Fleke na koži – šta treba znati o njima da bi se bolje tretirale

Koža je najveći organ ljudskog organizma, a ujedno je i naša „vizit karta”. Iz tog razloga, fleke na koži mogu da postanu estetski problem na koji nismo ravnodušni, tj. može da izazove gubitak samopoštovanja, pa čak i psihičku nelagodu, ukoliko osoba strahuje da mrlja ukazuje na postojanje kožne bolesti. Na sreću, većina ovih promena u normalnoj boji kože nije ozbiljna i može lako da se leči i spreči. U ovom članku ćemo govoriti o uzrocima nastanka fleka na koži i dostupnim opcijama lečenja.

ŠTA SU FLEKE NA KOŽI

Fleke na koži su oblasti koje su tamnije ili svetlije od okolne kože. Mogu da budu uzrokovane povećanjem ili smanjenjem proizvodnje melanina, supstance koja daje boju našem tenu. Ukoliko se ispolje, mogu da se pojave na različitim delovima tela, kao što su lice, šake, vrat, grudi i noge.

Postoje različite vrste mrlja na koži, od kojih nisu sve opasne i ne ukazuju na zdravstvene probleme, svaka sa svojim uzrokom i jedinstvenim izgledom. Hajde da vidimo neke primere:

 • Pege: suprotno onome što bi moglo da se pomisli, poreklo ovih malih mrlja na koži nije samo genetsko: mogu da budu uzrokovane i izlaganjem suncu. Česte su kod ljudi svetle puti i uglavnom se pojavljuju na licu i šakama, posebno tokom letnje sezone.
 • Fleke od sunca: tamne mrlje koje se razvijaju sa godinama i kao posledica izlaganja suncu. Razlikuju se po veličini i mogu da budu braon ili crne boje, poput mladeža ili nevusa, ali za razliku od njih, često su u ravni kože.
 • Melazma: je stanje koje dovodi do pojave tamnih fleka na koži lica. Javlja se uglavnom kod žena, i opet ga uzrokuju faktori kao što su izlaganje suncu ili upotreba oralnih kontraceptiva (zbog estrogena).
 • Vitiligo: kod ovog poremećaja koža gubi svoju pigmentaciju i postaje progresivno bela ili, u svakom slučaju, veoma svetla. Još uvek nije u potpunosti jasno šta izaziva vitiligo, ali se smatra da je uzrok povezan sa imunološkim sistemom. Iako ovo stanje nije opasno po zdravlje, može da izazove probleme sa samopoštovanjem i sopstvenom slikom o svom telu, što značajno može da utiče na kvalitet života.  Prijavite se na naš newsletter


  Kada treba da nas zabrinu fleke na koži?

  Većina mrlja na koži su bezopasne i ne zahtevaju nikakav tretman. Međutim, u nekim slučajevima, one mogu da budu znak upozorenja za ozbiljniji zdravstveni problem, kao što je melanom ili neki drugi rak kože. Na primer, ako je fleka asimetrična, ima nepravilne ivice, ima više od 6 mm u prečniku ili menja oblik, boju ili veličinu, važno je da je pregleda dermatolog.

  Ridofranz/gettyimages.it

  UZROCI FLEKA NA KOŽI

  Postoji nekoliko uzroka koji mogu da dovedu do razvoja fleka na koži. Jedan od najčešćih faktora, kao što smo videli, je izlaganje suncu, sa posledičnom proizvodnjom melanina i pojavom tamnih fleka na koži.

  Starenje je još jedan element koji može da izazove fleke na koži: sa godinama, zapravo, koža gubi sposobnost regeneracije i postaje tanka što varijacije u boji čini vidljivijim.

  Pored sunca i starenja, postoje i drugi uzroci koji mogu da izazovu pojavu mrlja, a neki od njih su:

  • Reakcije na farmakološke terapije: neki lekovi, kao što je hemoterapija, mogu da izazovu pojavu tamnih fleka na koži kao neželjeni efekat.
  • Zdravstveni problemi: Neka ozbiljnija patološka stanja kože, kao što su ekcem ili psorijaza, praćena su uočljivim flekama na koži. Osim toga, bolesti kao što su dijabetes ili hepatitis mogu da izazovu probleme sa kožom, uključujući i pojavu fleka.
  • Hormonske promene: Promene u nivou hormona mogu da budu povezane sa pojavom fleka na koži. Na primer, neke žene tokom trudnoće razvijaju stanje koje se zove hloazma, koju odlikuje pojava karakterističnih tamnih promena na određenim delovima lica.

