Štitnici za zube: čemu služe i kada ih treba upotrebljavati

Pojave poput bruksizma i malokluzije mogu da se reše zahvaljujući uređaju koji se zove štitnik za zube. To je aparat koji, ako se pravilno odabere i koristi na pravi način, podstiče pravilno zatvaranje gornje i donje vilice, a na taj način se takođe izbegavaju problemi poput napetosti mišića, glavobolje i lošeg držanja, koji su često posledica loše okluzije. Hajde da saznamo za šta se tačno koristi štitnik za zube, kada se koristi i koje vrste postoje.

 Šta je štitnik za zube

Štitnik za zube (dental bite) – “bite” na engleskom znači “ugriz” – je aparat koji se koristi za ispravljanje zatvaranja zubnih lukova. Izgleda kao maska od akrilne smole, koja se stavlja na sam luk i može da se koristiza rešavanje različitih problema.

Kao što ćemo videti, postoje različiti modeli štitnika za zube, a aparat može da se nosi i noću i danju, prema indikacijama stomatologa – specijaliste za gnatologiju, koji se bavi problemima vezanim za aparate koji se koriste za okluziju zuba.

nensuria/gettyimages.it

Konkretno, postoje:

 • personalizovani štitnici za zube: ovo su uređaji napravljeni po meri nakon uzimanja otiska zuba;
 • štitnici koji se samo-modeluju: ovo su meki modeli koji se prilagođavaju obliku zubnog luka pojedinca;
 • gotovi štitnici za zube: to su štitnici koji imaju standardni oblik.

Uopšteno govoreći, preporučljivo je da se odlučimo za personalizovani štitnik, dakle, napravljen prema potrebama određene osobe, uz poštovanje preciznih uputstava specijaliste. Iako ima višu cenu od štitnika koji se samo-modeluje, kao i standardnog, ova vrsta se pokazala kao efikasnija u zadovoljavanju specifičnih potreba pacijenta.

Što se tiče načina upotrebe, uvek je dobro osloniti se na uputstva stručnjaka koji će nam na osnovu naše situacije reći da li da nosimo štitnik danju ili samo noću i koliko dugo.

Štitnik za zube: čemu tačno služi

Kao što smo već rekli, štitnik za zube se koristi pre svega u slučajevima bruksizma i malokluzije i omogućava da se spreče posledice koje su često povezane sa ovim stanjima, kao što su glavobolja, bol u leđima i ramenima, hrkanje. U zavisnosti od svrhe, koriste se različiti modeli.

Bruksizam: kako štitnik za zube može da bude koristan

Kao što smo već videli u prethodnom članku posvećenom bruksizmu, ovaj fenomen se odnosi na nehotično škrgutanje zubima i stiskanje zuba, posebno tokom noći. Ovakvo stanje može da uzrokuje posledice koje idu od oštećenja zubne gleđi do problema sa zglobovima vilice. U ovom slučaju, štitnik za zube ima funkciju da zaštiti zube od trenja i obično se stavlja na gornji luk.

Hope Connolly/gettyimages.it

 

Štitnik za zube za malokluzije

Štitnik za zube se koristi iza ispravljanje malokluzija, stanja koje se javlja kada se zubi dva luka ne poklapaju na pravi način.

Uzrok ovog stanja možeda bude više faktora, kao što su genetski uzroci, loše navike (na primer, sisanje prsta u dečijem dobu), loša stomatološka procedura. Malokluzija, pored poremećaja žvakanja, takođe može da prouzrokuje, na primer:

 • problem sa držanjem;
 • bol u leđima i vratnim mišićima;
 • glavobolju.

U ovom slučaju štitnik za zube ima funkciju da pravilno poravna gornju i donju vilicu. Preciziramo da je neophodno obratiti se stručnjacima kako bi se saznali uzroci malokluzije, kako bismo razumeli da li, na primer, eventualna nelagodnost u leđima ili napetost mišića, mogu da se povežu sa njom, i kako bi se pronašla prava rešenja. Stoga se nikada ne treba osloniti na samodijagnozu. Specijalista će, nakon neophodnih analiza, predložiti personalizovani štitnik za zube i dati precizna uputstva o vremenu i načinima upotrebe ovog aparata.  Prijavite se na naš newsletter

  S obzirom na to da malokluzije mogu da se povežu s noćnim hrkanjem, upotreba posebnog štitnika za zube mogla bi da pomogne u rešavanju ove pojave. Kao što smo upravo rekli, važno je da se osoba prvo obrati stručnjaku kako bi saznala da li je ovo zaista pravo rešenje za nju.

  Upotreba štitnika za zube za kondilo-mandibularno repozicioniranje

  Štitnik za zube takođe može da ima funkciju podsticanja kondilo-mandibularne repozicije kod ljudi koji imaju problem dislokacije mandibule, odnosno pomaka donje vilice. I u ovom slučaju to su modeli napravljeni po meri pacijenta.

  Štitnik za zube: kako da uvek bude čist

  Štitnik za zube zahteva odgovarajuću higijenu i treba ga čistiti svaki dan. Da biste bili sigurni da ga perete na pravi način, idealno bi bilo da pitate stomatologa za savet ili sledite uputstva proizvođača ukoliko ste kupili standardni ili aparat koji se samo-modeluje.

  AndreyPopov/gettyimages.it

  U svakomslučaju, evo nekoliko opštih smernica:

  1. nakon što temeljno operete ruke, isperite štitnik za zube pod tekućom vodom;
  2. četkicom za zube (koju ćete koristiti samo za ovu svrhu) i malo paste za zube, očistite svaki njegov deo (umesto paste za zube može se koristiti mešavina vode i tečnosti za ispiranje usta);
  3. na kraju, pažljivo isperite i osušite aparat, stavite ga u njegovu futrolu i čuvajte na provetrenom i suvom mestu.

  Osim toga, moguće je povremeno koristiti posebne tablete koje se rastvaraju u vodi radi još bolje higijene.

  Redovne posete specijalisti i kontrole su najbolji način za očuvanje zuba zdravim i blagovremeno otkrivanje eventualnih problema. Međutim, kao što svi znamo, stomatološki račun može da bude prilično visok. Stoga bi moglo da bude korisno osloniti se na ugovaranje polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja sa dodatnim pokrićem za stomatološke usluge u okviru Srebrnog  ili Zlatnog paketa.

  Da li ste znali za funkcije štitnika za zube?

  Izvor: https://blogunisalute.it/bite-dentale/