Aerosol terapija kod prehlade i upale grla: Da li je korisna? U kojim slučajevima ju je bolje izbegavati?

Aerosol terapija/inhaliranje je često odgovor na mnoge sezonske bolesti. Ušla je u skoro sve domove odavno, a poslednjih decenija se ustalila kao značajni saveznik protiv raznih tipično zimskih bolesti respiratornog trakta, poput prehlade, jedne od najraširenijih bolesti širom sveta. Izuzetno zarazna i virusnog porekla, karakteriše je zapaljenje gornjih disajnih puteva (nosa, grla i dušnika), čiji su tipični simptomi curenje iz nosa, često kijanje, bol u grlu i osećaj opšte malaksalosti.

Međutim, korist inhaliranja kod prehlade i upale grla je nekoliko puta dovedena u pitanje, a potom i demantovana od strane pedijatara i specijalista: hajde da vidimo zašto, i kada se preporučuje upotreba ovog načina uzimanja lekova.

AEROSOL TERAPIJA: ŠTA JE I KAKO DELUJE

Termin aerosol terapija/inhaliranje se uopšteno uzevši odnosi na aparat koji se zove nebulizer/inhalator, koji pretvara rastvor leka u kapljice. Kada se kapljice rasprše, osoba kojoj su potrebne ih udiše kroz masku za lice ili usnik i na taj način ih unosi u organizam, direktno u respiratorni sistem.

Aerosol terapija se obično koristi za lečenje i prevenciju nekih bolesti respiratornog sistema i smatra se veoma efikasnom jer aktivni farmakološki principi mogu da se doziraju i mešaju prema potrebama pacijenta. Lekar, naime, propisuje određenu mešavinu koja se stavlja u ampulu pre nego što se počne sa raspršivanjem.

Julija Vidjajeva/gettyimages.it
  Prijavite se na naš newsletter


  ŠTA SE STAVljA U AEROSOL

  Lekovi koji se koriste u nebulizeru/inhalatoru mogu da budu različiti, u zavisnosti od problema za koji su propisani, kao što su:

  • bronhodilatatori, koji pomažu u otvaranju disajnih puteva i olakšavaju disanje;
  • sterilni fiziološki rastvor, koji može da razredi sluz/šlajm i na taj način pomogne u njihovom izbacivanju;
  • antibiotici, u slučaju teške respiratorne infekcije.

  Takođe bi moglo da bude korisno konsultovati se sa svojim lekarom o izboru inhalatora koji treba kupiti i kako ga koristiti, imajući na umu da, uopšteno govoreći, svi imaju ili masku za lice ili nastavak za usta (usnik). U zavisnosti od patologije koja se leči i leka koji se stavlja u inhalator, a samim tim i od veličine raspršenih kapi, koje treba da budu veoma male, između 0,5 i 5 mikrona, bira se jedno od ova dva rešenja.

  ŠTA SE LEČI AEROSOLOM

  Glavna prednost aerosol terapije, u poređenju sa drugim metodama davanja lekova, je u tome što omogućava da se leče bolesti koje utiču na respiratorni sistem unošenjem leka u donje disajne puteve. Uglavnom se koristi u lečenju:

  • bronhiolitisa
  • astmatičnog bronhitisa
  • bronhijalne astme
  • HOBP –  hronične opstruktivne bolesti pluća
  • cistične fibroze.

  Takođe može da pomogne u lečenju laringitisa i, u nekim slučajevima, kod drugih bolesti nosa i grla. 

  DA LI JE INHALIRANJE KORISNO KOD UPALJENOG GRLA I PREHLADE?

  Istina je, dakle, da je aerosol dragoceni saveznik za zdravlje respiratornog sistema, ali treba biti oprezan kako se ne bi zloupotrebio. Često se koristi i u lečenju upale grla i prehlade, posebno kod dece, ali nije univerzalno rešenje. Treba imati na umu, zapravo, da je prehlada sezonska bolest koja u većini slučajeva prirodno teče ka izlečenju i ne zahteva medicinsku intervenciju. Štaviše, budući da je virusnog porekla, mogući unos antibiotika ne bi bio koristan; po savetu lekara može se koristiti fiziološki rastvor za ispiranje nosa i drugi dekongestivni preparati koji ublažavaju respiratorne simptome.

  AntonioGuillem/gettyimages.it

  Podjednako je korisno održavati nivo vlažnosti u prostoru u kojem se boravi u procentima između 45 i 55 i temperaturu na oko 20°C.

  Druge dobre prakse koje utiču na brzo lečenje upale grla i prehlade, bez potrebe da se pribegava aerosolu, sastoje se u čestom pranju ruku i čestom menjanju maramica koje se koriste, posebno ako su napravljene od tkanine.

