SUNCE I MORE: KAKO SE LEČI ATOPIJSKI DERMATITIS KOD DECE

Dermatitis je zapaljenje kože u opštem smislu: kada je reč o „atopijskom“ dermatitisu, on se definiše se kao hronični poremećaj kože koji od detinjstva pogađa ljude koji imaju genetsku predispoziciju za alergije, posebno respiratorne. Osobe koje pate od atopijskog dermatitisa će, stoga, verovatno razviti i alergijske reakcije na prašinu, polen, trave i tako dalje.

Ova bolest prouzrokuje svrab i može da bude vrlo neprijatna, ali nije zarazna i – preduzimanjem odgovarajućih mera predostrožnosti – osoba može da živi s njom i ublaži simptome.

Ali kako se atopijski dermatitis manifestuje kod dece i šta treba da se preduzme kako bi se pravilno lečio? Danas ćemo zajedno detaljnije obraditi ovu temu, kako bismo bolje razumeli kako delovati ukoliko naše dete pati od ove bolesti.

ATOPijSKI DERMATITIS: O ČEMU jE reč?

Kao što je pomenuto, atopijski dermatitis je kožna bolest koja se obično javlja još od prvih meseci života sa raširenim crvenilom, perutanjem i suvim ili vlažnim ljuspastim pečatima/mrljama na telu i licu beba i dece.

To je hronično stanje, što znači da se javlja – uz pogoršanje ili regrediranje/povlačenje – tokom nekoliko meseci, godina ili čitavog života. Kako deca odrastaju, dermatitis može da se više razvija u određenim delovima tela ili da počne da se povlači sve dok u potpunosti ne nestane u prvim godinama života.

Treba naglasiti da nije reč o ozbiljnom poremećaju i njegova manifestacija ne treba da bude razlog za uznemirenost: međutim, neophodno je znati kako se leči dermatitis, kremama i svakodnevnim navikama, kako bi se sprečilo da se pogorša i bude izvor jakog svraba i nelagodnosti.

Uopšteno uzevši, lečenje podrazumeva svakodnevnu primenu hidratantnih krema – i nekoliko puta dnevno – koje uravnotežuju stanje površinske kože. Kao što ćemo videti kasnije, ukoliko to nije dovoljno, moguće je primeniti druge mere predostrožnosti ili – ako je potrebno – posegnuti za određenim lekovima.

ATOPIJSKI DERMATITIS KOD NOVOROĐENČADI I ODOJČADI

Atopijski dermatitis kod novorođenčadi i male dece do navršene jedne godine često se pojavljuje na licu i uglavnom je ograničen na određena područja vrata, laktova i kolena.

LucaLorenzelli/gettyimages.it

ATOPIJSKI DERMATITIS KOD STARIJE DECE

Kako deca rastu, dermatitis može:

 • da bude manje ili više konstantan, u vidu uobičajenih pečata/mrlja na licu, telu i u prevojima lakta i kolena;
 • da se pogorša, pokrivajući trup i druge delove tela;
 • da spontano potpuno nestane, uglavnom oko 3-4 godine.

Ovde navedeni trendovi mogu da se razlikuju od deteta do deteta i da se javljaju na različite načine i u različitom intenzitetu, u zavisnosti od slučaja: naš savet je da se uvek obratite specijalisti dermatologu i, u slučaju nedoumica, konsultujete svog izabranog pedijatra.  Prijavite se na naš newsletter

  UZROCI ATOPIJSKOG DERMATITISA KOD DECE

  Koji su glavni faktori koji mogu da izazovu ovu iritaciju? Među njima su:

  • genetska predispozicija: često deca koja imaju atopijski dermatitis od malih nogu imaju člana porodice koji pati od njega, ili ima astmu, rinitis ili alergijski konjunktivitis i druge tegobe ove vrste
  • faktori okoline/sredine: hladnoća, zagađenje okoline, iritirajuće supstance poput prašine, agresivnih deterdženata koji se koriste za pranje tkanina, iritirajuća vlakna kao što su sintetička ili vunena
  • stresne situacije

   

  ATOPIJSKI DERMATITIS: DA LI JE BOLJE IZBEGAVATI NEKE NAMIRNICE?

