Oticanje prstiju i šaka: zašto se to dešava?

Može se desiti da primetite otok na šakama i prstima, naročito u toplijim periodima godine. Uopšteno govoreći, ovo stanje se javlja kada se višak tečnosti nakuplja u tkivima, a može da bude uzrokovano brojnim faktorima kao što su problemi sa cirkulacijom, promene temperature ili ujedi insekata. Prsti i šake često otiču i kada se bavimo fizičkom aktivnošću, ili kada dođe do uboda insekta. Iako je tačno da ovaj problem može da se poveže sa određenim patološkim zdravstvenim stanjima, o kojima ćemo kasnije govoriti u članku, treba naglasiti da je često to prolazna neprijatnost, izazvana lako prepoznatljivim uzrocima. U ovom članku ćemo objasniti koji su glavni uzroci otečenih prstiju i šaka i kako ovaj problem može da se leči.

ZAŠTO PRSTI I ŠAKE OTIČU?

Pre svega, treba napraviti razliku između generalizovanog otoka šaka i onoga koji pogađa samo prste.

Kada je reč o oticanju prstiju, kod gornjeg dela šake i dlana nema značajnih promena, dok su upravo falange prstiju te koje otiču.

Postoji mnogo potencijalnih uzroka oticanja prstiju, u rasponu od nezgoda, kao što su rane ili posekotine, do infekcija i prethodnih bolesti koje, između ostalih simptoma, takođe mogu da izazovu ovu specifičnu nelagodnost.

S druge strane, može da se desi da primetite oticanje šaka u određeno doba dana, koje je povezano sa određenim aktivnostima i uslovima: treba obratiti pažnju na to kada se otok javlja i koliko traje jer to može da pomogne u određivanju uzroka nastanka ovog stanja.

Otok šaka se javlja kada se višak tečnosti akumulira unutar tkiva: u medicinskom žargonu, ovo stanje se naziva edem.  Prijavite se na naš newsletter

  Kao i kada je reč o prstima, ovo neprijatno stanje može da bude uzrokovano brojnim faktorima, uključujući promene temperature i osnovne zdravstvene probleme, ali generalizovano oticanje šaka je obično manje zabrinjavajuće nego specifično oticanje prstiju. Ovo se objašnjava činjenicom da, kada se nelagodnost oseća samo u falangama, onda je verovatnije da je problem izazvan upalom ili infekcijom.

  Hajde da sada detaljno razmotrimo glavne uzroke oticanja prstiju i šaka.

  m-gucci/gettyimages.it

  Rane i povrede

  Nakon nastanka povrede falangi ili šaka, usled udarca, posekotine ili preloma, telo šalje dodatnu krv i tečnost u zahvaćeno područje, kako bi obezbedilo sve ono što je korisno za zarastanje. Sve ovo može da izazove oticanje prstiju i šaka i, posledično, ograničen obim pokreta, ukočenost i bol usled prevelikog pritiska.

  Infekcije

  Pored otoka, eventualne infekcije prstiju i šake mogu da izazovu bol, preosetljivost na dodir, crvene ili tamne pruge i gnoj na zahvaćenoj koži.

  Poseban slučaj koji se često javlja kod dece predstavljaju streptokokne ili stafilokokne infekcije, poznatije kao „paterecijum“, koje uglavnom pogađaju prste (tačnije poslednje falange). U prisustvu posekotina, malih lezija i rana, izazvanih na primer zanokticama ili grickanjem noktiju, mikroorganizmi se probijaju i izazivaju trenutnu i akutnu reakciju organizma, što može da dovede do otoka na prstima.

  Prekomerno izlaganje toploti

  U toplim sredinama ili kada temperature porastu (kao što se dešava leti), krvni sudovi u šakama i prstima se šire. Ova dilatacija povećava protok krvi i oslobađa toplotu iz tela, ali u isto vreme izaziva nakupljanje tečnosti i oticanje prstiju.

  Podizanje ruku tako da cirkulacija nastavi svojim normalnim tokom i prelazak u hladnije okruženje je obično brzo i efikasno rešenje.

  Artritis i osteoartritis

  Mnoge vrste artritisa mogu da izazovu oticanje zglobova, a samim tim i prstiju. Psorijatični artritis može da izazove oticanje celog prsta, dok je veća verovatnoća da će osteoartritis uticati samo na zglobove prstiju. Bol izazvan artritisom i osteoartritisom može da bude veoma akutan, a prsti obično postaju vrući i teško se pomeraju.

  Daktilitis

  Daktilitis se javlja zbog upale, poznate kao tenosinovitis. To znači da, za razliku od tipičnog otoka zgloba koji pogađa samo zglobove, daktilitis izaziva upalu celog prsta.

  Nastali otok može da izazove oticanje prstiju do te mere da se ovaj poremećaj obično naziva “kobasičasti prst”.

  Ujedi ili ubodi insekata

  Otok je takođe uobičajena reakcija na ubode i ujede insekata, koji mogu da utiču na prste i šake.

  Led, antihistaminici koji se mogu nabaviti bez recepta i umirujući losioni mogu da pruže trenutno olakšanje. Međutim, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć ukoliko reakcija dovede do ozbiljnijih problema od „običnog” otoka, kao što je nedostatak daha ili nesvestica.

  m-gucci/gettyimages.it

  Stereotipni poremećaj kretanja

  Stereotipni poremećaji pokreta uključuju sindrom karpalnog tunela, tendinitis, prst okidač i ganglione ciste. Posebno su česti kod osoba koje svakodnevno prave slične i ponovljene pokrete zglobova. Uz otečene prste i šake, simptomi mogu da uključuju bol, utrnulost i gubitak snage i fleksibilnosti.

