Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv karcionoma dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta ali i kod nas, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcionoma dojke. Posebno ukazujemo na sledeće činjenice:

 • Srbija je druga zemlja u svetu, a prva u Evropi po stopi mortaliteta kada je u pitanju karcinom dojke;
 • Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 1 od 8 žena oboli od raka dojke;
 • U Srbiji je ovo najčešći oblik malignog oboljenja i svake godine suočavamo se sa 4.600 novoobolelih od karcinoma dojke;
 • Ako se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva.

Tim povodom, zamolili smo doktora Zorana Tomaševića, medikalnog onkologa Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, da ispriča nešto više o ovoj bolesti, merama lečenja, ali i prevenciji. Preporučujemo da odvojite 20-ak minuta i upoznate se sa korisnim informacijama koje mogu značajno olakšati i unaprediti kvalitet života.

Više informacija o merama prevencije raka dojke možete pročitati u članku koji je objavljen u okviru DDOR saveta na mobilnoj aplikaciji Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, a koji možete pročitati  ovde, dok informacije o samopregledu dojke možete pročitati ovde.

DDOR osiguranje kroz polisu Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pruža punu podršku u borbi protiv  karcinoma dojke, kojom je osiguranicima omogućen jednom godišnje preventivni pregled u okviru pokrića dodatni/rutinski pregledi ili sistematskog pregleda gde se vrši palpatorni pregled i edukacija o značaju samopregleda od strane ginekologa, ultrazvučni pregled dojki i mamografija. U slučaju da se u toku ovih preventivnih pregleda ukaže potreba za češćim kontrolama, iste je moguće realizovati po polisi Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko se u toku osiguravajućeg perioda postavi dijagnoza raka dojke, DDOR osiguranicama su na raspolaganju sledeće zdravstvene procedure:

 • svi specijalistički i subspecijalistički pregledi, uključujući i psihološku podršku nakon postavljanja dijagnoze maligniteta (pregledi psihijatra i konsultacije psihologa),
 • sve neophodne dijagnostičke procedure (magnet, CT, ultrazvučni pregled dojki),
 • laboratorijska dijagnostika (kompletna hematološka i biohemijska ispitivanja, kao i tumor markeri),
 • CNB (Core – needle biopsy) biopsija dojke,
 • Hirurške intervencije (parcijalna ili totalna mastektomija),
 • Implantati kod totalne masektomije,
 • Hemioterapija i radioterapija.

DDOR osiguranje će nastojati i u narednom periodu da aktivno pruža podršku u borbi protiv različitih bolesti, posebno apelujući na mere prevencije kojih se treba pridržavati.

Upit za polisu Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja možete OVDE podneti.