Oksitocin: koje su funkcije hormona ljubavi?

Oksitocin je hormon koji igra ključnu ulogu u mnogim funkcijama ljudskog tela. Takođe poznat kao „hormon ljubavi“, on je uključen u širok spektar procesa, od upravljanja stresom i anksioznošću, do dojenja i društvenih odnosa.

Ovaj dragoceni hormon je takođe povezan sa mnogim fiziološkim funkcijama, kao što je kontrola mišićnog tonusa materice i regulisanje apetita. Takođe podržava mentalno zdravlje, promovišući osećaj blagostanja i povezanosti sa drugim osobama.

U ovom članku ćemo istražiti različite funkcije oksitocina i njegovu ulogu u zdravlju i blagostanju našeg tela. Takođe ćemo istražiti kako utiče na fiziološke, emocionalne i društvene procese i otkrićemo na koji način održavanje adekvatnog nivoa ovog hormona može da pospeši naše dugoročno zdravlje.

ŠTA JE OKSITOCIN?

Oksitocin je peptidni hormon koga proizvodi hipofiza, endokrina žlezda koja se nalazi u donjem delu mozga i odgovorna je za proizvodnju i lučenje hormona od strane drugih žlezda kao što su štitna žlezda, testisi i jajnici. Hipofiza takođe upravlja regulisanjem mnogih telesnih funkcija, kao što su rast, seksualno sazrevanje, proizvodnja mleka, regulisanje metabolizma i još mnogo toga.

Oksitocin deluje kao neurotransmiter: stoga šalje signale iz mozga ka celom telu. Njegova aktivnost je regulisana brojnim faktorima, uključujući senzornu stimulaciju, afekt i nivo stresa.

Kao što smo rekli, ovaj hormon ima osnovnu ulogu u regulisanju socijalnog, emocionalnog i seksualnog ponašanja, ali takođe obavlja važne radnje u kontroli psihičkih poremećaja i regulisanju varenja i metabolizma.  Prijavite se na naš newsletter

  Uloga oksitocina tokom trudnoće, porođaja i dojenja

  Proizvodnja ovog hormona se progresivno i konstantno povećava tokom trudnoće i dostiže svoje najviše vrhunce prilikom porođaja i dojenja. U otprilike četrdesetoj nedelji trudnoće, uvećanje oksitocina zaista doprinosi stvaranju veće količine kalcijuma u ​​mišićima materice, čineći ih sposobnim da se bolje kontrahuju u vreme ekspulzivne faze porođaja i time pomognu samo rođenje novorođenčeta.

  Poboljšanje mišićnog tonusa materice zbog oksitocina je takođe važno radi sprečavanja preranog širenja vrata materice tokom trudnoće, a samim tim radi izbegavanja prevremenog porođaja.

  Štaviše, prisustvo oksitocina povećava vezu majke sa detetom, favorizujući stvaranje čvrste emocionalne veze između majke i deteta.

  Oksitocin takođe igra važnu ulogu prilikom dojenja. Ovaj hormon se u stvari oslobađa tokom dojenja i pomaže pri stimulaciji protoka mleka iz mlečnih žlezda direktno u bebina usta.

  AsiaVision/gettyimages.it

  Oksitocin u seksualnim odnosima i u intimnosti para

  Oksitocin se sa dobrim razlogom naziva i “hormonom ljubavi”. Ima značajan značaj u seksualnom odnosu, poznato je da se tokom orgazma oslobađa u velikim količinama i time povećava osećaj seksualnog zadovoljstva. Pored toga, ovaj hormon može pomoći pri stvaranju čvršće veze između partnera tokom i nakon seksa.

  Nivo oksitocina takođe može uticati na libido i seksualni nagon. U stvari, nekoliko studija je pokazalo da povećanje ovog hormona može povećati libido, favorizovati dobru vaginalnu lubrikaciju i poboljšati reakciju na seks.

   

  Značaj oksitocina u društvenim i emocionalnim vezama

  Hormon oksitocin igra važnu ulogu u izgradnji društvenih i emocionalnih odnosa. Zapravo se proizvodi tokom svih onih aktivnosti koje promovišu poverenje, saradnju i empatiju, kao što su zagrljaji, fizički kontakt i dijalozi. Poznato je da oksitocin može da učvrsti veze među ljudima, čime favorizuje stvaranje jačih i trajnijih međuljudskih i emocionalnih veza.