  Trudnoća

  Tokom trudnoće, telo proizvodi do 50% više krvi i telesnih tečnosti, od kojih neke mogu da se nakupljaju u stopalima i šakama, izazivajući oticanje.

  Smanjenje unosa natrijuma i kofeina, redovno vežbanje, podizanje ruku u vis kada je potrebno i povećanje unosa namirnica bogatih kalijumom, kao što su banane, su navike koje mogu da pomognu u borbi protiv ovog stanja.

  Skleroderma

  Skleroderma je autoimuna bolest koja pogađa vezivno tkivo. Može da izazove oticanje prstiju i šaka, zadebljanje kože, bol i upalu.

  Nažalost, trenutno ne postoji lek za ovo stanje, ali lekar može da preporuči određene lekove za ublažavanje bolova i simptoma.

  Jutarnja buđenja

  Mirovanje tokom noći u ležećem položaju može da dovede do nakupljanja tečnosti u tkivima šaka te osoba može da se probudi s neprijatnim osećajem otoka ujutru: izvođenje kratkih vežbi istezanja na početku dana može da pomogne da tečnost bolje cirkuliše.

  Fizička aktivnost

  Tokom fizičke aktivnosti, telo se zagreva, što dovodi do širenja krvnih sudova, a ponekad i do oticanja prstiju i šaka: međutim, to je privremeno stanje, koje obično nestaje čim se telo ohladi ili se ruke podignu u vis, kako bi se omogućio protok viška tečnosti.

  Lečenje raka

  Neki oblici raka su povezani sa pojavom edema. Pored toga, lekovi za hemoterapiju mogu da izazovu nastanak otoka, koji mogu da pogode stopala, gležnjeve, noge, lice, kao i prste i šake.

  Lekari obično preporučuju posetu specijalisti ukoliko je otok praćen nekim od sledećih simptoma:

  • kratak dah;
  • nepravilan rad srca;
  • skoro potpuno odsustvo uriniranja;
  • oticanje podlaktica i nadlaktica ili nogu.

  Problemi sa bubrezima

  Bubrezi filtriraju otpadne tečnosti i višak vode iz organizma. Ukoliko ovi važni organi ne funkcionišu kako treba, tečnosti mogu da se nakupljaju u tkivima, izazivajući otok koji takođe može da pogodi i šake i prste.

  Chainarong Prasertthai/gettyimages.it

  LEČENJE OTEČENIH PRSTIJU I ŠAKA

  Ukoliko postoji sumnja da je oticanje prstiju ili šaka izazavano uzrocima kao što su površinske povrede, ujedi insekata, preterana toplota i fizička aktivnost, mogu da se koriste određeni lekovi i metode za ublažavanje tegoba, kao što su:

  • Stavljanje hladnog obloga na otok, odnosno leda umotanog u peškir;
  • uranjanje prstiju i šaka u hladnu vodu;
  • održavanje šaka i prstiju aktivnim, uz pomoć vežbi kretanja (samo u odsustvu povreda kostiju ili mišića ili, u slučaju kidanja i preloma, po planu fizikalne terapije koji je predložio lekar specijalista);
  • nošenje kompresijskih rukavica;
  • korišćenje masti ili antihistaminika u slučaju ujeda insekata.

  OTICANJE PRSTIJU I ŠAKA: KADA SE TREBA OBRATITI LEKARU?

  U zavisnosti od uzroka koji je doveo do nastanka otečenih prstiju i šaka, opcije lečenja će se razlikovati. Međutim, podsećamo da, ukoliko je otok uporan ili vrlo ozbiljan, najbolje bi bilo da se osoba obrati svom lekaru kako bi se postavila tačna dijagnoza.

  U mnogim slučajevima, na primer, nakon povrede ili ujeda insekata, otok prstiju i šaka nestaje čim zahvaćeno područje zaceli.

  Međutim, treba potražiti medicinsku pomoć ukoliko se pojave sledeći simptomi:

  • otok ne nestaje niti se smanjuje u roku od nekoliko dana;
  • simptom se pojavljuje iznenada i naglo;
  • prsti ili šaka su utrnuli ili se javlja osećaj mravinjanja;
  • otok ozbiljno narušava sposobnost osobe da obavlja svakodnevne aktivnosti;
  • edem traje čak i nakon lečenja infekcije;
  • šake i prsti su izuzetno crveni i vrući;
  • jutarnja ukočenost i otok traju više od sat vremena;
  • otok izaziva jak bol i nelagodnost.

  Trudnice treba da se konsultuju sa svojim ginekologom ukoliko se otok prstiju ili šaka javi zajedno sa upornom glavoboljom, bolom u stomaku ili donjem delu leđa, mučninom, otežanim disanjem i promenama kada je reč o vidu: svi nabrojani simptomi bi mogli da budu znaci preeklampsije.

  Neke osiguravajuće kompanije, kao što je DDOR, nude posebne preventivne ali i korisnicima prilagođene pakete zdravstvenih usluga i analiza kako bi se blagovremeno otkrili uzroci različitih zdravstvenih problema kao i propisala odgovarajuća terapija za njihovo saniranje ili ublažavanje.

   

  Izvori:

  medicalnewstoday.com

  buoyhealth.com

  healthline.com

  webmd.com

  Izvor: https://blogunisalute.it/dita-mani-gonfie-cause/