  Hrana se ne smatra pokretačem atopijskog dermatitisa, niti su, čini se, alergije na hranu povezane sa razvojem iritacija kože ove vrste. Iz tog razloga se ne preporučuju posebne dijete.

  Međutim, važno je znati da je, prema uputstvima Evropskog instituta za dermatologiju, u slučaju intenzivnog svraba, ipak bolje izbegavati sve potencijalno iritirajuće namirnice, koje mogu da pogoršaju već prisutne upale, kao što su:

  • neke vrste svežeg voća: jagode, agrumi, banane, ananas, maline, avokado, dinja
  • određeno povrće i njegovi derivati: paradajz, spanać, krompirov skrob
  • suvo voće: kikiriki, orasi, lešnici, bademi
  • neke mahunarke: boranija, grašak, leblebije, sočivo, pasulj
  • neki mlečni proizvodi: fermentisani sirevi (grana padano, pekorino, grijer, gorgonzola), jogurt
  • belance
  • pivski kvasac
  • druge iritirajuće namirnice, poput čokolade i kobasičastih proizvoda
  • konzervisana hrana i bujonske kocke
  • školjke i morski plodovi.

   

  SIMPTOMI I MANIFESTACIJE ATOPIJSKOG DERMATITISA kod DEce

  Kao što je već napomenuto, glavni simptom ovog poremećaja je svrab koji je praćen pojavom crvenih pečata/mrlja po telu deteta.

  Lisa Kingdon/gettyimages.it.

  Posebno je važno znati da:

  • svrab može da bude stalan ili povremen, a obično se pogoršava noću;
  • ranice/lezije na koži, ukoliko su prisutne, mogu da budu izlučujućeg tipa (dakle vlažne), eritematozne (crvene) ili kserotske (suve). Ove tri vrste lezija takođe mogu da se pojave istovremeno;
  • svrab može da se javi čak i ukoliko nema pečata ili lezija: to znači da, zahvaljujući pomoći hidratantnih tretmana, pečati mogu da nestanu, ali svrab ponekad može, nažalost, da ostane.

   

  ATOPIJSKI DERMATITIS: KOJE SU MOGUĆE KOMPLIKACIJE?

  Kao što je rečeno, atopijski dermatitis nije ozbiljno stanje i ne bi trebalo da podrazumeva nikakve posebne probleme.

  Međutim, može da se desi da se situacija pogorša, naročito zbog jakog svraba, i da se jave neke komplikacije, na primer:

  • dete se intenzivno češe, izazivajući tako ranice/lezije koje krvare i iz kojih izlazi gnoj;
  • u leziji mogu da se jave bakterijske infekcije, koje tada mogu da dovedu do stvaranja krasti;
  • dete ne uspeva da se odmori, a noćni san je ugrožen: zbog toga mogu da uslede i drugi problemi, poput umora i jake razdražljivosti.

  preparati koji se primenjuju za lečenje ATOPIjskog DERMATITISA kod DECE

  Kako postupiti ukoliko naše dete pati od atopijskog dermatitisa, kako bismo bili sigurni da se situacija neće pogoršati i kako se ne bismo suočili sa još neprijatnijim komplikacijama?

  Pogledajmo zajedno glavne metode lečenja i mere predostrožnosti koje treba imati na umu, uz preporuku da se uvek potraži savet od pouzdanog stručnjaka i izbegava bilo koja vrsta „uradi sam“ leka.

   

  NEGA KOŽE I HIDRATACIJA

  Održavanje dečije kože hidriranom je prva stvar koju treba imati na umu. Da vidimo kako se to postiže.

  • Nanesite posebnu kremu za atopičnu kožu najmanje dva / tri puta dnevno i uvek nakon kupanja.
  • Takođe se mogu koristiti bademovo ulje, ši puter i drugi visoko hidratantni prirodni proizvodi.
  • Uvek obratite posebnu pažnju na detetovu kožu, posebno tokom promene pelena: ukoliko je pocrvenela, možete ponovo da je hidrirate.

