Vodič za samopregled dojki

Rak dojke je najučestaliji od svih karcinoma koji se javljaju kod žena. Zvanični podaci pokazuju da svake godine u Srbiji oboli oko 4.600 žena. Bilo koje odstupanje u izgledu dojki ili njihovoj strukturi znak su da se žena odmah javi lekaru, koji će odrediti dalje dijagnostičke procedure. Samopregled dojki povećava verovatnoću ranog otkrivanja tumora, a ako se tumor otkrije u ranoj fazi, izlečenje  je moguće u 85 odsto slučajeva.

Pored samopregleda, neophodno je da svaka žena od svoje 25. godine jednom godišnje radi ultrazvuk dojke, a mamografiju nakon 40. godine jednom u dve godine ako je nalaz negativan. Samopregled ne sme da zameni redovne preventivne radiološke preglede, već treba da se radi uz njih, i to redovno. Ultrazvučnim pregledom ili mamografijom lekari mogu da vide čvoriće ili druge promene koje još uvek nisu dovoljne veličine da bi se osetile dodirom.

Kada je najbolje raditi samopregled?

Veoma je važno da svaka žena nauči da sama pregleda svoje dojke. Sa samopregledom žene treba da počnu odmah posle puberteta i da ga rade bar jednom mesečno. Pošto žlezdano tkivo dojke reaguje na promene nivoa hormona u toku mesečnog ciklusa, najbolje je da se samopregled radi uvek istog dana u mesecu, sedam do deset dana po prestanku menstruacije. Žene u menopauzi ili one bez materice treba da se pregledaju svakog prvog u mesecu.

Samopregled se sastoji iz 6 koraka

Samopregled je jednostavna bezbolna metoda koja traje samo deset minuta. Pravilno se izvodi se na sledeći način.

 1. Pred ogledalom
  Postavite ruke na bokove i, čvrsto ih pritiskujući, zategnete što više grudne mišiće na kojima leže dojke. U ogledalu pažljivo gledajte dojke i ustanovite da li ima promena u položaju dojki, njihovom izgledu, ima li ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Ako uočite lakšu asimetriju u veličini dojki, to nije znak za uzbunu jer je prisutna kod najvećeg broja žena.  Prijavite se na naš newsletter

  1. Podignite ruke pred ogledalom

  Polako podignite ruke iznad glave i ponovo tražite već navedene promene na dojkama. Kada podignete ruke, promene na koži i na bradavicama mogu da budu izraženije i samim tim lakše uočljive.

  1. Pod tušem

  Kada se tuširate, podignite jednu ruku iznad glave, a drugom rukom kružnim pokretima prstiju postupno pipajte sve delove dojke. Samopregled radite celim jagodicama prstiju (a ne samo vrhovima)  i obratite pažnju na postojanje zadebljanja i čvorića. Desnu ruku koristite za pregled leve, a levu ruku za desnu dojku. Obavezno pređite i prostor između i iznad dojki kao i pazušnu jamu.

  1. Dok ležite
   Da biste najbolje pregledali desnu dojku, lezite, postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled.

  Kružnim pokretima prstiju leve ruke krenite od periferije desne dojke prema bradavici. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Ponovite pregled leve dojke desnom rukom.

  1. Stisnite bradavice
   Na kraju nežno stisnite bradavice obe dojke. Ako nema iscedka ili sukrvice, sve je u redu. Ako primetite iscedak, javite se lekaru.

   

  1. Pregledajte pazušne jame

  Završite pregled opipavanjem područja ispod pazuha. Ruku položite na sto, a suprtnom rukom duboko opipajte ceo pazuh tražeći povećane limfne čvorove ili čvoriće.

  Kada hitno treba da se javite lekaru

  Odmah se javite lekaru ako prilikom samopregleda otkrijete promene kao što su:

  – tvrd čvor u dojci ili pazušnoj jami koji se ne smanjuje

  – crvenilo i otok kože dojke

  – promena oblika i veličine dojke

  – mreškanje kože ili koža koja dobija izgled pomorandžine kore

  –  uvlačenje bradavice

  – sekret iz dojke

  – rane na dojci

  Pojava čvorića ili zadebljanja ne mora nužno da znači da imate rak dojke, jer postoje i brojna dobroćudna oboljenja dojke. Međutim, sve navedene promene su svakako razlog da se obratite onkologu, koji će utvrditi o čemu se radi. Ne oklevajte i ne gubite vreme, jer je ono presudno za uspešno lečenje eventualnih malignih promena.

  DDOR dobrovoljno zdravstveno osiguranje pruža mogućnost ugovaranja pokrića za preventivne preglede, dijagnostiku kao i mogućnost ugovaranja posebnih polisa koji obezbeđuju novčanu naknadu u slučaju oboljevanja od raka dojke uz odgovarajuću dijagnozu nadležnog lekara odgovarajuće specijalnosti.