  AEROSOL ZA DECU

  Lekovi koji se primenjuju uz upotrebu inhalatora se često koriste kod pedijatrijskih pacijenata kako bi se smanjila upala disajnih puteva i olakšalo uklanjanje sluzi/šlajma. Međutim, mora se imati na umu da aerosol terapija nije uvek efikasna i, pre svega, korisna je samo ako se pravilno primenjuje.

  Aerosol terapija je korisna za lečenje bolesti koje zahvataju bronhije, na primer astme, bronhiolitisa ili bronhospazma, međutim, nije pogodna za druge respiratorne bolesti, poput prehlade ili upale grla, a to važi i za odrasle osobe, kao što smo već pomenuli. Stručnjaci objašnjavaju da je to zapravo neefikasna strategija: prema dostupnim podacima, u više od 50 odsto slučajeva u kojima se koristi u Italiji aerosol terapija je beskorisna, a ponekad čak i kontraproduktivna.

  Patologije kao što su rinofaringitis, faringitis / tonzilitis, akutni otitis srednjeg uha i druge sezonske bolesti moraju da se tretiraju drugačije. Na primer, pedijatri savetuju da dete uvek bude dobro hidrirano i da često ispira nos kako bi eliminisalo sluz i šlajm.

  Osim toga, aerosol terapija može da bude pravi izazov: deca, u stvari, mogu da se osećaju neprijatno, da ne sede mirno i da skidaju masku sa lica. Saradnja je stoga veoma važna: s tim u vezi, dobro je podsetiti se da se primena aerosol terapije mora odvijati kada je dete budno, inače lek neće moći da stigne do bronhija.

  marketlan/gettyimages.it

  AEROSOL TERAPIJA/INHALIRANJE ZA LEČENJE KAŠLJA

  Aerosol terapija se takođe koristi za ublažavanje produktivnog kašlja ili suvog i upornog kašlja. S tim u vezi, pre svega moramo da imamo na umu da je to simptom, a ne patološko stanje: organizam ga, u stvari, koristi kao odgovor na ono što iritira pluća ili grlo. Uzroci kašlja mogu da budu brojni, na primer:

  • alergije
  • astma
  • sinuzitis
  • izloženost dimu
  • prehlada ili grip
  • iritacija pluća
  • hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP)
  • refluks kiseline
  • upala pluća
  • bronhitis (ili bronhiolitis kod veoma male dece)
  • cistična fibroza
  • bolest srca.

  Stoga je neophodno, pre nego što se započne sa terapijom aerosolom, otkriti šta je poreklo problema kako bismo bili sigurni da će se pribeći najefikasnijem leku, potpuno bezbedno.

  YakobchukOlena/gettyimages.it

  KAKO KORISTITI AEROSOL TERAPIJU

  Pošto smo razjasnili sve nedoumice o tome kada je preporučljivo koristiti aerosol terapiju, hajde da vidimo kako je najbolje iskoristiti. Iako bi možda mogla da izgleda jednostavno, u stvari, dobro je obratiti pažnju na neke detalje:

  • pre svega, aparat mora pažljivo da se očisti, opere toplom vodom nakon svake upotrebe, osuši i ostavi u zatvorenom ormariću;
  • pre upotrebe, preporučljivo je da se dobro operu ruke;
  • maska mora da bude različite veličine za odrasle i decu.

  Ako se aerosol terapija koristi za lečenje bronhitisa, važno je disati isključivo na usta. U suprotnom, deo leka će otići u pluća, a ne u bronhije, smanjujući potencijalno blagotvorno dejstvo terapije.

  S druge strane, u slučaju upale sinusa i otitisa, savet je da se udahne, a zatim zadrži dah: patologija je, u stvari, lokalizovana na nivou nosa i na taj način lek može da se deponuje na zidove i deluje brže.

  Videli smo kako je upotreba inhaliranja kod upale grla i prehlade, na neki način, lažni mit, ali i koliko je upotreba inhalatora korisna za rešavanje mnogih drugih stanja. U stvari, potrebno je samo malo bolje sagledati situaciju: naš savet je da uvek pitate svog lekara za mišljenje ako postoje sumnje o upotrebi aerosol terapije, na primer, kod dece. Očuvati svoje zdravlje i zdravlje porodice takođe znači da možete da računate na tim lekara i zdravstvenih radnika koji mogu da odgovore na Vaša pitanja i potrebe. Iz tog razloga, DDOR osiguranje je kreiralo pakete dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje mogu da koriste i najmlađi članovi porodice, koji uključuje i usluge pedijatra i stavlja na raspolaganje specijaliste za sve nedoumice u vezi sa zdravljem mališana. Da li ste već znali za ovu polisu?

  Članak napisan uz doprinos Anđele Kaporale

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/aerosol-per-raffreddore-e-mal-di-gola/

  Ostali izvori:

  blf.org.uk