  Uloga oksitocina u psihološkom blagostanju i mentalnim poremećajima

  Oksitocin takođe doprinosi regulisanju poremećaja kao što su depresija, anksioznost i granični poremećaj ličnosti. Nedavne studije su pokazale da se rizik od nastanka ovih bolesti povećava kada se nivoi oksitocina smanje.

  Zbog toga je primena sintetičkog oksitocina proučavana kao potencijalni tretman za ova problematična stanja. Podizanje nivoa ovog hormona može povećati samopouzdanje, promovisati sposobnost uspostavljanja društvenih veza, poboljšati emocionalno pamćenje, regulisati raspoloženje i smanjiti simptome depresije.

  Štaviše, oksitocin je povezan sa kontrolom stresa. Hormon se u stvari oslobađa kao odgovor na teške situacije sa psihološke tačke gledišta, koje povećavaju proizvodnju kortizola – takođe poznatog kao “hormon stresa” -. Oksitocin stoga deluje u pravcu uravnoteženja kortizola, i na taj način pomaže da se smanji negativan uticaj mentalnog opterećenja na telo. Generalno, ovaj hormon ima opuštajuće i anti-anksiozne efekte na um i telo, čime pomaže pri smanjenju anksioznosti i napetosti.

  Oksitocin u dobrom varenju

  Štaviše, brojne studije su pokazale da oksitocin takođe ima ulogu u ishrani. Ovaj hormon je zapravo povezan sa osećajem sitosti i kontrolom gladi: što se više povećava, on pomaže da se nam se smanji želja za hranom i poboljša osećaj sitosti. Štaviše, ovaj hormon ima veze sa regulisanjem metabolizma i modulacijom nivoa insulina.

  ŠTA SE DEŠAVA KADA JE NIVO OKSITOCINA PRENIZAK I KAKO GA PONOVO DOVESTI U RAVNOTEŽU

  Kada je nivo oksitocina prenizak, telo može da reaguje na negativan način. Nedostatak ovog hormona zapravo može uticati na regulisanje autonomnog nervnog sistema, povećanje krvnog pritiska, otkucaja srca i smanjenje sposobnosti reagovanja na stresne situacije.

  Odsustvo oksitocina može da ometa stvaranje društvenih i emocionalnih veza, narušava poverenje, saradnju i pojačava osećaj usamljenosti i anksioznosti. Sve ovo, naravno, može imati negativan uticaj na psihičko i mentalno zdravlje. Štaviše, kod žena nedostatak ovog osnovnog hormona može da zakomplikuje trudnoću i porođaj, što dovodi do manje efikasnih kontrakcija materice tokom porođaja i otežava dojenje.

  Kako održati ravnotežu nivoa oksitocina?

  Nivoi oksitocina u telu su usko povezani sa obavljanjem aktivnosti koje promovišu proizvodnju ovog hormona, kao što su društveni kontakti, fizička naklonost i pozitivne interakcije sa voljenim i voljenim osobama.

  Štaviše, praktikovanje meditacije, joge i drugih aktivnosti za opuštanje u skladu sa principima “fitfulness” može pomoći pri smanjenju stresa i anksioznosti, čime se podstiče proizvodnja oksitocina.

  Uravnotežena ishrana bogate hranljivim materijama, kao i dovoljno sna, su dragocene radnje koje pomažu da se nivoi oksitocina u telu održavaju u ravnoteži.

  Takođe je važno da se podvrgnemo rutinskim pregledima i posetama koje nam omogućavaju da proverimo naše zdravstveno stanje. U tom smislu, već Bronzani paket DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja moguće je pristupiti zdravstvenim ustanovama i obaviti preglede lekara su skladu sa sopstvenim potrebama.

  Izvori:

  health.com
  clevelandclinic.org
  iourhormones.info
  sciencedirect.com
  healthline.com
  februara 2023. godine od strane Martine Melgazzi

  Izvor: https://blogunisalute.it/ossitocina/