stručnjaci, ukoliko simptomi potraju duže od 72 sata, verovatno je tonzilitis uzrokovan bakterijskom infekcijom jer simptomi virusne infekcije obično nestaju spontano, sami od sebe, u roku od 72 sata.

  Referentna tačka, u ovim situacijama, uvek mora da bude pedijatar ili lekar opšte prakse koji će moći da nam pruže sve potrebne informacije i uputstva. U određenim slučajevima, ukoliko lekar posumnja da je u pitanju bakterijski tonzilitis, može da razmotri mogućnost uzimanja brisa grla i upotrebe brzog testa za utvrđivanje prisustva patogena ili prepisivanja laboratorijskog testa.

  KAKO SE LEČE VIRUSNI I BAKTERIJSKI TONZILITIS

  Kao što je već napomenuto, način lečenja tonzilitisa se menja u zavisnosti od toga da li ga izaziva virus ili bakterija. Hajde da zajedno vidimo vrstu terapije koja je predviđena u oba slučaja i preparate koji mogu da se primene.

  Kako se leči virusni tonzilitis

  Uopšteno uzevši, ne postoje specifični načini lečenja za virusni tonzilitis. Upala ima tendenciju da spontano prođe za 7-10 dana, a lečenje se uglavnom odnosi na delovanje na simptome. Lekar može da prepiše lekove za ublažavanje temperature i bolova. Takođe je važno da se osoba odmara i pije adekvatnu količinu tečnosti da bi ostala hidrirana.

  Kako se leči bakterijski tonzilitis

  U slučaju bakterijskog tonzilitisa, međutim, lekar će prepisati antibiotsku terapiju koja mora da se primenjuje tokom celog naznačenog perioda i prema datim uputstvima, čak i ako simptomi nestanu. U stvari, ukoliko se tretman lečenja ne sprovodi pravilno, infekcija može da se pogorša i izazove moguće komplikacije. Podsećamo da antibiotike uvek treba koristiti samo ukoliko ih prepiše lekar.

  Kada se pribegava hirurškoj intervenciji za lečenje tonzilitisa?

  U određenim slučajevima, lekar može da preporuči tonzilektomiju, operaciju uklanjanja krajnika. Ova opcija može da se razmotri, na primer, u slučaju rekurentnog tonzilitisa (višestrukih napada angine u jednoj godini), hroničnog tonzilitisa (stanja koje može da bude posledica akutnog tonzilitisa) ili kada se infekcija ne povuče uprkos pravilnoj terapiji. To je odluka koju specijalista mora pažljivo da proceni, uzimajuči u obzir konkretan slučaj.

  MOGUĆE KOMPLIKACIJE

  fizkes/gettyimages.it

  Uopšteno govoreći, tonzilitis prolazi bez komplikacija, ali u nekim slučajevima teška ili neadekvatno lečena infekcija može da se razvije u ozbiljnije stanje. Neke od mogućih komplikacija su, na primer:

  • peritonzilarni apsces: sastoji se od gnojne akumulacije u blizini krajnika i zahteva hitan medicinski tretman;
  • otitis, tj. upala uha;
  • reumatska groznica: može da bude retka posledica neadekvatno lečenog bakterijskog tonzilitisa koji izaziva zapaljenje zglobova, kože, srca i nervnog sistema;
  • opstruktivna apneja u snu: ovo stanje izaziva pauze u disanju tokom spavanja i može da bude komplikacija hroničnog ili rekurentnog tonzilitisa zbog povećanja volumena krajnika koji, posledično, otežava disanje.
  • glomerulonefritis: reč je o zapaljenju bubrega i predstavlja još jednu retku komplikaciju koja može da bude posledica nelečenog bakterijskog tonzilitisa.

  KAKO SPREČITI NASTANAK TONZILITISA?

  Nije uvek moguće sprečiti nastanak tonzilitisa, ali postoje mere predostrožnosti koje mogu da pomognu u tome. Posebno je važno obratiti pažnju na neka higijenska pravila i naučiti i najmlađe da ih primenjuju, a među njima su:

  • često pranje ruku, posebno pre dodirivanja usta i nosa, pre jela i posle korišćenja kupatila;
  • ne savetuje se deljenje pribora kao što su posuđe, čaše ili četkice za zube sa drugim ljudima;
  • podučavanje dece da kijaju ili kašlju u maramicu ili pregib lakta.

  Veoma je važno znati kako se tonzilitis ispoljava i obratiti pažnju na simptome koji mogu da ukažu na prisustvo ove upale. Lekar ili pedijatar će nam tada dati sve neophodne savete kako bismo na najbolji način rešili problem i prepisati lečenje koje najviše odgovara našem slučaju.

  Istovremeno, uvek se treba podsetiti da briga o sebi znači i oslanjanje na kvalitetne usluge, specifične za potrebe svakog pojedinca. Naše zdravlje je dragocena imovina, zbog čega je preporučljivo ulagati u rešenja kao što su polise koje pruža DDOR dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Svaka polisa je kreirana za specifične potrebe i omogućava da se iskoriste prednosti preventivnih sistematskih pregleda ili pristup popustima u poređenju sa tržišnim cenama.

   

  Da li ste znali za tonzilitis i terapije koje se koriste za njegovo lečenje?

   

  IZVORI:

  issalute.it

  humanitas.it

  my.clevelandclinic.org

  mayoclinic.org

   

  Autorka članka: Mara D’Anđeli, Mara D’Angeli, 14. decembar 2023.

  Izvor: www.blogunisalute.it/tonsillite/