Kako odvići bebu od cucle varalice? Saveti i strategije

Divno je kada roditelji korišćenjem cucle varalice uspeju da smire dete. U određenom trenutku razvoja, međutim, postaje neophodno isključiti je iz bebine rutine i roditelji se, posebno ako je reč o prvom roditeljskom iskustvu, zapitaju koji su najbolji načini za odvikavanje bebe od cucle varalice.

Ima onih koji kažu da je, kada je reč o odvikavanju bebe od laže, jednostavno potrebno da je roditelji “ukinu” preko noći, ima onih koji, umesto toga, predlažu da se roditelji postaraju da laža ima neprijatan miris i ukus. Neki, međutim, tvrde da je najbolja metoda tzv. „bela laž“, odnosno smatraju da treba reći mališanu da je lažu uzeo Deda Mraz ili vila. Koja od ovih metoda je najbolja?

U ovom članku ćemo odgovoriti na ovo važno pitanje i dati praktične savete kako da se beba odvikne od cucle varalice bez (ili skoro bez!) drame i suza.

DmitryPK/gettyimages.it

KADA TREBA PRESTATI SA KORIŠĆENJEM CUCLE VARALICE?

Iako mnogi veruju da cucla varalica može da izazove zdravstvene, pa čak i probleme sa zubima, prednosti ovog predmeta potvrđuju i Italijansko ortodontsko društvo (koje je potvrdilo da kvalitetne laže mogu da spreče malokluzije) i Američka pedijatrijska akademija, koja je objavila studiju o ulozi laže u smanjenju rizika od SIDS-a (Sudden Infant Death Syndrome, sindrom iznenadne smrti odojčadi, tj. takozvane smrti u krevecu).

Stoga, s obzirom na to da laža – ukoliko je pravilno odabrana i ako se koristi na ispravan način – ne šteti rastu i razvoju deteta, idealno vreme za odvikavanje bebe od laže zavisi od ličnih preferencija roditelja i potreba bebe.  Prijavite se na naš newsletter


  Odlična ideja je potražiti savet pedijatra od poverenja, koji može da predloži ukidanje upotrebe laže u sledećim situacijama:

  • Dete je staro između 6 i 12 meseci i sklono je infekcijama uha (upotreba cucle varalice, zapravo, može da izazove nakupljanje tečnosti u uhu).
  • Dete je pogrešno koristilo cuclu varalicu ili je imalo na raspolaganju laže koje nisu prikladne za njegova usta i zbog toga počinje da ispoljava probleme sa zubima i usnom dupljom, kao što je usko nepce.
  • Dete ima probleme sa artikulisanjem glasova (laža, zapravo, može da pogorša ove poteškoće).

  U nedostatku gore pomenutih kritičnih manifestacija i problema u ponašanju u vezi sa upotrebom cucle varalice (na primer, teškoće sa uspavljivanjem ili obavljanjem uobičajenih aktivnosti bez nje), odvikavanje od laže može da usledi kada su roditelji i beba spremni.

  STRATEGIJE ZA ODVIKAVANJE OD LAŽE

  Kada roditelji odluče da je vreme da ukinu cuclu varalicu svojoj bebi, postoje neki elementi koje treba uzeti u obzir.

  • Starost deteta.
  • Vezanost bebe za cuclu varalicu
  • Periodi tokom dana kada dete koristi lažu
  • Metoda u kojoj se roditelj oseća najugodnije, na osnovu vaspitanja koje želi da primeni.

  Hajde da analiziramo ove tačke dok zajedno otkrivamo neke od načina za ukidanje laže bebi.

  Ukidanje laže na “drastičan” način

  Ne predlažemo da se cucla varalica ukine naglo, bez davanja objašnjenja ili opravdanja detetu, koje bi, ukoliko je premalo ili izuzetno vazano za svoje laže, moglo da doživi ovaj trenutak na negativan način.

  Umesto toga. savetujemo da se odredi dan ili trenutak u kojem će laža biti definitivno ukinuta, ali dajući priliku detetu da se pripremi za događaj, posebno ako je starije od 18 meseci ili već ima dovoljno komunikacijskih veština da se izrazi i razume šta mu je rečeno.

  Ova priprema može da se odvija kroz pričanje tematskih bajki ili predlaganje pesmica za decu o odvikavanju od laže koje bi se učile zajedno. Predlažemo da razgovori o tome ne budu preterano dugi i komplikovani i, pre svega, da se ovaj važni događaj ne saopštava detetu prerano: postoji rizik da će doći do zabune i da će zaboraviti na to.

  Osobystist/gettyimages.it

  Postepeno odvikavanje od laže

  Ako Vaša beba koristi lažu po čitav dan, posebno kao sredstvo da lakše zaspi, možda ćete morati mirnije i sporije da pristupite odvikavanju, dajući prioritet kvalitetu sna cele porodice.

  Na primer, pre nego što potpuno ukinete cuclu varalicu, možete da uspostavite pravilo po kome laža može da se koristi samo za spavanje i to samo kada je beba u kolevci ili krevecu.

  Ovo je sporiji pristup odvikavanja, koji ima za cilj da se beba postepeno oslobodi laže i tokom spavanja, kada se beba i roditelji osećaju spremnima.

  Ukidanje cucle varalice noću

  Dozvolite upotrebu laže samo dok beba spava, ako joj je potrebna. Razlog za to je činjenica da je nagon za spavanjem veći noću nego tokom dnevnih dremki, tako da će roditelji sigurno imati više uspeha u eliminisanju upotrebe laže tokom dnevnog spavanja nego tokom noći. Ukoliko već primenjujete rešenje iz prethodnog paragrafa, ovo može da bude odličan drugi korak koji treba preduzeti.

  Ukidanje laže tokom praznika ili godišnjeg odmora

  Roditelji mogu da iskoriste letnji godišnji odmor, božićne ili uskršnje praznike za odvikavanje bebe od laže jer ovi periodi ne samo da im daju priliku da na bolji način pomognu bebi tokom odvajanja od cucle varalice – uopšteno govoreći, u ovim trenucima roditelji imaju više vremena i smireniji su i opušteniji – već takođe podstiču izmišljanje bajki i ad hoc priča, kako bi se detetu objasnilo ukidanje laže. Deda Mraz, božićni vilenjaci, uskršnji zečevi, slatke morske vile: uz malo mašte moguće je izmisliti očaravajuće i umirujuće priče!

  ODVIKAVANJE OD LAŽE NE SME DA BUDE KAZNA

  Kao što smo već videli, ukoliko se pravilno koristi, laža ne prouzrokuje štetu i zaista može da donese veliku korist, kao i da pruži mnogo radosti i spokoja mališanu.

  Ukidanje cucle varalice nikada ne bi trebalo da se primenjuje kao kazna ili preko preterano drastičnih i traumatičnih metoda.

  U slučaju nedoumica o tome kako pravilno odviknuti bebu od laže i o mogućim posledicama koje bi ova tranzicija mogla da ima na blagostanje mališana, uvek je preporučljivo da se roditelji obrate svom pedijatru od poverenja.

  S tim u vezi, DDOR osiguranje je omogućilo ugovaranje dopunskog pokrića za trudnice i novorođenčad u okviru polise Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje nudi usluge kao što su ginekološki pregledi i laboratorijske pretrage i niz usluga kao što su specijalistički pregledi i analize.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/come-togliere-il-ciuccio/