Svečano otvorena izložba „Inspirisani Italijom“ u Galeriji Matice srpske pod pokroviteljstvom DDOR osiguranja

Galerija Matice srpske je još jednom bila mesto okupljanja ljubitelja kulture i umetnosti koji su svojim prisustvom ispunili veliku salu tokom svečanog otvaranja izložbe „Inspirisani Italijom“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i DDOR osiguranja, člana italijanske Unipol grupe. Izložbu je svečano otvorila v.d direktor Italijanskog centra za kulturu u Beogradu Paola Kordone, a gostima su se obratili i upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja dr Đorđo Markeđani. Uz umetnička dela inspirisana Italijom publika će uživati i u italijanskim kanconama u izvođenju Aleksandar Dujin Orchestra.

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast da vas večeras u ime Galerije Matice srpske pozdravim na otvaranju izložbe „Inspirisani Italijom“.  Prošla i ova godina u svetskim muzejima posvećene su velikanima italijanske renesanse – Leonardu da Vinčiju i Rafaelu Santiju, a duh Italije i italijanske renesanse u Galeriji Matice srpske donosimo izložbom „Inspirisani Italijom“, koju večeras otvaramo. Izložba je nastala prošle godine u okviru obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Republike Italije i Republike Srbije. Ona pruža drugačiji pogled na našu kolekciju, i zasnovana je na iskustvu poznavanja Italijanske umetnosti, stečenom kroz saradnju sa brojnim italijanskim partnerima proteklih petnaest godina. Pred vama je izbor slika, crteža i skulptura koji ilustruju bogatstvo i raznovrsnost uticaja italijanske umetnosti na srpske stvaraoce, kao i nekoliko grafika italijanskih majstora koji su im sasvim sigurno bili uzorni modeli. Najtoplije se zahvaljujemo Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, DDOR osiguranju i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije koji su omogućili realizaciju ove izložbe.“ izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Obrativši se prisutnima, Paola Kordone je rekla: „ Izložba „Inspirisani Italijom“ je izbor najreprezentativnijih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske i ilustruje odnose između Srbije i Italije. Umetnička dela koja su izložena predstavljaju inspiracije i italijanska iskustva srpskih slikara, koji su izučavali italijansku umetnost, a kroz čije radove je moguće indirektno upoznati radove italijanskih umetnika. Veze između Srbije i Italije se zasnivaju na bliskosti, kako na onoj geografskoj tako i na kulturološkoj. Ovi odnosi su i danas su veoma intenzivni, što pokazuje i izuzetna saradnja koju imamo sa Galerijom Matice srpske“.

„Veliko je zadovoljstvo biti u prilici da se sa jednom od najeminentnijih instutucija kulture u državi, Galerijom Matice srpske podrži i zajednički realizuje izložba koja povezuje umetnost naroda Srbije i Italije. DDOR osiguranje pripada italijanskoj Unipol grupi i jednako kao umetnici čije radove predstavlja izložba „Inspirisani Italijom“, nalazi inspiraciju za svoj rad iz iskustva i snage Grupacije primenjujući ih na tržištu Srbije. Zbog ovih, gotovo paralelnih relacija umetnosti i poslovanja potpuno je prirodno da pružimo svesrdnu podršku ovakvom projektu.

Kao društveno odgovorna kompanija, DDOR osiguranje tradicionalno podržava aktivnosti koje unapređuju kvalitet života svojih sugrađana. Rukovodeći se ovakvom strategijom, prošle godine smo podržali više od 430 projekata i za to nedavno dobili prestižnu nagradu „Planeta biznis“ u kategoriji finansijskih institucija kao kompanija koje je najviše uložila u projekte korporativne društvene odgovornosti.Ogni nostra cognizione principia dai sentimenti. / Svaka naša spoznaja počinje sa osećanjima.

Izreka fantastičnog Leonarda da Vinčija oslikava italijanski duh satkan od osećanja. Takođe, oslikava i viđenje jednog umetnika koji svojim delom pokreće osećanja. Izložba „Inspirisani Italijom“ dovodi u suptilnu vezu umetnost i osećanja dva naroda i stvara osnovu za bolje upoznavanje i prisniju saradnju“ rekao je dr Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, člana italijanske Unipol grupe.

Izložba „Inspirisani Italijom“, biće Predstavljena u periodu od 6. marta do 3. maja 2020. godine u Galeriji Matice srpske i posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije i na taj način, uvodili srpsku umetnost u nove tokove. Isto tako, ova izložba daje pogled na duge veze Srbije i Italije na polju kulture i umetnosti kroz dela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program: stručna tumačenja i predavanja, edukativni programi i kreativne radionice za decu i mlade. Takođe, svake subote i nedelje u 13.00 i 17.00 sati održavaće se stručna tumačenja izložbe. Za više informacija o programu tokom trajanja izložbe posetite sajt Galerije Matice srpske www.galerijamaticesrpske.rs ili društvene mreže @galerijamaticesrpske.rs.

Posetiocima će uz izložbu „Inspirisani italijom“ biti na raspolaganju interaktivni sadržaji kao i takmičenja na društvenim mrežama uz nagrade DDOR osiguranja i Galerije Matice srpske, a najmlađi posetioci Galerije će moći da se zabave i nauče o italijanskoj umetnosti i kulturi kroz specijalno pripremljen i za njihov uzrast prilagođen kviz u okviru postavke izložbe.