Da li mlečna formula (veštačko mleko) može da izazove alergije ili nutritivne nedostatke?

Viši institut za zdravlje (Istituto Superiore di Sanità), u skladu sa uputstvima SZO-a (Svetske zdravstvene organizacije), Unicefa i Evropske unije, predlaže – ukoliko stanje majke i deteta to dozvoljavaju – da se beba isključivo doji, odnosno hrani majčinim mlekom, u prvih šest meseci života i da se nastavi do uzrasta od dve godine i dalje, prema željama i potrebama.

Kada je iz različitih razloga dojenje nepoželjno ili nije moguće, koristi se veštačka prehrana: podsećajući na preporuke SZO-a i drugih tela koja brinu o zdravlju majki i dece, važno je naglasiti da je adaptirano mleko (mlečna formula) odgovarajuće za zdravlje i rast odojčadi.

Međutim, pri izboru mlečne formule za odojčad javljaju se nedoumice i pitanja o eventualnoj mogućnosti da ista izazove alergiju i upale kod novorođenčeta, kao i zabrinutost u pogledu stvarnog prisustva svih potrebnih hranljivih materija. Hajde da bolje istražimo ovu temu u nastavku, pažljivo ćemo se baviti svojstvima i karakteristikama adaptiranog mleka, da bismo razumeli u kojim slučajevima mogu da se jave alergije ili intolerancija.

 

MAJČINO I VEŠTAČKO (ADAPTIRANO) MLEKO: UPUTSTVA SZO-a

Da bi se pravilno razumele karakteristike mlečne formule za odojčad, važno je prvo upoznati se sa svojstvima majčinog mleka jer ga, kako navodi Viši institut za zdravlje (Istituto Superiore di Sanità), a prema uputstvima SZO-a, treba smatrati najboljom hranom za novorođenčad. U stvari, majčino mleko sadrži sve elemente neophodne za zdrav rast i razvoj u prvim mesecima života, a među njima se nalaze:

 • hranljive materije, kao što su polinezasićene masne kiseline, proteini, gvožđe koje se može apsorbovati, mineralne soli (minerali), vitamini;
 • bioaktivne i imunološke supstance koje pomažu imunološkom sistemu deteta da razvije barijere protiv bakterijskih i virusnih infekcija i podstiče razvoj zdrave crevne flore, jačajući tako ceo organizam.

Vadym Petrochenko/gettyimages.it  Prijavite se na naš newsletter

  Mlečna formula (adaptirano mleko) sadrži hranljive materije, ali je bez supstanci koje imaju odbrambena svojstva sa bioaktivne i imunološke tačke gledišta.

  Ali u slučajevima kada, kao što je pomenuto, majka ne želi ili ne može da nastavi sa dojenjem, šta treba znati o mlečnoj formuli  i koji su eventualni rizici povezani sa njom? Hajde da to zajedno saznamo.

  ŠTA JE VEŠTAČKO (ADAPTIRANO) MLEKO I OD ČEGA SE SASTOJI

  Veštačko (adaptirano) mleko, koje se još naziva i mlečna formula, je pripremljeno tako da bude što sličnije majčinom mleku.

  Njegovi elementi potiču od kravljeg mleka, koje postaje rastvorljivo odvajanjem čvrstih elemenata od tečnog dela, a zatim ponovo prilagođeno da bude pogodno za prehrambene potrebe čoveka.

  U zavisnosti od sastava, mlečna formula za novorođenčad se deli na:

  • adaptirano mleko, bogato laktozom, mastima, mineralima i vitaminima;
  • delimično (nepotpuno) adaptirano mleko, u kome je malo laktoze ili je nema uopšte, a zamenjena je drugim šećerima kao što su glukoza i saharoza, a može da ima drugačiju proteinsku komponentu;
  • mlečna formula koja sadrži više gvožđa i, uopšteno govoreći, preporučuje se za uzrast između 6 i 12 meseci;
  • mleko za rast, indikovano posle navršene prve godine života, sličnije kravljem mleku.

  Neophodno je imati na umu da izbor najpogodnije formule za odojčad za svako dete mora da bude napravljen u dogovoru sa pedijatrom, kako bi se utvrdilo koji bi od proizvoda na tržištu mogao najviše da odgovara specifičnim potrebama novorođenčeta ili odojčeta.

  Osim toga, dobro je imati na umu da veštačka mleka na tržištu Italije moraju da budu u skladu sa smernicama Evropskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu – ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition), međunarodnog tela koje se bavi proučavanjem, analizom i objavljivanjem tačnih informacija u vezi sa prehrambenim potrebama dece, kako bi se sprečili eventualni problemi u odraslom dobu.

  Upravo ESPGHAN utvrđuje koncentracijske parametre svakog hranjivog elementa u mlečnim formulama za bebe i odgovoran je za primenu najstrožih standarda kontrole, koji doprinose bezbednosti hrane na tržištu.

