Kako se pripremiti za gastroenterološki pregled i šta konzumirati pre njega?

ZDRAVI ZA TRPEZOM

 

Kada nam se prepiše određena analiza ili dobijemo uput za određeni pregled koji nikada nismo radili, normalno je da se zapitamo o čemu je reč, kako se ove analize ili pregledi sprovode i da li je potrebno sprovoditi neka posebna pravila pripreme pre nego što ih uradimo, i u pogledu ishrane koju treba slediti. Zato danas želimo da Vam detaljnije predstavimo gastroenterološki  pregled kako bismo zajedno otkrili od čega se isti sastoji, kako se sprovodi i, pre svega, kako bismo razumeli da li je potrebno poštovati određena uputstva o ishrani pre nego što se podvrgnemo ovoj vrsti pregleda.

 

ŠTA JE GASTROENTEROLOŠKI PREGLED, ČEMU SLUŽI I KAKO SE SPROVODI

Pre svega, hajde da se detaljnije upoznamo sa pojmom gastroenterološkog pregleda, šta on uključuje i kada se zahteva. Pregled koji sprovodi gastroenterolog obično je indikovan kada se sumnja na prisustvo problema sa digestivnim sistemom, na primer, koji zahvataju želudac, jednjak, pankreas, jetru, žučnu kesu, tanko crevo, debelo crevo i rektum. Stoga pregled može da pomogne da se razume uzrok simptoma koje pacijent oseća i da se identifikuju poremećaji i bolesti koje utiču na ove sisteme, kao što su (da spomenemo samo neke) gastritis, gastroezofagealni refluks (vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak), peptički ulkus (čir), celijakija, divertikuloza, sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva), a zatim da se definiše najprikladniji put lečenja.

 

Kako se odvija ovaj pregled?

 

Gastroenterološki pregled uglavnom počinje anamnezom, dakle, lekar prikuplja sve podatke o simptomima koje pacijent oseća, razlozima koji su doveli do pregleda, načinu života i drugim korisnim detaljima za postavljanje tačne dijagnoze. Tumačenje eventualnih prethodno sprovedenih analiza je takođe veoma važno u ovoj fazi.

Pregled se nastavlja tzv. objektivnim pregledom, tokom kojeg specijalista palpira (rukama ispipava) stomak pacijenta kako bi identifikovao mogući problem. U određenim slučajevima, nakon pregleda, lekar može da predloži pacijentu da se podvrgne daljim detaljnim instrumentalnim analizama kako bi se bolje analizirala sumnja na određenu dijagnozu (na primer, gastroskopija ili kolonoskopija).

Trajanje gastroenterološkog pregleda je obično u proseku 30-40 minuta, ali zavisi od situacije: u nekim slučajevima može da traje i duže, čak 60 minuta.

 

KAKO SE PRIPREMITI I ŠTA KONZUMIRATI PRE GASTROENTEROLOŠKOG PREGLEDA

Obično gastroenterološki pregled ne zahteva nikakvu posebnu pripremu. Što se tiče toga koju hranu je moguće konzumirati pre pregleda, uopšteno govoreći, ne postoje posebna uputstva, već to zavisi od pojedinačnog slučaja. Uopšteno uzevši, može da bude preporučljivo konzumiranje laganih i lako svarljivih obroka, ali svaka situacija je drugačija, pa je uvek preporučljivo da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste saznali da li je potrebno poštovati određena precizna uputstva o ishrani i da li je, eventualno, neophodno da se pacijent uzdrži od konzmiranja određene hrane pre pregleda.

BartekSzewczyk/shutterstock.com

 

Šta konzumirati pre pregleda kao što je gastroskopija?

Kada treba da se podvrgnemo specifičnim vrstama pregleda kao što su gastroskopija ili kolonoskopija, moramo da sledimo preciznija uputstva. Kao što smo već videli kada je bilo reči o endoskopskim pregledima, za gastroskopiju je obično potrebno uzdržavati se od hane 8-12 sati pre pregleda, a može da bude potrebno obustaviti uzimanje nekih lekova nekoliko dana ranije. Međutim, lekar će uvek dati ciljana uputstva na osnovu pojedinačnog slučaja.

Za kolonoskopiju je, međutim, potrebna malo detaljnija priprema. Naime, potrebno je kompletno čišćenje creva, pre pregleda, kroz uzimanje laksativa, a zdravstvena ustanova u kojoj će se pregled odvijati će pacijentu dati sve informacije u vezi sa tim, kao i u vezi sa namirnicama koje mogu da se konzumiraju u danima koji prethode pregledu.

U svim slučajevima, važno je da na pregled ili analizu dođemo pripremljeni jer nam to omogućava da tačno znamo šta nas čeka i da ispravno sledimo sva uputstva, da budemo svesniji i da postavimo prava pitanja ukoliko imamo bilo kakve sumnje ili nedoumice. Istovremeno, dobro je biti informisan o najkorisnijim i najpovoljnijim rešenjima za naše zdravlje, koja mogu da nam omoguće da iskoristimo prednosti kvalitetnih usluga, uz uštedu novca. Na primer, odluka da sebi priuštite DDOR paket osigruanja “Zdravo da ste” omogućava Vam da u kratkom roku koristite specijalističke preglede.

Svaka polisa je kreirana za specifične potrebe i omogućava da se iskoriste prednosti preventivnih sistematskih pregleda ili pristup popustima u poređenju sa tržišnim cenama.

 

 

Izvori:

clinicacastelli.it

grupposandonato.it

 

Izvor: https://blogunisalute.it/visita-gastroenterologica/

 

Autorka članka: Mara D’Anđeli (Mara D’Angeli), 13. mart 2024.

     Prijavite se na naš newsletter