Kako se pripremiti za boravak u bolnici: korisni saveti i predlozi

Situacija u kojoj osoba mora da bude hospitalizovana može da izazove određena pitanja i zabrinutost u vezi sa neophodnim pripremama i stvarima koje treba znati pre hospitalizacije. Prema tome, poznavanje određenih informacija o tome, posebno u pogledu toga šta treba poneti, može da bude veoma korisno za bolje organizovanje i proživljavanje ovog iskustva sa većom svesnošću i spokojem. Hajde da pokušamo da razumemo više o hospitalizaciji, dokumentima i ličnim stvarima koje treba da imate kod sebe i drugim važnim pojmovima koje treba usvojiti.

 

HOSPITALIZACIJA: KAKO FUNKCIONIŠE I KOJE VRSTE HOSPITALIZACIJE POSTOJE

Hospitalizacija je neophodna kada uspostavljanje dijagnoze i lečenje određenih zdravstvenih stanja ne mogu da se obave ambulantno ili kod kuće. Ovo može da bude slučaj ukoliko postoje ozbiljne tegobe, koje, stoga, zahtevaju hitnu hospitalizaciju (na primer, srčani udar), ili zbog manje ozbiljnih patologija i poremećaja koji, međutim, zahtevaju hospitalizaciju da bi se adekvatno lečili. Lekar – izabrani lekar, specijalista ili lekar hitne pomoći – je taj koji će utvrditi da li postoje uslovi za dalje sprovođenje ovog rešenja.

Vrste hospitalizacije

Postoje različite vrste hospitalizacije. Hitnu hospitalizaciju organizuje lekar hitne pomoći i potrebna je kada stanje pacijenta zahteva hitno lečenje. Razlikuje se od planirane hospitalizacije koja se uglavnom dogovara nakon ambulantnog pregleda specijaliste, uz uvrštavanje na listu čekanja, ali može da se obavi i nakon prethodne hospitalizacije radi nastavka sprovođenja neophodnih tretmana.

Planirana hospitalizacija može da se podeli na:

 • uobičajenu hospitalizaciju, u kojoj se boravak u bolnici proteže na nekoliko dana;
 • dnevnua bolnicu, koja se sastoji od jedne ili više zakazanih hospitalizacija u trajanju kraćem od jednog dana i bez noćenja, u dijagnostičke, terapijske ili rehabilitacione svrhe;
 • dnevnu hirurgiju, hospitalizacija koja podrazumeva sprovođenje hirurške intervencije, dijagnostičke ili terapijske procedure invazivnog tipa koje zahtevaju hospitalizaciju samo tokom dana, sa povratkom kući, uglavnom, popodne ili uveče.

U nekim slučajevima, hospitalizaciji može da prethodi prehospitalno zbrinjavanje, odnosno jedan ili više dana u kojima se pacijent poziva da obavi sve neophodne analize pre operacije.

ŠTA TREBA PONETI SA SOBOM U BOLNICU PRILIKOM HOSPITALIZACIJE

Sada kada znamo više o tome kako funkcioniše hospitalizacija, pozabavićemo se pripremama za boravak u bolnici: šta treba da ponesete sa sobom? Koji su to neophodni dokumenti i stvari koje ne smeju da se zaborave?  Prijavite se na naš newsletter


  Korisna dokumentacija

  S obzirom na to da je neophodno da se osoba raspita u ustanovi u kojoj će biti hospitalizovana kako bi se dobila sva uputstva za pojedinačni, specifični slučaj, osnovni dokumenti koji se obično zahtevaju od pacijenta su:

  • zdravstvena knjižica;
  • identifikacioni dokument;
  • uput za hospitalizaciju;
  • dokumentacija koja se odnosi na prethodne hospitalizacije;
  • izveštaji, analize, lekarski pregledi i druga zdravstvena dokumentacija novijeg datuma.

  Osim toga, neophodno je da osoba obavesti medicinsko osoblje o lekovima koje obično uzima i da mu saopšti ukoliko pati od alergija ili se pridržava posebnog režima ishrane.

  Takođe podsećamo da, ukoliko osoba mora da se podvrgne hirurškoj intervenciji, mora da se proveri da li postoji određena specifična priprema koju treba slediti, na primer, u vezi sa uzdržavanjem od hrane ili prestankom uzimanja određenih lekova.

  andrei_r/gettyimages.it

  Šta treba staviti u bolničku torbu

  Tokom boravka u bolnici važno je da ponesete sa sobom samo najnužnije stvari. Evo spiska ličnih stvari koje treba spakovati u bolničku torbu:

  • proizvodi i pribor za ličnu higijenu kao što su pasta za zube, četkica za zube, sapun i češalj;
  • donji veš i presvlake;
  • pidžama koja se zakopčava na prednjoj strani i kućni ogrtač;
  • čarape;
  • neklizajuće papuče;
  • peškiri;
  • maramice.

  Osim toga, ne preporučuje se nošenje nakita, dragocenosti ili velikih suma novca, već je poželjno da se sa sobom ponese novac koji je dovoljan za sitne potrebe. Uopšteno govoreći, upotreba mobilnih telefona je dozvoljena, uz poštovanje drugih pacijenata i medicinskog osoblja, iako na nekim odeljenjima nije moguća njegova upotreba zbog smetnji koje uređaj može da stvori sa prisutnim mašinama. U svakom slučaju, preporučljivo je unapred se raspitati o mogućnosti korišćenja mobilnog telefona i uvek poštovati sva pravila ponašanja u bolnici.

  Kao što smo videli, postoje neke stvari koje treba znati i pripremiti se pre hospitalizacije. Neophodno je tražiti sve potrebne informacije u ustanovi u kojoj će osoba biti hospitalizovana, kao i da se pacijent ne ustručava da postavi pitanja medicinskom osoblju u slučaju nedoumica. Štaviše, da bi se spokojnije suočili sa takvom mogućom situacijom, postoji mogućnost ugovaranja i bolničkog lečenja kroz polisu DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Ona je idealna za frilensere, nezavisne radnike ili zaposlene kako bi pokrili troškove u slučaju hospitalizacije zbog nesreće ili bolesti. Ovo rešenje, može ukoliko se tako ugovori da obezbedi i dnevnu nadoknadu u slučaju hospitalizacije i oporavka, a uključuje i usluge kućne nege.

   

  Izvori:

  msdmanuals.com

  aslto5.piemonte.it

  ao.pr.it

  ospedaleniguarda.it

  humanitas.it

  salute.gov.it

  Izvor: https://blogunisalute.it/ricovero-ospedale/