Koje su najčešće bolesti kod muškaraca?

Muškarci koji žele da ostanu dobrog zdravlja moraju obavezno da obrate pažnju na specifičnu problematiku i patologije koje pogađaju muško telo.

Iako svako treba da vodi računa o sebi putem redovnih lekarskih pregleda i zdrav način života, dobro je da su muškarci svesni bolesti koje ih najčešće pogađaju: samo tako je moguće razumeti kako ih sprečiti ili blagovremeno suzbiti.

U narednim paragrafima ćemo detaljnije saznati koje su najčešće bolesti kod muškaraca. Istražićemo i korisne indikacije za prevenciju i što bolju brigu o zdravlju muškaraca.

BOLESTI VEZANE ZA SRCE

Za nastanak kardiovaskularnih problema, pol može predstavljati pravi faktor rizika: to je zato što su muškarci, zbog androgenih hormona prisutnih u njihovim telima – testosteron je jedan od njih – fiziološki pod uticajem visokog krvnog pritiska i većeg broja otkucaja srca nego što je to slučaj kod žena. Kao rezultat toga, utvrđeno je da su skloniji srčanim patologijama.

Dakle, srčani udari, moždani udari i bolesti koje utiču na arterije su neki od glavnih zdravstvenih problema koji najčešće pogađaju muškarce širom sveta. Ovi poremećaji su zajednički poznati kao kardiovaskularne bolesti.

U Italiji su kardiovaskularne bolesti i danas glavni uzrok smrti. Kako prenosi portal Ministarstva zdravlja, prema podacima Istata za 2018. godinu, 34,8 odsto svih preminulih – dakle, oko 230.000 preminulih godišnje – uzrokovano je srčanim patologijama.

U stvari, kod žena se rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti menja tokom života. Ako su do 45-50 godine „zaštićene” hormonom estrogenom, koji se redovno proizvodi tokom menstrualnog ciklusa i koji ima zaštitni efekat na zdravlje srca, sa menopauzom – kada dođe do prestanka proizvodnje ovih hormona – opasnost se primetno povećava.

Da biste sprečili kardiovaskularne bolesti, potrebno je da se podvrgnete lekarskim pregledima najmanje jednom u šest ili dvanaest meseci, u zavisnosti od vaše kliničke anamneze. Takođe je važno samostalno pratiti krvni pritisak, usvojiti ishranu bogatu voćem i povrćem, stalnu fizičku aktivnost.  Prijavite se na naš newsletter

  KARCINOM PLUĆA I RESPIRATORNE BOLESTI

  Karcinom pluća je na drugom mestu među pet najdijagnostikovanijih karcinoma kod muškaraca u Italiji. Podaci za 2021. godinu koji su objavili AIOM (Italijansko udruženje za medicinsku onkologiju), AIRTUM (Italijansko udruženje registara raka), AIOM fondacija i PASSI upravo to pokazuju.

  U istom izveštaju se navodi da je 2020. godine u Italiji bilo oko 41.000 novih dijagnoza raka pluća: od toga kod 28.000 muškaraca i 13.000 žena.

  Karcinom pluća je jedan od najinvazivnijih maligniteta i može se brzo širiti pre nego što se simptomi uopšte primete.

  Pušenje je vodeći uzrok raka pluća kod muškaraca. Iako je tačno da je u Italiji ukupan broj pušača smanjen, procenat muškaraca je nažalost i dalje veoma visok. U 2021. godini, prema podacima Istat-a, pušači čine 19% stanovništva Italije starijeg od 14 godina (oko 10 miliona): među muškarcima ih je 22,9%, dok je među ženama 15,3%.

  Nažalost, ne postoji test za rano otkrivanje karcinoma pluća. Pošto je pušenje glavni uzrok ovog karcinoma – drugi je izlaganje hemijskim kancerogenima kao što je azbest – najbolji način da se izbegne bolest je da prestanete da pušite ukoliko ste pušač. Ukoliko ste nepušač, pokušajte da se udaljite što je dalje moguće od izvora pasivnog pušenja. Kao i uvek, savetuje se redovna fizička aktivnost i ishrana bogata povrćem i voćem.

  KARCINOM PROSTATE

  Karcinom prostate je patološko stanje koje pogađa samo mušku populaciju i utiče na prostatu, malu žlezdu koja se nalazi iza penisa. Ona proizvodi važne tečnosti za oslobađanje sperme tokom seksualnog odnosa i, zbog svog anatomskog položaja, utiče i na pravilno funkcionisanje mokrenja – u stvari, njeno povećanje može izazvati muški cistitis – i erekciju.

