Vitamini i minerali u jačanju Vašeg imunog sistema

Ko ne želi dobar i jak imunološki sistem? Ali da li ste upoznati sa ulogom koju vaša ishrana ima u održavanju najboljeg oblika imunog sistema kako bi vas zaštitila od toksina i infekcija?

Nažalost, poznato je da veliki broj nas ne jede dovoljno svežeg voća, povrća i druge hrane koja nam je potrebna da bismo bili zdravi tokom cele godine. Ne možete samo jesti pomorandžu ili grejpfrut i očekivati da ćemo sprečiti prehladu. Zaista, zdrav imuni sistem zavisi od uravnotežene kombinacije vitamina i minerala tokom vremena, uz normalan obrazac spavanja i pozamašnu dozu vežbanja.

Uz neke izuzetke, najbolje je da vitamine i minerale unosite iz hrane, a ne u obliku tableta. Evo nekoliko saveta za dobijanje najboljih vitamina i minerala koje vaš imunološki sistem treba da obavlja.

Vitamin C

Verovatno znate za vezu između ovog antioksidansa i imunog sistema, ali da li ste znali da ga možete naći u mnogim namirnicama koje nisu citrusno voće? Lisnato zeleno povrće kao što su spanać i kelj, paprika, prokulica, jagode i papaja takođe su izvrsni izvori. U stvari, vitamin C je u tolikoj količini hrane da većina ljudi možda neće trebati uzimati dodatke ako ih lekar ne savetuje. On ima ulogu u stimulaciji produkcije belih krvnih zrnaca i povećava njihov broj u serumu.

Vitamin E

Poput vitamina C, vitamin E može biti moćan antioksidans koji pomaže Vašem telu da se bori protiv infekcije. Bademi, kikiriki, lešnik i seme suncokreta sadrže puno vitamina E, ali i spanać i brokoli ako više volite da povećate unos obrocima umesto grickalicama.

Ovaj važan vitamin – deo skoro 200 biohemijskih reakcija u vašem telu – presudan je u funkcionisanju Vašeg imunog sistema. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje banane, nemasna pileća prsa, hladnu vodu, poput tune, pečenog krompira i leblebija.

Vitamin A

Za vitamin A postanite šareni. Hrana bogata šarenim jedinjenjima zvanim karotenoidi – šargarepa, slatki krompir, bundeva, dinja i tikva – sve su to odlične mogućnosti. Telo pretvara ove karotenoide u vitamin A, a oni imaju antioksidativni efekat koji pomaže jačanju imunološkog sistema protiv infekcija.

Vitamin D

Kao što je gore pomenuto, najbolje je da vitamine unosite iz hrane, ali vitamin D je možda izuzetak od tog pravila. Unos možete povećati hranom poput masne ribe (losos, skuša, tunjevina i sardine) i obogaćenom hranom kao što su mleko, sok od pomorandže i žitarice. Mnogi ljudi teško apsorbuju vitamin D iz hrane, pa ako imate nedostatak vitamina D, razgovarajte sa svojim lekarom o dodacima.

Folat / folna kiselina

Folat je prirodni oblik, a folna kiselina sintetički oblik, koji se često dodaje hrani zbog svojih zdravstvenih blagodati. Da biste dobili više folata, redovno dodajte više pasulja i graška na tanjir, kao i lisnato zeleno povrće. Folnu kiselinu možete dobiti i u obogaćenim namirnicama (proverite etiketu) kao što su obogaćeni hleb, testenine, pirinač i drugi proizvodi od celog zrna.



    Prijavite se na naš newsletter


    Gvožđe

    Gvožđe, koje pomaže vašem telu da prenosi kiseonik do ćelija, ima različite oblike. Vaše telo može lakše da apsorbuje „hem gvožđe“, kojim obiluje nemasna živina, poput piletine i ćuretine, plus morski plodovi. Ali ne bojte se, vegetarijanci: u pasulju, brokoliju i kelju možete dobiti druge oblike gvožđa.

    Selen

    Čini se da selen ima snažan efekat na imuni sistem, uključujući potencijal usporavanja preaktivnih reakcija tela na određene agresivne oblike karcinoma. Možete ga naći u belom luku, brokoliju, sardinama, tunjevini, brazilskim orasima i ječmu, između ostalih namirnica.

    Cink

    Cink možete naći u ostrigama, rakovima, nemasnom mesu i živini, pečenom pasulju, jogurtu i leblebijama. Čini se da cink pomaže usporavanju imunološkog odgovora i kontroliše upale u Vašem telu.

    Bonus savet: Kada ne možete da jedete sveže, jedite smrznuto

    U zavisnosti od toga gde živite i koje je doba godine, ne možete uvek doći do visokokvalitetnih svežih proizvoda. Imajte ovo na umu: Smrznuto je u redu. Proizvođači smrzavaju smrznuto voće i povrće u „vrhunskoj“ zrelosti, što znači da će pakovati sličnu hranljivu vrednost kao i njihovi sveži proizvodi.