Božić i Nova godina: pokloni za porodilju i njenu bebu

Dolazak bebe sa sobom donosi toliko radosti i novih emocija, ali i konfuziju i malo haosa: sasvim je normalno da se porodilje  – ali i novopečene tate – osećaju malo izgubljeno i da im je potrebna sva moguća podrška. Ima il boljeg povoda od Božića da novopečenoj majci darujete poklone koji su koliko lepi, toliko i korisni? Evo liste poklona koje treba staviti ispod jelke ovog Božića da biste usrećili mamu i bebu!

 

NOVOGODIŠNJI I BOŽIĆNI POKLONI ZA NOVOPEČENU MAMU: KAKO IH ODABRATI

Prilikom odabira božićnog poklona za porodilju, ključna reč mora da bude sledeća: korisno.

Prvi meseci sa novorođenčetom mogu da budu posebno izazovni i zbunjujući, posebno za roditelje kojima je ovo prvo iskustvo u roditeljstvu. Suočeni sa emocijom ove vrste, sve informacije dobijene tokom prenatalnih kurseva ili iz knjiga koje ih pripremaju za roditeljstvo kao da nestaju, i stiče se utisak da su nespremni da se suoče sa nepoznatim situacijama i emocijama.

Eto zašto je dobro da pokloni koje biramo da poklonimo porodiljama za Božić budu što korisniji i  praktičniji: da joj pomognemo da u potpunosti uživa u svojim prvim mesecima materinstva i, ukoliko je to moguće, da joj olakšamo život.

Štaviše, idealno bi bilo da porazgovarate sa novopečenim roditeljima i da ih pitate koje bi poklone želeli da dobiju: premda “upropastiti” iznenađenje može da izgleda neromantično, uveravamo vas da će oni mnogo više ceniti činjenicu da je poklon zaista koristan, nego da isti rizikuje da završi odložen u zaboravu.

Evo nekoliko ideja za savršen božićni poklon za novopečene mame i novorođenčad!  Prijavite se na naš newsletter


  IDEJE ZA BOŽIĆNE POKLONE ZA PORODILJE ZA 2023. GODINU

  Često su božićni pokloni koji se poklanjaju novopečenim roditeljima posvećeni samo i isključivo bebama,  međutim, važno je voditi računa i o mami i o njenim potrebama. U stvari, često, kada postanu majke, žene bivaju viđene samo u toj ulozi i tendencija je da se njihove potrebe stave u drugi plan.

  Pokloni koji, nisu samo posvećeni mališanima, već imaju za cilj da olakšaju život porodiljama su uvek veoma cenjeni od strane istih, naročito ukoliko dolaze od najdražih prijatelja.

  1. Ranac sa prostirkom za povijanje bebe i držačem za pelene

  Boravak van kuće sa novorođenčetom može da bude komplikovan, jer je neophodno nositi sa sobom mnogo stvari: od pelena do stvari za presvlačenje, od flašice do igračaka.

  Na sreću, postoje veoma udobni rančevi koji su posebno dizajnirani za novopečene roditelje: oni su čvrsti, prostrani i obogaćeni su brojnim korisnim pregradama. Neki od njih se mogu pretvoriti i u podlogu za prepovijanje, a dosta modela ima i integrisane baterije za punjenje mobilnih telefona ili zagrevanje flašice.

  Trendsetter Images/gettyimages.it

  1. Jastuk za dojenje

  Dojenje nije uvek jednostavno, naročito ako vam je prvi put. Jastuci za dojenje – dostupni u različitim oblicima, dimenzijama i materijalima – pomažu mami i novorođenčetu da pronađu najbolji i najudobniji položaj za oboje.

  1. Kutije biljnih čajeva namenjenih postporođajnom periodu

  Ukoliko je porodilja ljubitelj čaja i uvaraka, dobro je znati da postoji mnogo biljnih čajeva u kutijama i u setovima koji su namenjeni upravo podsticanju opuštanja i dobrobiti tokom postporođajnog perioda.