  Prema podacima AIRC-a, karcinom prostate predstavlja čak 18,5% svih tumora koji se javljaju u muškoj populaciju: to je, zapravo, najčešći tumor kod muškaraca. Podaci iz 2022. godine objavljeni u studiji „Broj obolelih od raka u Italiji 2022.godine“ beleže 40.500 novih slučajeva raka prostate širom zemlje, sa stopom rasta od 1,5% u poređenju sa 2021.godine, sa stopom rasta od 1,5% u odnosu na 2021. godinu.

  Srećom, što pre intervenišemo, veće su šanse da bolest ne dovede do nesrećnog ishoda: u stvari, prema Policlinico di Milano, stopa preživljavanja kod pacijenata kod kojih je tumor rano otkriven je viša od 90% u 5 godina nakon postavljanja dijagnoze.

  Kako starite – dijagnoze se povećavaju nakon 50. godine i oko 2 od 3 karcinoma pogađa muškarce starije od 65 godina –  sve je važnije da imate redovne preglede i vodite računa o svom opštem zdravlju.

  DIJABETES

  Muškarci imaju skoro dvostruko veće šanse da razviju dijabetes tipa 2 – najčešći oblik dijabetesa u odraslom dobu – nego žene. Dijabetes tipa 2 karakteriše visok nivo glukoze u krvi, uzrokovan promenom količine ili funkcije insulina. Za razliku od dijabetesa tipa 1, ovaj tip nije zavisan od insulina jer spoljna injekcija insulina nije obavezna.

  Prekomerna težina se smatra primarnim faktorom rizika za dijabetes. U Italiji, stope gojaznosti su u proseku uporedive između muškaraca i žena, što sugeriše da bi odnos između pola, težine i dijabetesa mogao biti nijansiraniji.

  Neka istraživanja sugerišu da mesto na telu gde ljudi imaju tendenciju da akumuliraju masnoću može pomoći pri objašnjavanju razlika u stopama dijabetesa među polovima. Na primer, muškarci imaju veću količinu visceralne masnoće – uglavnom abdominalne masnoće – od žena. U stvari, one imaju više potkožne masnoće – uglavnom na nogama i bokovima – od visceralne masnoće.

  Visceralna masnoća ima tendenciju da bude metabolički aktivnija od potkožne masnoće, što znači da sama masnoća proizvodi hormone koji mogu uticati na zdravlje osobe. Imati veću količinu visceralne masnoće je snažno povezano sa većim rizikom od metaboličkog sindroma, uključujući dijabetes tipa 2.

  Druga istraživanja sugerišu da razlike u određenim ponašanjima takođe mogu doprineti većoj incidenci dijabetesa kod muškaraca nego kod žena. Ove navike uključuju:

  • prekomerni unos šećera;
  • neuravnoteženu ishranu;
  • prekomernu konzumaciju alkohola;
  • pušenje.

  filadendron/gettyimages.it

  BRIGA O MUŠKOM ZDRAVLJU

  Muškarci dvostruko češće od žena čekaju da prođe više od dve godine između jednog kontrolnog  pregleda i drugog. Štaviše, prema istraživanju Klivlendske klinike (SAD), 65% muškaraca izbegava odlazak svom lekaru od poverenja sve dok problemi ne zahtevaju hitnu reakciju, a 37% krije relevantne simptome tokom poseta lekaru iz straha da će dobiti dijagnozu bolesti ili dobiti indikacije od lekara koji radikalno utiču na njihov način života.

  Iz društvenih i kulturnih razloga, muškarci često potcenjuju upravljanje sopstvenim zdravljem: ovakvo ponašanje povećava učestalost određenih bolesti i otežava preduzimanje efikasnih puteva izlečenja u slučaju nepoželjnih dijagnoza.

  Konstantna briga o svom telu i vašem blagostanju može pomoći pri sprečavanju pojave brojnih patologija koje su više povezane sa muškim polom. Da biste to uradili, pored preferiranja zdravog načina života i stalnog obavljanja neophodnih medicinskih pregleda, takođe je korisno ugovorit polisu DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, zahvaljujući kojoj je moguće pristupiti povezanim zdravstvenim ustanovama i obaviti neophodne preglede prema sopstvenim potrebama.

  Izvori:

  everydayhealth.com
  vebmd.com
  healthgrades.com
  healthline.com
  Januara 2023. godine od strane Martine Melgazzi
  Izvor: https://blogunisalute.it/malattie-maschili/