Hofa sindrom: mogući uzrok bola u prednjem delu kolena

Među raznim uzrocima koji mogu da izazovu bol u prednjem delu kolena je upala Hofinog masnog jastučeta, stanje poznato kao “Hofa sindrom”. S obzirom na blizinu ovog tkiva drugim strukturama kolena, poremećaj lako može da se pomeša sa drugim tegobama, te je zbog toga važna tačna dijagnoza da bi se ovaj problem rešio na najbolji mogući način.

Nakon što smo detaljnije pričali o operaciji meniskusa i protezama kolena, u ovom članku ćemo videti šta je Hofa sindrom, kako se ispoljava i na koji način se leči.

 

ŠTA JE HOFINO MASNO JASTUČE I KOJI SU SIMPTOMI UPALE

Takođe poznat i kao „Hoffitis“, Hofa sindrom je upala koja zahvata masno jastuče (dakle, sačinjeno od masnog tkiva) koje se još zove i „Hofino telo“: to je izuzetno inervisano područje, smešteno ispod patele, koje joj omogućava da pravilno “klizi” tokom ekstenzije i fleksije kolena.

Poremećaj se manifestuje kao bol u prednjem delu kolena, posebno tokom pokreta kao što su penjanje uza stepenice i silaženje niz stepenice, trčanje i skakanje. Osim toga, postoji i tendencija smanjenja fleksibilnosti, sa nemogućnošću maksimalnog istezanja, a prisutno je i krckanje koje dolaze iz kolena.

MStudioImages/gettyimages.it

HOFA SINDROM MASNOG JASTUČETA: ŠTA GA UZROKUJE I KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA

Čini se da je među uzrocima zapaljenja Hofinog masnog jastučeta hipertrofija ovog masnog tkiva (dakle, povećanje zapremine) usled ponovljenih mikrotrauma koje izazivaju kompresiju jastučeta između patele i femoralnih kondila, odnosno zglobnih površina butne kosti.

Da bi se postavila dijagnoza, neophodno je uzeti tačnu anamnezu, odnosno upoznati se sa medicinskom istorijom i pažljivo obaviti objektivni pregled kako bi se Hofa sindrom razlikovao od drugih vrsta problema. Stoga je potrebno uzeti u obzir simptome na koje se pacijent žali, identifikovati područje u kome oseća bol, proceniti funkcionalnost kolena i stepen ekskurzije zgloba, posebno poslednjih 10 stepeni, ali i eventualno prisustvo toplote ili otoka u zahvaćenom području.

Može da bude potrebna i magnetna rezonanca kako bi se potvrdila klinička dijagnoza.  Prijavite se na naš newsletter

  pre svega je potreban odmor od aktivnosti kao što su trčanje, skakanje ili držanje tela u određenim položajima, koje dovode do pogoršanja simptoma. Za delovanje na upalu obično se koriste nesteroidni lekovi, koji mogu da se kombinuju sa nanošenjem leda na pogođeno mesto nekoliko puta dnevno. U nekim slučajevima može da bude neophodno koristiti i kortizon.

  Uopšteno govoreći, u lečenju upale se preporučuje sledeće:

  • fizikalna terapija (uključujući tecar terapiju i lasersku terapiju);
  • neuromuskularni tejping (taping), koji se sastoji u nanošenju specifične lepljive trake na kožu koja, pružanjem podrške pateli, može da smanji trenje okolnih struktura;
  • izvođenje specifičnih vežbi koje imaju za cilj jačanje mišića i povećanje kontrole i stabilnosti kolena.

  U nekim situacijama, međutim, može da bude neophodna hirurška intervencija, posebno kada upala postane hronična, a načini lečenja koji su primenjeni nisu doneli značajne rezultate u poboljšanju simptoma.

  Operacija može da se sastoji od različitih tehnika među kojima su, na primer, potpuno ili delimično uklanjanje Hofinog masnog jasučeta i sinovektomija (uklanjanje sinovijalne membrane). Nakon toga će biti potreban period rehabilitacije da bi se povratila ravnoteža u zglobovima.

  stefanamer/gettyimages.it

  Hofa sindrom je problem koji može da se pomeša sa drugim poremećajima i koji, upravo iz tog razloga, zahteva pažljivo postavljanje dijagnoze da bi se pravilno prepoznao i da bi se omogućio adekvatan terapijski pristup. Važno je znati da postoji i ova upala među mogućim uzrocima bola u prednjem delu kolena, jer omogućava da se ne potcene znakovi koji mogu da budu upozorenje na problem.

  U slučaju simptoma koji upućuju na Hofa sindrom ili druga oboljenja kolena, poželjno je obratiti se svom lekaru: on će dati savet šta treba preduzeti i, eventualno, uputiti osobu na specifične analize.

  Dijagnostika, pregledi, lekovi, pa čak i troškovi hospitalizacije u slučajevima ovakvih tegoba pokriveni su DDOR dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem u svom osnovnom ili dopunskom pokriću i zaključivanje ovakvih polisa savetuje se naročito osobama koje se rekreativno bave sportom.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/sindrome-di-hoffa/