Krv u urinu (hematurija) – koji su uzroci i kako se leči?

Hematurija (krv u urinu) je zdravstveno stanje koje karakteriše prisustvo krvi u urinu. Uzroci mogu da budu različiti: infekcije, problemi sa bubrezima, bolesti bešike ili uretre, pa čak i povrede i traume. Hematurija može da bude alarm za ozbiljniji zdravstveni problem: u stvari, tragovi krvi nikada ne bi trebalo da budu prisutni u sedimentu urina. U narednim paragrafima ćemo se detaljno upoznati s prirodom ovog problema, saznati šta ga uzrokuje, kada se treba zabrinuti i šta treba preduzeti ukoliko do njega dođe.

ŠTA JE HEMATURIJA?

Hematurija je medicinski termin za abnormalno prisustvo crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) ili drugih elemenata krvi u urinu, koja mu daju crvenu ili braon boju. Postoje dve vrste hematurije: mikroskopska, takođe poznata kao mikrohematurija, i makroskopska, koja se naziva i makrohematurija.

Mikroskopska hematurija se javlja kada su u urinu prisutna crvena krvna zrnca, ali nisu vidljiva golim okom. Ovo posebno stanje može da se otkrije samo analizom urina. U slučaju makrohematurije, s druge strane, krv je jasno vidljiva u sedimentu urina, toliko da može da se primeti bez posebnih testova.

Mikroskopsko prisustvo krvi često je uzrokovano malim traumama ili iritacijama urinarnog trakta, dok makroskopsko može da se poveže sa ozbiljnijim problemima kao što su tumori ili povrede bubrega.

Pored ove razlike, hematurija se takođe klasifikuje na osnovu boje i sastava krvi. U stvari, govorimo o jasnoj hematuriji (vidljivoj golim okom), hematuriji boje “ispranog mesa”, ili “marsale (čuveno dezertno vino sa Sicilije crvenkasto-smeđe nijanse, prim. prev)” ili “koka-kole”. Hajde da vidimo koje su razlike između različitih vrsta hematurije.

Jasna hematurija (vidljiva golim okom)

To je najklasičniji slučaj makrohematurije i javlja se kada je krv u urinu prisutna u značajnim količinama i vidljiva je golim okom. U ovim slučajevima, boja može da varira od ružičaste do intenzivno crvene, ali skoro uvek ukazuje na značajnu količinu krvarenja: stoga je preporučljivo kontaktirati svog lekara bez odlaganja.

shapecharge/gettyimages.it

shapecharge/gettyimages.it

Hematurija boje “ispranog mesa”

Za razliku od jasne hematurije, ova vrsta hematurije ukazuje na blaže i potencijalno manje ozbiljno krvarenje. Boja urina je, stoga, rozikasta i manje je primetna za oko.

 

Hematurija u boji marsale ili koka-kole

Hematurija u boji marsale (ili “koka-kole”) se javlja kada je krv u urinu prisutna duže vreme i kada je došlo do njene razgradnje. Ova tamna i očigledna promena boje urina često je povezana sa hroničnim bolestima bubrega.

Međutim, ova boja takođe može da ukaže na prisustvo hemoglobina, proteina prisutnog u crvenim krvnim zrncima koji ima funkciju transporta kiseonika iz pluća do tkiva u organizmu. U normalnim uslovima, hemoglobin se prirodno razgrađuje i organizam ponovo koristi gvožđe koje isti sadrži. Međutim, u nekim slučajevima, hemoglobin se oslobađa u krvotok, pa i u urin, zbog razgradnje crvenih krvnih zrnaca, kao što se dešava nakon povrede ili bolesti.

GLAVNI UZROCI HEMATURIJE

Hematuriju može da izazove nekoliko poremećaja, među kojima su bolesti bubrega, infekcije urinarnog trakta, poremećaji mokraćne bešike, traume urinarnog trakta i bolesti krvi. U nekim slučajevima, određeni uslovi uzrokuju ovo stanje, kao što je Goodpastureov sindrom — retka autoimuna bolest koja pogađa bubrege i pluća — ili sistemski eritemski lupus — autoimuna bolest koja pogađa mnoge delove organizma, uključujući kožu, zglobove, bubrege, srce i nervni sistem. Hajde da se detaljno upoznamo s glavnim uzrocima hematurije:

 • Infekcije urinarnog trakta: Hematurija je često povezana sa poremećajima kao što su cistitis (zapaljenje mokraćne bešike), uretritis (upala uretre (mokraćne cevi)) i pijelonefritis (upala bubrega). Oni mogu da izazovu upalu i iritaciju, što dovodi do pojave krvi u urinu.
 • Tumori: u mnogim slučajevima hematurija, posebno ako je konstantna i konzistentna, je prvi simptom tumora mokraćne bešike ili bubrega.
 • Bolest bubrega: prisustvo krvi u urinu takođe može da bude uzrokovano problemima kao što su glomerulonefritis (zapaljenje glomerula koji predstavljaju osnovne bubrežne jedinice) ili intersticijumski nefritis (zapaljenje i oživljavanje kanalića i okolnog tkiva srži bubrega).
 • Poremećaji mokraćne bešike: Upala ili drugi problemi, kao što je kamen u mokraćnoj bešici, mogu da izazovu pojavu crvenih krvnih zrnaca u sedimentu urina.
 • Trauma urinarnog trakta: Povreda bubrega, mokraćne bešike ili uretre može da dovede do pojave hematurije.
 • Bolesti krvi: Neke bolesti krvi, kao što su trombocitopenija (manjak krvnih pločica (trombocita) u krvi) i koagulopatija (poremećaj u čitavom procesu koagulacije,tj. zgrušavanja krvi), mogu da dovedu do hematurije.
LumiNola/gettyimages.it

LumiNola/gettyimages.it

Lažna hematurija

Određena hrana ili piće, kao što su cvekla ili crveno vino, mogu da oboje urin i da stvore utisak da postoji krv u sedimentu urina, što izaziva razumljivu zabrinutost.

