Bol u vilici: Od čega potiče?

Bol u vilici može da varira po intenzitetu i zahvati deo ili ceo donji skelet usta (tj. viličnu kost ili mandibulu), susedna tkiva i temporomandibularni (vilični) zglob (TMZ), jedan od najsloženijih od svih u ljudskom telu, koji povezuje donju vilicu sa kostima lobanje. Javlja se sporadično, u nekim slučajevima, dok u drugima može da se ponavlja, i ima više uzroka, od kojih mnogi nisu naročito ozbiljni i ne bi trebalo da izazivaju zabrinutost, iako zahtevaju lekarsku konsultaciju kako bi se došlo do rešenja. O tome ćemo detaljnije govoriti u ovom članku.

 

KOJI SU UZROCI BOLA U VILICI? 

Uzroci bola u vilici mogu da budu brojni i različiti, uključujući povrede (traume) i prelome vilice, a konkretno i neke bolesti koje zahvataju kosti i zglobove, usnu duplju ili lobanju, kao što su:

 • artritis i artroza (osteoartritis)
 • bruksizam
 • karijes i zubni apscesi
 • gingivitis, parodontitis ili pulpitis
 • sinuzitis

Bolno stanje može da se manifestuje i u prisustvu otitisa i zauški, i da bude simptom veoma ozbiljnih oboljenja kao što su tetanus, multipla skleroza, tumori pljuvačnih žlezda i vilice. U ovom poslednjem slučaju, bol se manifestuje akutno, naročito tokom žvakanja ili otvaranja usta prilikom pijenja, jer kost ima tendenciju da otekne usled maligne izrasline: to, međutim, nije česta pojava.

AntonioGuillem/gettyimages.it

Najčešći uzrok je, zapravo, temporomandibularni poremećaj ili disfunkcija. Pre nego što vidimo o čemu je reč, hajde da se ukratko podsetimo od čega je sastavljen vilični zglob.

TEMPOROMANDIBULARNI ZGLOB

Dva temporomandibularna zgloba nalaze se na bočnim stranama lica, u blizini ušiju; povezuju vilicu sa temporalnim kostima lobanje i omogućavaju pokrete otvaranja i zatvaranja, ali mogu i da klize desno, levo, napred i nazad. Dakle, to su složeni i veoma opterećeni zglobovi, koji igraju ključnu ulogu u gutanju (čak i kada su usta zatvorena) i u govorenju. Unutar njih se nalazi zglobni disk od gustog vlaknastog tkiva, koji sprečava trenje između donje vilice i lobanje.  Prijavite se na naš newsletter

  BOL U VILICI PROUZROKOVAN TEMPOROMANDIBULARNOM DISFUNKCIJOM

  Termin “temporomandibularni poremećaji” označava različita mišićno-skeletna i neuromišićna stanja, koja uključuju kako temporomandibularni zglob (TMZ), tako i mišiće za žvakanje i sve povezane strukture. Najvećim delom su povezani sa problemima sa mišićima za žvakanje i ligamentima temporomandibularnih zglobova, ili sa unutrašnjim poremećajima i hipermobilnošću samih zglobova. Javljaju se uglavnom kod žena oko 20. godine i u starosnoj grupi između 40 i 50 godina.

  Najčešći simptomi su:

  • bol u vilici
  • bol u licu i vratu
  • smanjena pokretljivost zgloba vilice
  • škljocanje pri otvaranju ili zatvaranju usta
  • glavobolja
  • bol u ušima

  Kako se leči temporomandibularni poremećaj?

  Pregledom lekara ili stomatologa lako može da se utvrdi prisustvo ovog poremećaja, ali se ponekad pribegava i dijagnostici koja podrazumeva medicinsko snimanje da bi se dobila potpunija slika. Temporomandibularna disfunkcija se leči upotrebom mobilnog aparata (štitnika za zube); pacijentima se, takođe, često propisuju lekovi protiv bolova.

  AndreyPopov/gettyimages.it

  KAKO SE LEČI BOL U VILICI?

  Lečenje bola u vilici zavisi od njegovog uzroka, ali i od intenziteta. U slučaju da je bol u vezi sa povredom (traumom), potrebno je otići u Hitnu pomoć kako bi se utvrdilo da li postoji prelom. U ostalim slučajevima, preporučljivo je obratiti se svom lekaru, a zatim, eventualno, specijalistima, kako bi se razumelo poreklo bola i koji je najbolji pristup. Kada je bol sporadičan i blag, međutim, mogu da se koriste antiinflamatorni lekovi, ali mogu da pomognu i tople ili hladne obloge i masaže. Bruksizam, s druge strane, kao i temporomandibularna disfunkcija, zahteva upotrebu štitnika za zube. U svim slučajevima bolova u vilici takođe se ne preporučuje konzumiranje tvrde hrane i bilo koje hrane koja zahteva intenzivno žvakanje, uključujući i žvakaću gumu.

  Pomoć stomatologa može da bude od suštinskog značaja za utvrđivanje i rešavanje ovog problema, kao i za opšte dobro naših usta. Upravo iz tog razloga, može da bude korisno osloniti se na polise osiguranja posvećene oralnom zdravlju, kao što je polisa Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja sa dopunskim pokrićem za stomatološke preglede i intervencije.

  Izvor:

  https://blogunisalute.it/dolore-mandibola/

  mdsmanual.com