Stomatitis kod mačaka: O čemu je reč i kako ga prepoznati?

Stomatitis kod mačaka je prilično čest i veoma neugodan poremećaj koji zahvata usnu duplju naših četvoronožnih prijatelja. Može da pogodi ovu životinju u bilo kom uzrastu, iako se procenat slučajeva povećava kako mačka stari.

Ovo je ozbiljan problem koji uopšte ne treba potcenjivati, jer izaziva hronične i uporne bolove koji za našeg ljubimca postaju izvor velikog napora i frustracija i, ako se ne leči pravilno, može da izazove oštećenja visokog stepena, ali i dovede do letalnog ishoda.

Upravo iz tog razloga, danas posvećujemo više pažnje ovoj patologiji, kako bismo bolje razumeli o čemu je reč, kako je prepoznati i kako intervenisati da bi se lečila na najbolji način.

Stomatitis kod mačaka: o čemu je reč i koji su njegovi simptomi?

Kao što je napomenuto, mačji stomatitis je zapaljenje koje zahvata usnu duplju mačke: svaka rasa može da bude pogođena, iako je primetno povećanje incidencije kod nekih predisponiranih vrsta, kao što su sijamska, abesinska, persijska, rakunska i burmanska mačka.

Konkretno, ovo stanje se karakteriše zapaljenjem sluzokože usne duplje, odnosno unutrašnjosti obraza, desni, nepca i jezika.

Glavni simptomi su:

 • nedostatak apetita kod životinje što uzrokuje gubitak telesne mase: stomatitis, zapravo, onemogućava uzimanje hrane i upravo iz tog razloga može da ima fatalne posledice
 • upaljena usna duplja sa pustulama (gnojnicama) i aftama
 • neprijatan zadah
 • desni koje krvare
 • obilna salivacija, odnosno prekomerno lučenje pljuvačke

krblokhin/gettyimages.it

U prisustvu jednog ili više ovih znakova, preporučljivo je da se što pre obratite svom veterinaru od poverenja, da proverite da li mačka pati od stomatitisa kako bi se intervenisalo odgovarajućim tretmanom.  Prijavite se na naš newsletter

  Takođe je važno znati da ova upala ni na koji način ne može da se prenese na čoveka.

  Glavni uzroci stomatitisa kod mačaka

  Stomatitis kod mačaka može da ima nekoliko uzroka, među kojima su:

  • deficit koji slabi ceo imuni sistem, izlažući tako našeg ljubimca čestim upalama i infekcijama;
  • problemi u vezi sa ishranom, kao što su intolerancija na hranu ili alergije na određenu hranu;
  • mogu da budu prisutni i ozbiljniji razlozi, poput mačje leukemije, jedne od najčešćih virusnih bolesti kod mačaka, koja se prenosi kapljicama pljuvačke, što znači da počinje iz usne duplje;
  • stomatitis takođe može da nastane usled zatajenja bubrega (bubrežne insuficijencije), sindroma koji prouzrokuje gubitak funkcije jednog ili oba bubrega i koji slabi ceo organizam, otvarajući put za druge moguće upale;
  • među uzrocima koje ne treba potceniti je loša oralna higijena, osnovni element za dobrobit mačke. Ukoliko čišćenje usta nije adekvatno, može da se poveća rizik od plaka, a samim tim i od bakterija koje vremenom mogu da izazovu pojavu stomatitisa.

  Nils Jacobi/gettyimages.it

  Lečenje stomatitisa kod mačaka: koji sve načini postoje?

  Pre svega, važno je znati da je za adekvatno lečenje stomatitisa potrebno blagovremeno delovati: kao što je već napomenuto, neophodno je odmah kontaktirati veterinara, koji će propisati davanje antibiotika i antiinflamatornih kortizonskih lekova, kako bi se smanjio stepen upale.

  Ukoliko su meka tkiva već poprilično zahvaćena, a infekcija se proširila i na zubne lukove, moguće je da se veterinar odluči za vađenje jednog ili više zuba, što je neophodno kako bi se izbeglo širenje bakterija.

  Takođe je korisno znati neke dobre prakse koje mogu da pomognu životinji da se oporavi tokom lečenja:

  • da bi se smanjio razvoj simptoma i ublažio bol u ustima životinje, neophodno je promeniti njenu ishranu, uvodeći – za period u kome je upala prisutna i naknadno, za pravilno održavanje – samo svežu, meku hranu, što je moguće više prirodnog porekla;
  • korisno rešenje za ublažavanje zapaljenja usne duplje je davanje odvara (dekokta) od sleza, preparata koji otklanja peckanje i samim tim smanjuje bol;
  • pored sleza, druge korisne mogućnosti su masti ili melemi na bazi arnike, propolisa, nevena;
  • takođe je važno da se, uvek u dogovoru sa veterinarom, mački daju vitamini koji će pomoći imunološkom sistemu da se reintegriše. 

  Stomatitis kod mačaka: značaj prevencije

  Zbog dobrobiti naših ljubimaca, moguće je preduzeti niz preventivnih mera koje mogu da pomognu u borbi protiv pojave upale.

  Natalia Kopyltsova/gettyimages.it

  Među njima su:

  • izbegavanje pojave plaka tako što će se upražnjavati odgovarajuća oralna higijena mačke;
  • dogovaranje sa veterinarom u vezi sa neophodnom profilaksom za dobro stanje usne duplje, koja treba da prati svakodnevnu higijenu;
  • nanošenje mukoadhezivnih gelova koji štite meka tkiva i vraćaju integritet sluzokože, čime se izbegava proliferacija bakterija.

  Takođe je neophodno obratiti stalnu pažnju na signale koje životinja šalje, kao što su gubitak apetita i telesne mase, neobično ponašanje, umor i neuobičajeni pokreti.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/stomatite-gatto/