U susret Forumu inovacija – Razmena ideja i iskustava, potencijali i umrežavanje Italije i Srbije

Idealna prilika za razmenu ideja i iskustava u oblasti inovacija, sa relevantnim stručnjacima, ukazala se na „Warm up“ događaju koji prethodi skupu „Innovation Forum“ zakazanom za 5. i 6. decembar. Događaj je organizovala Ambasada Italije u partnerstvu s Agencijom ICE, Regijom Lombardija, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstvom za informisanje i telekomunikacije Republike Srbije, Privrednom komorom Srbije, We Make Future i Impact Hub Belgrade.

Otkrivanje potencijala i međusobno umrežavanje Italije i Srbije obeležilo je ovo veče inspiracije i povezivanja sa vodećim stručnjacima iz oblasti inovacija. Događaj je otvorio i prisutne pozdravio Nj. E. Luka Gori, Ambasador Republike Italije u Srbiji podvukavši činjenicu da je Italija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije. Takođe, naglasio je da se ova saradnja iz godine u godinu unapređuje i razvija. Potvrda ove teze leži i jasno definisanim koracima naučno-poslovne saradnje čiji su temelji postavljeni skupovima sa ciljem povezivanja italijanske i srpske naučne i poslovne zajednice. Nakon ambasadora, prisutnima su se obratili i predstavnici ministarstava i Privredne komore Srbije osvrnuvši se na sve aktivnosti države za unapređenje infrastrukture za kvalitetniji inovativni naučno-istraživački rad koji ima primenu i u praksi kroz saradnju sa privredom.

U okviru panela „Dobri primeri: oslobađanje potencijala inovacija italijansko-srpske saradnje“, gostima su svoje primere inovativno pristupa saradnji pružili predstavnici lokalnih i međunarodnih kompanija koje pružaju savremena rešenja u poslovanju. Uz kompanije iz oblasti podrške poljoprivredi, proceni rizika i IT podrške, na panelu se prisutnima obratio i Frančesko Maši, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.

Kako je DDOR osiguranje vodeća osiguravajuća kuća u Srbiji, sa snažnom podrškom Unipol grupe, predsednik Izvršnog odbora DDOR-a Frančesko Maši izrazio je veliko zadovoljstvo što može da podeli iskustvo na ovakvom događaju, te predstavi inovacije u kompaniji DDOR.

Ovom prilikom, Maši se osvrnuo na činjenicu da je DDOR jedan od vodećih osiguravača u specifičnom sektoru poljoprivrede, što je očigledno nakon niza ekstremnih vremenskih događaja u toku prošlog leta. Kada je reč o prevenciji šteta, DDOR osiguranje je u saradnji sa vodećim evropskim BioSens institutom razvilo mobilnu aplikaciju DDOR TERRA, koja omogućava poljoprivrednicima da brzo prijave štetu nakon nepoželjnih događaja na svojim njivama i voćnjacima. Ova inicijativa ističe društvenu odgovornost DDOR-a kao vodećeg osiguravajućeg društva u podršci agro-lancu.

„Kao osiguravači, uvek smo štitili naše klijente od nepovoljnih vremenskih događaja i prirodnih katastrofa, ali trenutno učimo da su tradicionalne analize zastarele. Stoga, moramo razviti nove i sofisticiranije prediktivne modele koji mogu definisati nove scenarije, omogućavajući nam da anticipiramo određene rizike i trendove”, istakao je gospodin Maši, istovremeno naglašavajući i dokazane rezultate, nova rešenja nove Unipolove fabrike, poznate kao Leithà”, istakao je Maši.

Što se tiče inovativnih startapova, Maši veruje da oni mogu igrati ključnu ulogu u promovisanju narativa o transformaciji, gde najsavremenija tehnološka rešenja deluju kao katalizatori unutar šireg partnerstva, a odgovarajući i podržavajući zakonodavni okvir omogućava uspešnu primenu ovog partnerstva. Nakon ekstremnih vremenskih događaja koji su zadesili Italiju i prouzrokovali štetu u vrednosti milijardi evra, od kojih je samo mali deo bio pokriven osiguranjem, i nakon uspešnog iskustva na italijanskom tržištu, gospodin Maši istakao je i važnost jače javno-privatnog partnerstva, koje bi se moglo implementirati u Srbiji i otključati puni potencijal u saradnji i deljenju podataka, znanja i iskustva. Implementacija širokog međusobnog osiguravajućeg modela bi svakako predstavljala prekretnicu i otvorila put ka postizanju važnih ciljeva u korist zemlje.

Konačno, važnost inovacija je u srži osnovnih procesa DDOR osiguranja i Unipol grupe te tako koristeći agilne metodologije, razvijaju se napredne aplikacije koje efikasno koriste obilje podataka. Na taj način, osiguravači se lakše fokusiraju na optimizaciju formiranja cena, efikasno upravljanje štetama, pouzdanu procenu rizika, pristupačnost usluga kroz digitalne kanale i precizno praćenje vremenskih prilika.