Treći krajnik – izazovi i rešenja

Da li ste upoznati sa ulogom trećeg krajnika? Da li ste se ikada susreli sa problemima uzrokovanim uvećanim trećim krajnikom i kako ste borili sa ovim problemom?

Treći krajnik je skup limfnog tkiva smeštenog u ždrelu, iznad mekog nepca i nosnih šupljina, obično nevidljiv golim okom. Njegova veličina varira, ali funkcionalno je sličan ostalim krajnicima, uključen u obranu organizma od infekcija. Dok je kod većine dece normalnih dimenzija i ne izaziva značajne probleme, uvećani treći krajnik može ozbiljno narušiti kvalitet života i svakodnevno funkcionisanje.

Doktor Bojan Marković, alergolog i klinički imunolog iz Acibadem Bel Medic-a objašnjava da zapravo krajnike možemo posmatrati kao svojevrsne fabrike – fabrike belih krvnih zrnaca koje su zapravo prva linija odbrane od virusa, bakterija, gljivica, alergena i njihova uloga je da zapravo spreče spoljne agense da uđu u donje disajne puteve, pluća, creva.

„Kao i svaka fabrika, ona povećava svoje kapacitete i samim tim se i to tkivo uvećava, dok ne završi svoj posao i dok se ti infektivni agensi u potpunosti ne unište i praktično eliminišu iz organizma. To nije patološki proces, to je fiziološki proces odbrane, međutim, u situaciji kada se ti organi hronično uvećaju i kada se ne vrate na prvobitno fabričko podešavanje, e tad oni počinju da prave problem“, rekao je doktor Marković i dodao da je treći krajnik najvažniji u ranom uzrastu, od treće do sedme godine.

„Najtipičnija klinička slika je, mi to zovemo adenoidni facies, odnosno lice deteta koje ima uvećan treći krajnik. Dete ne diše na nos, njemu su usta stalno otvorena, oči se cakle, ima podočnjake izražene. Često ta deca ne napreduju zbog njegovog hroničnog uvećanja, imaju tzv. gotsko nepce – podignut svod nepca, upravo zato što dišu na usta. Ta deca pate, ne mogu dovoljno noću da se odmore, često se bude. Prilikom jela, oni prekidaju ishranu, i gutaju vazduh“, kaže Marković.

On takođe ističe da treći krajnik nije „krivac“ već je samo neželjeni rezultat niza prethodnih procesa koji su doveli do njegovog povećanja. Kada se „pokvari“ treći krajnik, on više nije odbrana, nego je rezervoar virusa i bakterija i tada je neminovna operacija.

„Dobrobit same operacije je izuzetno velika, ali moram napomenuti da što se operacija uradi u manjem uzrastu, to je šansa da ćemo mi imati ponovo problem sa trećim krajnikom, veća. Drugo, ako je prisutna i alergija pride, takođe je veća šansa da se taj treći krajnik uveća, ali o tome treba voditi računa u preoperativnoj pripremi“, isitče dr Marković.

Doktor Marković dodaje i da je oporavak lak te da pacijenti obično istog dana odlaze kući, uz savete o ishrani koji obično uključuju sladoled i tečnu hranu prvih nekoliko dana, nakon čega se prelazi na uobičajeni jelovnik. Svakako je u pitanju operacija sa dugom istorijom, vrlo efikasna i spasonosna za najmlađe.

Doktor Bojan Marković svakako je dao dublji uvid u značaj preventivne brige o zdravlju, ističući tako važnost adekvatne zaštite zdravlja kroz celokupan spektar zdravstvenih usluga. Kako je zdravlje najdragocenija imovina, preporuka je svakako ulagati u rešenja kao što su polise koje pruža DDOR dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Svaka polisa je kreirana za specifične potrebe i omogućava da se iskoriste prednosti preventivnih sistematskih pregleda ili pristup popustima u poređenju sa tržišnim cenama.



    Prijavite se na naš newsletter