  LightFieldStudios/gettyimages.it

  Međutim, kao što je napomenuto, davanje adaptiranog mleka novorođenčetu ili odojčetu ima svoje rizike: hajde da saznamo o kojim rizicima je reč i šta zvanični izvori kažu o tome.

  RIZICI PRIMENE VEŠTAČKOG MLEKA: PREPORUKE EVROPSKE UNIJE

  U dokumentu „Hranjenje odojčadi i dece do tri godine: standardne preporuke za Evropsku uniju“, koji su potpisale EU i Istraživačka jedinica za zdravstvene usluge i međunarodno zdravlje SZO-a, jasno je istaknuto da je pribegavanje mleku u prahu izbor koji može da nosi određene rizike. Među njima, u smernicama se ističe:

  „Povećan rizik za brojne zarazne bolesti, naročito infekcije gastrointestinalnog i respiratornog trakta i druge infekcije uopšte”.

  Upravo iz tog razloga, neophodno je da pedijatar preporuči najbolju mlečnu formula za odojčad koja odgovara potrebama deteta i da se pažljivo prate zdravlje i uslovi rasta deteta, kako bi se sprečio razvoj tegoba.

  Da bi roditelji mogli spokojno da hrane dete adaptiranim mlekom, neophodno je da imaju na umu kompletnu sliku i da znaju da prepoznaju manifestacije alergija, zapaljenja i iritacije koje novorođenče može da razvije, kako bi razumeli da li one zaista mogu da budu povezane sa unosom mlečne formule.

  REAKCIJE NA ADAPTIRANO MLEKO: RAZLIKA IZMEĐU ALERGIJE NA MLEKO I INTOLERANCIJE NA LAKTOZU

  Kao što smo već videli, mlečna formula može da podstakne nastanak alergijskih reakcija kod odojčadi: ovo može da se desi zato što dete ima pravu alergijsku reakciju na mleko ili intoleranciju na laktozu koju formula sadrži.

  U stvari, u pitanju su dva različita stanja: hajde da vidimo detaljnije o čemu je reč.

  Alergija na mlečne proteine

  Alergija na proteine kazein AaS1, alfa-laktalbumin i beta-laktoglobulin koje sadrži kravlje mleko, od kojeg se dobija mleko u prahu, uzrokovana je abnormalnim odgovorom imunog sistema na same proteine.

  Obično se javlja u trenutku kada se bebi da mlečna formula i, kao što ćemo uskoro videti, ima vrlo jasne simptome koji u većini slučajeva nestaju do 3-4 godine života.

  romrodinka/gettyimages.it

  Intolerancija na laktozu

  Intolerancija na laktozu je, s druge strane, uzrokovana nedostatkom ili neefikasnošću enzima laktaze koji omogućava varenje same laktoze, odnosno šećera sadržanog u kravljem mleku – a samim tim i u adaptiranom mleku za bebe – kao i u majčinom mleku.

  S tim u vezi, moguće je da čak i bebe koje se doje ispolje ovu vrstu intolerancije, koja može da se manifestuje različitim simptomima u zavisnosti od intenziteta, među kojima su nadutost, iritabilnost, dijareja, zatvor, prisustvo gasova.

  Trenutno se smatra da je glavni uzrok koji može da dovede do razvoja alergije na mlečne proteine ili intolerancije na laktozu nasledni faktor, odnosno predispozicija, koja takođe izaziva nastanak stanja kao što je atopijski dermatitis, bolest koja je povezana sa neefikasnošću crevne bakterijske flore.

  SIMPTOMI ALERGIJSKE REAKCIJE NA MLEKO

  Znati kako prepoznati simptome alergije na mleko je od suštinskog značaja da se ove reakcije na vreme identifikuju i da se reaguje blagovremeno, uvek u dogovoru sa pedijatrom, kako bi se promenila ishrana bebe, odnosno procenile najbolje alternative.

  Postoje dve vrste alergijskih reakcija:

  • posredovana alergijska reakcija IgE antitelima (rana), odnosno brza i burna anafilaktička reakcija, koja se javlja odmah i uključuje antitela.
  • neposredovana alergijska reakcija IgE antitelima (odložena, kasna), koja se javlja nakon nekoliko sati ili dana nakon uzimanja hrane na bazi mleka.

  Hajde da saznamo o čemu j reč i koje simptome treba pratiti.

  Alergijska reakcija na mleko posredovana IgE antitelima

  U slučaju anafilaktičke reakcije, odmah nakon uzimanja mleka ili do 2 sata kasnije mogu da se pojave sledeći simptomi:

  • povraćanje i dijareja
  • široko rasprostranjeno crvenilo i otok
  • laringospazam, otežano disanje, bronhijalna astma
  • koprivnjača i osip na koži
  • u teškim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka.