  U zavisnosti od sastojaka, biljni čajevi mogu da budu od pomoći za dojenje, za san, opušanje ili varenje tokom postporođajnog perioda. Stoga je uvek  bolje obratiti se svom lekaru ili ginekologu od poverenja koji će umeti da pruži korisne savete o sastojcima koje treba koristiti, a koje izbegavati.

  1. Dnevnik za bebe ili za materinstvo

  Za novopečene roditelje može da bude veoma uzbudljivo da ponovo prožive, posle više meseci, prve nedelje, a potom i prve mesece sa bebom. Međutim, beleženje svega onoga što se dešava nije uvek jednostavno ukoliko nemate pravo sredstvo za to.

  Za tu svrhu već postoje unapred pripremljeni dnevnici koji omogućavaju novopečenim mamama da beleže najvažnije i najdragocenije informacije o rastu mališana, uključujući i zravlje: prvi meseci bebe će biti puni zakazanih termina i lekarskih kontrola, stoga je podrška za praćenje svega ovoga nesumljivo korisna.

  1. Prenosiva povijalica

  Pored već pomenutih, veoma prostranih rančeva, postoje i prenosive povijalice, praktične za nošenje i veoma lake za korišćenje. Kada su sklopljene, veličine su malih tašni ili kesa; kada se rasklope pretvaraju se u odlične povijalice speremne za upotrebu čak i kada niste kod kuće ili u blizini kupatila.

  1. Set za negu grudi tokom dojenja

  Ako porodilja doji, možda će joj biti potreban odgovarajući proizvod, pogodan da podrži njen izbor i zdravlje dojki i bradavica tokom dojenja. Kreme za bradavice, zaštitnici za bradavice, obloge za prevenciju ili ublažavanje tegoba kod začepljenih mlečnih kanala, ublažujući balzami, melemi za lečenje kandide, grudnjaci za dojenje… opcija je mnogo.

  Pre nego što krenete u kupovinu, savetujemo vam da porazgovarate sa mamom, kako biste uvideli njene stvarne potrebe, ili konsultujete sa lekarom od poverenja, naročito ako imate nameru da poklonite određene specifične proizvode za rešavanje određenih problema.

  1. Eterična ulja, sveće, dodaci za relaks kupanje

  Konačno, poklon koji želi da bude predmet obožavanja, da pomogne novopečenim mamama da odvoje pravo vreme za sebe i da se malo opuste. Postoji mnogo kompleta koji sadrže ulja, sveće, kreme, sapune, dodatke za kupanje, balzame i maske za potpuno postizanje osećaja opuštenosti i dobrobiti.

  Neki od njih su specijalno osmišljeni za postporođajno stanje – sadrže umirujuće, protivupalne ili sastojke koji pospešuju zarastanje rana – a mnogi su 100% prirodni.

  1. Generator belog šuma za uspavljivanje

  Izraz  “beli šum” odnosi se na sve one ponavljajuće, statične i konstantne zvukove koji uspevaju da maskiraju druge zvukove. Predmeti kao što su fen za kosu, usisivač ili ventilator su poznati po svojoj beloj buci, kao i morski talasi ili kiša.

  Uticaj ovih zvukova na dečiji san je dobro poznat; beli šum je u stvari u stanju da ih umiri i da im pomogne da zaspu. U ponudi su brojni generatori belog šuma: Neki od njih mogu da obavljaju i funkciju lampe ili da emituju pesmice i uspavanke.