  FotoDuets/gettyimages.it

   

   

   

  KREMe na bazi kortizona I ANTIBIOTsko lečenje

  Ukoliko nanošenje hidratantnih krema nije dovoljno ili ako se zapaljenje pogoršava, mogu se koristiti lekovite kreme, na primer:

  • antiinflamatorne (protivupalne) kreme, često na bazi kortizona u malim količinama, koje se koriste dok simptom ne nestane;
  • ukoliko se jave i bakterijske superinfekcije, bilo bi preporučljivo nastaviti sa lečenjem antibiotskim kremama ili kupkama sa razblaženim natrijum-hipohloritom.

   

  MERE PREDOSTROŽNOSTI U TRENUTKU KUPANJA

  Produženi boravak u vodi, naročito ako je beba potopljena, dovodi do dodatnog isušivanja kože. Upravo iz tog razloga je važno da kupanje deteta koje pati od atopijskog dermatitisa ne traje duže od pet minuta: ako je moguće, bolje je odlučiti se za tuširanje, tako dete ne ostaje dugo u vodi.

  Takođe je poželjno koristiti što je moguće prirodniji i nežniji sapun, poput marsejskog ili alepskog, ili specijalne kupke za suvu kožu sklonu atopijskom dermatitisu.

  Pored toga, kada se beba briše, važno je ne trljati kožu peškirom, već nežno tapkati, po mogućstvu mekom tkaninom.

  SUNCE  I ATOPIJSKI DERMATITIS: NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU TOKOM LETA

  Oni koji pate od atopijskog dermatitisa mogu da imaju različite reakcije leti, a u nekim slučajevima mogu da se nađu u većim poteškoćama, naročito na moru. Zapravo, nadražena koža može da bude posebno osetljiva na znoj, izlaganje suncu, pesak, kao i na morsku vodu i so koja može da ostane na koži nakon plivanja.

  Svi ovi elementi, tipični za letnji period, mogu da doprinesu iritaciji kože, pogoršavajući već prisutnu upalu. Takođe može da se dogodi da, nasuprot ovome, sunce, koža izložena vazduhu i slanoj vodi doprinesu oporavku kože i prouzrokuju tako povlačenje / regrediranje simptoma.

  ArtMarie/gettyimages.it

  U svakom slučaju, koje mere predostrožnosti se mogu preduzeti ukoliko se ovaj poremećaj pogorša tokom leta?

  • Pre svega, kada su mališani izloženi suncu, posebno je važno nanositi zaštitne kreme i zaštititi njihovu kožu, koja je već nežna i ugrožena.
  • Nakon kupanja u slanoj vodi, neophodno je dobro sprati kožu dece i odmah promeniti kupaći kostim, tako da so ne nadražuje kožu mališana.
  • Neophodno je dobro osušiti kožu, sprečavajući tako zadržavanje vlage, a nakon sušenja naneti dosta hidratantne kreme.
  • Uopšteno govoreći, preporučuje se izbegavanje izlaganja suncu tokom najtoplijih sati u danu, tako da eventualne opekotine ne ugroze ionako nadraženu kožu.

   

  OBRATITE PAŽNJU NA ODEĆU

  Ukoliko dete pati od atopijskog dermatitisa, važno je da što više nosi odeću od prirodnih vlakana, poput pamuka, bambusa, konoplje i drugih. Takođe, što se tiče donjeg rublja, bolje je odlučiti se za neobojene tkanine. Uopšteno uzevši, bolje je izbegavati sintetiku i tkanine koje su grube ili posebno iritirajuće, poput nekih vrsta vune.

  Kao što smo videli, dakle, simptomi pravilno lečenog atopijskog dermatitisa mogu vremenom da nestanu, ali je ipak moguće i da ova patologija ne nestane.

  To ne bi trebalo da nas uznemiri: neophodno je, međutim, konstantno nanositi kreme i pažljivo pratiti stanje dečije kože.

  Ukoliko naša deca pate od hroničnih tegoba, i uopšte, zbog bilo koje potrebe ili nedoumice u vezi sa zdravljem dece bilo kog uzrasta, ključno je da možemo da računamo na pedijatra, kome roditelji mogu da se obrate kada im zatreba.

  Izvori

  ide.it
  uppa.it
  dermatopia.it
  ospedalebambinogesu.it

  Izvor: https://blogunisalute.it/dermatite-atopica-bambini/