Čak i menstruacija može da izazove “lažnu hematuriju”: tokom menstrualnog ciklusa nije neuobičajeno da se menstruacija pomeša sa urinom. U ovom slučaju, očigledno, prisustvo krvi u urinu je privremeno i nestaje sa završetkom menstruacije.

Drugi mogući uzrok lažne hematurije je endometrioza, stanje u kojem tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost materice raste izvan materice, na primer na mokraćnoj bešici ili crevima. Kod žena sa ovim patološkim stanjem, tkivo endometrijuma može da krvari tokom menstrualnog ciklusa i uzrokuje pojavu abnormalne količine krvi u sedimentu urina.

U slučaju lažne hematurije uzrokovane menstruacijom, endometriozom ili konzumiranjem određenih pića i hrane, specifični testovi (kao što je analiza sedimenta urina ili mikroskopski pregled urina) neće pokazati prisustvo prave hematurije, pa stoga neće biti potreban poseban medicinski tretman. Međutim, uvek je važno da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste isključili druge moguće uzroke i identifikovali sve faktore rizika koji mogu da povećaju verovatnoću razvoja prave hematurije.  Prijavite se na naš newsletter

  Hematurija i lekovi

  Iako je ova pojava retka, neki lekovi takođe mogu da izazovu pojavu krvi u urinu. Evo nekoliko primera lekova koji mogu da  izazovu hematuriju:

  • Antikoagulansi, kao što su varfarin ili heparin, koji mogu da izazovu krvarenje, a samim tim i prisustvo krvi u urinu.
  • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), kao što su aspirin ili ibuprofen. Oni mogu da ometaju zgrušavanje krvi i izazovu krvarenje u urinu.
  • Lekovi za hemioterapiju, kao što je ciklofosfamid ili cisplatin, često povezani sa iritacijom urinarnog trakta.
  • Antibiotici, kao što su nitrofurantoin ili ciprofloksacin. Oni takođe mogu da iritiraju područje mokraćne bešike i bubrega, izazivajući upalu.

  Prisustvo krvi u urinu izazvano lekovima je obično privremeno i nestaje kada lek prestane da se uzima. Međutim, ukoliko se primeti krv u urinu tokom uzimanja određenog leka, važno je da se o tome obavesti izabrani lekar kako bi procenio da li je potrebno promeniti terapiju.

  SIMPTOMI POVEZANI SA HEMATURIJOM

  Prisustvo krvi u urinu može da bude povezano sa nekim specifičnim simptomima, u zavisnosti od osnovnog uzroka. Na primer, ako je hematurija uzrokovana infekcijom urinarnog trakta, mogu da se jave simptomi kao što su bol ili peckanje pri uriniranju, povišena telesna temperatuta, opšta slabost i nelagodnost u karlici. Ako je krv u sedimentu urina uzrokovana tumorom, osoba može da oseti uporni bol u donjem delu leđa (u lumbalnom predelu), doživi nenamerni gubitak telesne mase, umor i slabost. U mnogim slučajevima, međutim, hematurija je asimptomatska i stoga nije povezana ni sa jednim posebnim simptomom ili znakom.

  Prostock-Studio/gettyimages.it

  KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA HEMATURIJE?

  Da bi se postavila dijagnoza hematurije, izabrani lekar će propisati niz analiza. Jedna od prvih neophodnih analiza je analiza urina, kako bi se otkrilo prisustvo krvi i drugih supstanci u urinu. Ukoliko postoji stvarna hematurija, lekar takođe može da propiše ultrazvuk bubrega i mokraćne bešike, kompjuterizovanu tomografiju (CT) ili magnetnu rezonancu (MRI), da bi se bolje vizuelno pregledali bubrezi, mokraćna bešika i urinarni trakt. U nekim slučajevima, na primer, kada sve ostale analize nisu dale jasne rezultate ili kada se sumnja na tumor bubrega, možda će biti potrebno uraditi biopsiju bubrega ili mokraćne bešike kako bi se potvrdila dijagnoza.

  KAKO SE LEČI HEMATURIJA?

  Lečenje hematurije zavisi od osnovnog uzroka. Ako infekcija urinarnog trakta uzrokuje ovo stanje, izabrani lekar će predložiti uzimanje antibiotika za borbu protiv iste.

  Ukoliko je uzrok rak mokraćne bešike, možda će biti potrebna hirurška intervencija ili terapija zračenjem. U nekim slučajevima, nije moguće propisati bilo kakvo lečenje ukoliko je prisustvo krvi povezano sa povredom ili privremenom traumom.

  Uopšteno govoreći, važno je da se osoba obrati lekaru ukoliko primeti krv u urinu. Iako hematurija često može da bude uzrokovana relativno bezopasnim stanjem, kao što je infekcija urinarnog trakta, ona takođe može da bude znak mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

  Pribegavanje blagovremenom lečenju je ključno, kao i fokusiranje na postavljanje rane dijagnoze i prevenciju, kako bi se utvrdile eventualne komplikacije i obezbedilo najbolje moguće zdravlje. Zbog toga je važno obavljati sistematske i rutinske preglede najmanje jednom godišnje. Zaključivanje namenske polise DDOR Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja je mudar način za brz i praktičan pristup ovim uslugama.

  Izvor: https://blogunisalute.it/ematuria/

  Autorka članka Martina Melgaci (Martina Melgazzi), 18. april 2023.