Novembar – Mesec brige o zdravlju muškarca

Novembar je mesec koji je svuda u svetu, pa I kod nas, posvećen muškom zdravlju i borbi protiv karcinoma prostate. Činjenice upozoravaju na sledeće:

 • Karcinom prostate je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca.
 • U Evropi je najčešći karcinom kod muškaraca,
 • U Srbiji je, po učestalosti, odmah iza raka pluća i debelog creva.
 • Godišnje oboli oko 2.300 muškaraca i premine preko 1.000.

Karcinom prostate nema jasne rane simptome, a statistički podaci pokazuju da oboljeva 5 – 7 % muškaraca starijih od 50 godina. Međutim, pozitivna okolnost je da ako se ova vrsta karcinova otkrije na vreme, rak je izlečiv u najvećem broju slučajeva. Prvi simptomi koji ukazuju na pojavu bolesti su otežano i učestalo mokrenje, noćno mokrenje, smanjenje jačine mlaza i mokrenje u kapima, kao i krv u mokraći.

Sve ovo su razlozi da muškarci stariji od 50 godina treba jedanput godišnje da urade PSA (prostata specifični antigen), kao i da odu na pregled kod urologa pre 45. godine, ukoliko u porodici imaju slučajeve tog karcinoma (otac, ujak, stric). Najznačajniji faktori rizika za nastanak raka prostate su:

 • starija životna dob
 • nasledni faktori
 • etnička pripadnost

Takođe, pored navedenih i veliki broj egzogenih faktora igra značajnu ulogu u nastanku ovog karcinoma, kao što su: konzumiranje alkohola, izloženost ultravioletnim zracima, uticaj muškog polnog hormona- testosterona, polno prenosive infekcije, profesionalna izloženost, i dr.

S druge strane, izbalansirana, zdrava ishrana i fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji deluju povoljno na opšte zdravlje.

Tim povodom, zamolili smo doktora Radivoja Lazića, urologa opšte bolnice Acibadem Bel Medic, da nam ispriča nešto više o ovoj bolesti, merama lečenja, ali i prevenciji. Preporučujemo da odvojite  5 minuta i upoznate se sa korisnim informacijama iz videa koje mogu značajno olakšati i unaprediti kvalitet života.

DDOR osiguranje kroz polisu Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pruža punu podršku u borbi protiv  karcinoma prostate, kojom je osiguranicima omogućen jednom godišnje preventivni pregled u okviru pokrića dodatni/rutinski pregledi ili sistematskog pregleda koji uključuje urološki pregled sa ultrazvučnom dijagnostikom, kao i PSA analizu. U slučaju da se u toku ovih preventivnih pregleda ukaže potreba za češćim kontrolama, iste je moguće realizovati po polisi Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko se u toku osiguravajućeg perioda postavi dijagnoza karcinoma prostate, DDOR osiguranicama su na raspolaganju sledeće zdravstvene procedure:

 • svi specijalistički i subspecijalistički pregledi, uključujući i psihološku podršku nakon postavljanja dijagnoze maligniteta (pregledi psihijatra i konsultacije psihologa),
 • sve neophodne dijagnostičke procedure (magnet, CT, scintigrafija, ultrazvučni pregled),
 • laboratorijska dijagnostika (kompletna hematološka i biohemijska ispitivanja, kao i tumor markeri),
 • TRUS biopsija prostate,
 • Hirurške intervencije,
 • Hemioterapija i radioterapija.

DDOR osiguranje će nastojati i u narednom periodu da aktivno pruža podršku u borbi protiv različitih bolesti, posebno apelujući na mere prevencije kojih se treba pridržavati.

Upit za polisu Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja možete OVDE podneti.