   

  KAKO LEČITI FLEKE NA KOŽI

  Prevencija je ključna kako bi se smanjio rizik od nastanka fleka na koži i poboljšalo opšte zdravlje kože, kao i njen estetski izgled. Evo nekoliko saveta koji mogu da pomognu u sprečavanju nastanka fleka:

  • Ograničavanje izlaganja suncu: važno je izbegavati sunčeve zrake u najtoplijim delovima dana (obično od 11 do 16 časova) i koristiti kreme sa odgovarajućim zaštitnim faktorom (SPF).
  • Korišćenje odgovarajućih proizvoda: za svakodnevnu beauty rutinu, važno je birati samo kvalitetne proizvode koji odgovaraju Vašem tipu kože. Na primer, osobe sa suvom kožom treba da koriste posebne hidratantne kreme, dok one sa masnom kožom treba da koriste proizvode bez ulja.
  • Izbegavanje upotrebe agresivnih hemijskih proizvoda: proizvodi napravljeni od nekvalitetnih sastojaka i supstanci, kao što su glikolna kiselina ili benzoil peroksid, mogu da izazovu iritaciju i fleke na koži. Odabir nežnih i prirodnih proizvoda može da pomogne u sprečavanju nastanka ovih problema.
  • Praktikovanje zdravog načina života: pravilno izbalansirana ishrana, redovno upražnjavanje fizičke aktivnosti i unošenje odgovarajuće količine vode u organizam doprinose održavanju kože zdravom i sprečavaju pojavu fleka.

  stefanamer/gettyimages.it

  Postoji nekoliko dostupnih opcija tretmana za uklanjanje ili smanjenje pojave neželjenih mrlja na koži. Evo glavnih:

  • Laserska terapija: Kod laserske terapije se koristi visokoenergetski snop svetlosti za uklanjanje promena boje kože.
  • Hemijski piling: Hemijskim pilingom se uklanja spoljašnji sloj kože i na taj način se eliminiše fleka. Ova opcija je posebno korisna za lečenje gore pomenute melazme.
  • Mikrodermoabrazija: neinvazivna procedura koja koristi mašinu koja prska fine kristale na kožu, kako bi se uklonio površinski deo. Ovaj tretman može da pomogne u smanjenju razvoja tamnih mrlja i poboljšanju ukupne teksture kože.
  • Proizvodi za izbeljivanje: Na tržištu postoji mnogo proizvoda za negu kože koji sadrže sastojke za izbeljivanje, kao što su kojična kiselina ili azelaična kiselina. Međutim, važno je da birate samo bezbedne proizvode koje su odobrili dermatolozi ili ih je preporučio Vaš dermatolog. Neophodno je pratiti uputstva za upotrebu, kako bi se izbegle neželjene nuspojave.
  • Krioterapija: ovim tretmanom se uklanjaju mrlje na koži korišćenjem hladnoće. Dermatolog/estetičar nanosi tečni azot na kožu pacijenta što dovodi do smrzavanja i uništavanja pigmentisanih ćelija.
  • Operacija: U nekim slučajevima moguće je pribeći hirurškom uklanjanju fleka na koži. Ova opcija se razmatra samo za velike mrlje ili ukoliko drugi tretmani nisu dali rezultate.

  Važno je podvući da procedura koja se primenjuje zavisi od vrste i ozbiljnosti fleke, kao i od ličnih preferencija i budžeta pacijenta. Osim toga, pre nego što se osoba podvrgne bilo kom od pomenutih  tretmana, toplo se preporučuje konsultacija sa dermatologom.

  Kao što smo videli, fleke na koži su čest i u većini slučajeva bezopasan problem, ali mogu da izazovu nelagodu i budu ružne. Pravilna nega kože, upotreba krema za sunčanje sa odgovarajućim zaštitnim faktorom i zdrava i uravnotežena ishrana pomažu da koža ostane zdrava i sjajna. Međutim, ukoliko se ipak razviju fleke na koži, važno je da se konsultuje dermatolog kako bi izvršio stručnu procenu i odredio najbolji mogući tretman.

  DDOR osiguranje i polisa Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja nudi proizvode osiguranja koji pokrivaju i dermatologiju,: kompletan proizvod osiguranja koji nudi zdravstveno pokriće od 360 stepeni, uključujući i pregled specijaliste – dermatologa. Ovo rešenje je dizajnirano tako da pruži sveobuhvatnu zaštitu, uključujući dermatološke preglede kao deo medicinskih specijalnosti koje pokriva ova polisa. Osim toga, zahvaljujući ovoj polisi, mogu biti pokriveni i svi nepredviđeni medicinski troškovi, uključujući i one koji se odnose na lečenje fleka na koži.

  Izvori: 

  everydayhealth.com
  webmd.com
  healthgrades.com
  healthline.com

  13. mart 2023., autorka članka Martina Melgaci (Martina Melgazzi)

  Izvor: https://blogunisalute.it/macchie-della-pelle/