  Anchiy/gettyimages.it

  Alergijska reakcija na mleko koja nije posredovana IgE antitelima  (odložena, kasna)

  Odložena alergijska reakcija, koja nije posredovana IgE antitelima, može da u narednim danima izazove:

  • dijareju ili zatvor
  • nadimanje i bol u stomaku
  • refluks želudačne kiseline
  • svrab i dermatitis
  • naglašenu nervozu i poremećaje sna

  Kao što je prenela i Fondacija Veronezi – pozivajući se na studiju koja se pojavila u časopisu Jama Pediatrics koja proučava elemente u vezi sa alergijom na mleko – alergija se povlači u 50% slučajeva do navršene prve godine starosti, u roku od 2 godine u 70% slučajeva i do navršene treće godine starosti u 90% slučajeva.

  Važno je napomenuti da deca koja razviju ovu vrstu alergije mogu vremenom da razviju i druge, kao što su alergije na prašinu, grinje, polen i trave.

  DETE IMA ALERGIJU NA MLEKO ILI INTOLERANCIJU NA LAKTOZU: KOJA ALTERNATIVA POSTOJI UMESTO MLEČNE FORMULE?

  Ukoliko dete ima alergiju ili intoleranciju na mlečnu formulu, u dogovoru sa pedijatrom i specijalistom za ishranu odojčadi moguće je davati, po uputstvu pedijatra, tzv. “mleka na bazi visoko hidrolizovanih proteina”. U ovim preparatima, proteini štetni za organizam se razlažu na mnogo sitnih delova, koje imuni sistem ne prepoznaje.

  Kao alternativa, moguće je pribeći formulama na bazi aminokiselina, koje, međutim, imaju potpuno drugačiji ukus u poređenju sa hidrolizovanim mlekom: izabrani pedijatar će ukazati na najbolji izbor za dete, a uvek mora da se uzme u obzir i reakcija deteta, uz puno poštovanje njegovih ukusa i potreba.

  PeopleImages/gettyimages.it

  Nakon navršenih šest meseci života, moguće je izabrati i druge vrste mleka životinjskog ili biljnog porekla (uvek uz konsultaciju sa specijalistom), među kojima su:

  • sojino mleko
  • ovseno mleko
  • bademovo mleko
  • pirinčano mleko
  • kozje i ovčije mleko, koja imaju proteine veoma slične majčinom mleku
  • magareće mleko, koje uvek treba da se daje u pasterizovanom obliku.

  Ukoliko se odustane od mlečne formule za odojčad u slučaju alergija i intolerancije, taj proces mora da se odvija uz stalnu pažnju i kontrolu, a na isti način treba da se sprovede i ponovno uvođenje ove hrane, na načine i u vreme koji su odgovarajući za zdravlje deteta.

  DA LI VEŠTAČKO MLEKO MOŽE DA IZAZOVE NUTRITIVNE NEDOSTATKE ODREĐENIH ELEMENATA?

  Kao što smo već videli, ukoliko je dete intolerantno ili alergično na mlečnu formulu za odojčad, nije neuobičajeno da se pojave neželjene reakcije koje mogu da ugroze crevnu ravnotežu i opšte stanje zdravlja deteta. Prema tome, eventualni nutritivni nedostaci ili nelagodnosti mogu da budu posledica opšte dekompenzacije i zbog neprijatnosti prilikom uzimanja ove hrane.

  Ukoliko ne postoji alergija ili intolerancija, mlečna formula, ako se daje u pravim količinama i uz odgovarajuću pripremu – retko izaziuva nutritivne nedostatke. Kao što smo imali prilike da naglasimo, reč je o bezbednim formulama, koje bebi obezbeđuju sve što joj je potrebno, uz punu svest da najpotpuniji izbor u nutritivnom smislu ipak ostaje majčino mleko.

  U slučaju nedoumica i pitanja, neophodno je kontaktirati svog pedijatra od poverenja ili ustanovu kao što je La Leche League Italia, koja se bavi promovisanjem zdrave kulture dojenja i njenih mogućih alternativa, kako bi se napravio svestan odabir i donele najbolje odluke za zdravlje bebe, ne zaboravljajući i ne zanemarujući pritom potrebe, sklonosti i osobenosti majke.

  Osim toga, da bi se roditelji pratili u procesu odgajanja dece, možda bi bilo korisno znati da postoje polise osiguranja namenjene najmlađima i njihovim roditeljima u okviru Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, kao i posebna pokrića koja pružaju set usluga namenjen trudnicama.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/latte-artificiale/

  Izvori:

  issalute.it
  epicentro.iss.it
  salute.gov.it
  espghan.org
  lllitalia.org
  uppa.it
  fondazioneveronesi.it