  1. Pretplata na nabavku pelena

  Bilo da je reč o jednokratnoj nabavci pelena ili o mesečnoj  pretplati, ovaj poklon će nesumnjivo biti jedan od najcenjenijih i najkorisnijih. Međutim, pre kupovine jedne od ovih dveju opcija dobro bi bilo porazgovarati sa roditeljima i videti šta žele u vezi sa veličinom i materijalima.

  ronnachaipark/gettyimages.it

  IDEJE ZA BOŽIĆNE POKLONE ZA BEBE ZA 2023.GODINU

  Sada kada smo se upoznali sa nekim idejama za poklon mami, preporučićemo vam i neke stvarčice za bebe. Bebe su, zapravo, često glavne kada su u pitanju pokloni koje novopečeni roditelji dobijaju za Božić: to je normalno! Međutim, uz malo mašte, moguće je pokloniti nešto što se ne tiče samo deteta, već može olakšati prve mesece koje mama i tata provode u društvu svoje bebe. Evo nekih.

  1. Poklon set za novorođenče

  Nega novorođenčeta zahteva brojne predmete i pribor: od sredstava za higijenu do prvih igračaka, od termometara do makaza, od sunđerčića za kupanje do adekvatnih peškira.

  Novopečeni roditelji mogu lako da se zbune i da zaborave da kupe neke od osnovnih stvari! Poklon setovi za novorođenčad nude odlično rešenje za ovaj problem: sadrže od svega po malo i bogati su korisnim priborom za negu bebe.

  1. Bebi Monitor

  Ako znate da roditelji imaju nameru da koriste  bebi monitor za nadzor sna i stanja bebe, bez sumnje će stavljanje jednog ispod jelke biti veoma cenjeno.

  Na tržištu postoje različiti tipovi: od onih najjednostavnijih do hipertehnoloških, od onih koji emituju i umirujuće bele šumove do onih koji se povezuju na internet i mogu da se koriste i preko pametnog telefona.

  1. Tetra pelene od muslina i povoji za novorođenčad

  Tetra pelene od muslina novopečeni roditelji mogu da koriste na više načina – za povijanje, brisanje, pranje, za utehu, … –. Štaviše, poslednjih godina praksa povijanja (tj. povijanje novorođenčeta kako bi se poboljšao san i pružio osećaj zatvorenosti) postaje sve popularnija i stoga se mnogi roditelji odlučuju da to postane sastavni deo svakodnevne rutine sa bebom.

  Na tržištu postoje tetra pelene od muslina i povoji  svih vrsta, dezena, dimenzija i najrazličitijih materijala: skoro je nemoguće pogrešiti odabirom ovog poklona!

  1. Kanta za odlaganje iskorišćenih pelena

  Kada je novorođenče u domu, normalno je, naročito tokom prvih nedelja, da su kante za smeće stalno pune prljavih pelena. Kante za odlaganje iskorišćenih pelena postoje upravo da bi rešile ovaj problem i obezbedile zamenu pelena u miru!

  Ovaj specijalni predmet se razlikuje od normalne kante za smeće jer je u stanju da izoluje sadržaj kako bi se izebeglo širenje neprijatnih mirisa.

  1. Set za kupanje

  Vreme kupanja je obično odlična prilika za novopečene roditelje da upoznaju bebu i da otpočnu sa uspostavljanjem obostranog poverenja. Međutim, važno je da se to uradi pravilno, uz upotrebu pravih pomagala.

  Na tržištu postoje brojni kompleti za kupanje koji sadrže sve što je potrebno: od blagih sapuna do sunđerčića, od termometara do peškira.

  1. Zdravstveno osiguranje za mame i bebe

  Da li ste znali da postoji polisa kojia u sebi sadrži pokriće u vezi trudnoće i dovorođenčadi?

  DDOR Dobrovoljno zdravstveno osiguranje nudi mogućnosti ugovaranja porodičnog paketa uz usluge namenjene roditeljima i deci uz prilagođavanje usluga potrebama i navikama svakog uzrasta već od prvih dana života bebe.

  Uz zdravstveno osiguranje za mame i novorođenčad na raspolaganju je čitav niz dijagnostičkih usluga. Štaviše, nakon porođaja, majka može da ima pristup različitim vrstama tretmana i da brine o novorođenčetu u slučaju hospitalizacije.

   

  UniSalute, 15.decembar 2022. godine.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/regali-natale-neomamma/