Malokluzija (pogrešno poravnati zubi) i držanje tela: da li zaista postoji veza?

Često se priča o mogućoj vezi između malokluzije i držanja tela: pitanje o kojem naučna zajednica prilično raspravlja, prema kojem problemi u poravnanju između zubnih lukova mogu da uzrokuju poremećaje u držanju tela. U ovom članku ćemo pokušati da razjasnimo ovu moguću vezu, da razumemo koji su uzroci, po mišljenju stručnjaka, i saznati nešto više o terapijskim pristupima koji se predlažu.

 

ŠTA JE MALOKLUZIJA I ŠTA JE UZROKUJE?

U normalnim uslovima, gornji zubni luk treba da se skladno poklapa sa donjim: na taj način, zapravo, kvržice (pod kvržicama se misli na izbočine na zubima) mogu da se naslanjaju na odgovarajuće žlebove donjeg luka. U prisustvu malokluzije, međutim, dolazi do pogrešnog poravnanja lukova.

Ovo stanje može da nastane usled nekoliko uzroka, među kojima su:

 • nasledni faktor;
 • sisanje palca tokom detinjstva ili navika da se jezik gura ka zubima;
 • karijes lečen previsokim plombama;
 • gubitak zuba (što je dovelo do pomeranja preostalih zuba da bi se popunila praznina);
 • preveliki zubi u odnosu na veličinu vilice.

Malokluzije mogu da se podele u tri klase: 

 • klasa 1: maksila i mandibula su pravilno postavljene, ali su zubi pogrešno postavljeni ili rotirani;
 • klasa 2: u ovom slučaju gornji luk dosta nadvisuje donji;
 • klasa 3: donji luk štrči napred u odnosu na gornji.

Ponekad mogu da se jave i drugi problemi kao što je, na primer, otvoreni zagriz (pri zagrizu, prednji zubi ostaju otvoreni, tako da se sekutići ne preklapaju), duboki zagriz (tokom zagriza gornji zubi previše pokrivaju zube donjeg luka) i unakrsni zagriz (pri zagrizu neki od gornjih zuba završavaju unutar donjeg luka).

PeopleImages/gettyimages.it

Malokluzija i držanje tela: kakva veza postoji?

Malokluzija može da izazove različite posledice uključujući otežano žvakanje, veću sklonost ka nastanku karijesa (koji bi, na duži rok, mogao da dovede do devitalizacije, odnosno uklanjanja živca), bolesti desni, oštećenje gleđi, narušenu estetiku lica i osmeha, ali i probleme sa disanjem: malokluzija može da prouzrokuje da osoba više diše na usta.  Prijavite se na naš newsletter

  Osim toga, često se priča o mogućoj vezi između malokluzije i držanja tela. To je veoma složena tema o kojoj raspravlja naučna zajednica, i predmet je različitih studija. Iako se u tom pogledu nisu pojavili sigurni dokazi, postoji mnogo stručnjaka koji smatraju da postoji direktna veza. Korelacija bi mogla da postoji  zbog činjenice da bi neusklađenost između zubnih lukova izazvala niz napetosti koje se reflektuju na mišiće usta, temporomandibularne mišiće (TMJ), vrat, trapezus (mišić koji se nalazi u gornjem delu leđa) i lumbosakralnu oblast.

  Prema mišljenju stručnjaka, napetosti izazvane malokluzijom bi se lančano prenele na vrat, ramena, kičmu: ovi delovi tela bi, da bi pokušali da nadoknade neravnotežu, doveli do zauzimanja pogrešnih položaja tela. Ovako se objašnjava veza između malokluzije i držanja tela.

  Od glavobolje do bolova u vratu: neke od mogućih posledica malokluzije

  Stručnjaci objašnjavaju da neusklađenost zubnih lukova može da izazove niz neprijatnosti koje u bliskoj budućnosti možda neće biti povezane sa problemom malokluzije. Napetost koja se stvara može da izazove, na primer:

  • glavobolje usled napetosti mišića, koje se javljaju tokom spavanja ili posle obroka;
  • bol u leđima, nakon pomeranja centra gravitacije tela, što takođe može da dovede do hiperkifoze (koja se obično naziva „grbavost“);
  • bol u vratu, usled gubitka asimetrije hioidne (podjezične) kosti, koja se nalazi ispod donje vilice;
  • poremećaje cervikalnog dela kičme, koji mogu da se pojačaju problemom malokluzije.

  Ova vrsta problema u vezi sa neusklađenošću zubnih lukova obično se javlja nakon 20. godine, kada su kosti i zubi završili svoj razvoj.

  PeopleImages/gettyimages.it

  Malokluzija i držanje tela: kome se obratiti za odgovarajuću dijagnostiku i lečenje?

  Jasno je da gore pomenuti poremećaji ne ukazuju uvek na problem malokluzije. Međutim, ukoliko postoji sumnja da bol u glavi, leđima ili vratu može da bude uzrokovan ovim stanjem, biće potrebno da se osoba podvrgne nizu analiza i pregleda kako bi se došlo do postavljanja ispravne dijagnoze.

  Veza između malokluzije i držanja tela je, u stvari, složena stvar koja zahteva angažovanje nekoliko specijalista, uključujući fizijatra (lekara specijalizovanog za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju), gnatologa (stomatologa čija su uža specijalnost poremećaji temporomandibularnog zgloba), ortodonta (stomatologa specijalizovanog za ortodonciju, granu koja se bavi malformacijama vilice i nepravilnim pozicioniranjem zuba), neurologa (u slučaju tenzione glavobolje), osteopatu.

  Lečenje problema koje prouzrokuje nepravilno držanje tela i nelagodnosti koje proizilaze iz malokluzije zahteva personalizovan pristup, formulisan na osnovu potreba pojedinca i uvek uz saradnju nekoliko stručnjaka različitih specijalnosti. Osteopata, na primer, može da interveniše kroz specifične manevre koji za cilj imaju delovanje na simetriju podjezične kosti i temporomandibularnog zgloba. Stomatološke terapije, s druge strane, uključuju štitnike za zube, a oni predstavljaju masku od akrilne smole koja može da se koristi za rešavanje različitih problema, uključujući bruksizam.

  Naravno, redovni stomatološki pregledi su dobar način da se kontinuirano prati sopstveno oralno zdravlje. U slučaju da postoji sumnja na malokluziju, svoju nedoumicu treba podeliti sa stomatologom od poverenja, koji onda može da posavetuje pacijenta da pribegne detaljnim specijalističkim pregledima. Zahvaljujući ugovaranja dopunskog pokrića za stomatologe uz polisu DDOR zdravstvenog osiguranja svake godine je moguće obaviti kontrolne preglede i oralnu higijenu.

  Da li Vam je bila poznata moguća veza između malokluzije i držanja tela?

   

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/malocclusione-postura/

  Izvori:

  grupposandonato.it

  msdmanuals.com

  medlineplus.gov