Pet predloga za zimski doručak, idealan za odrasle i decu!

Zdravi za stolom

 

Stigla je zima koja sa sobom nosi tople džempere i želju za toplim, ukusnim i hranljivim doručkom. To je doba godine u kome, da bismo izbegli mraz i ne baš prijatno vreme, udovoljavamo sebi bogatim i intenzivnim ukusima, a doručak nije izuzetak u tom smislu.

 

BLAGOSTANJE POČINJE DORUČKOM

Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, i za to postoji dobar razlog. Nakon noći tokom koje ne unosimo hranu, našem organizmu je ista potrebna da bismo se u punoj snazi suočili sa novim danom. Uravnotežen i hranljivi doručak obezbeđuje gorivo neophodno za održavanje visokog nivoa koncentracije, poboljšanje raspoloženja i aktiviranje energije neophodne za svakodnevne aktivnosti.

Zdrava ishrana za doručak podrazumeva i obraćanje pažnje na sezonski karakter namirnica, jer priroda dobro zna koji su nam hranljivi sastojci i vitamini potrebni u različito doba godine. A osim toga, sezonsko voće ima bolji ukus!

Ali kako spojiti zadovoljstvo sa potrebom za zdravim i uravnoteženim doručkom, pogodnim i za odrasle i za decu?

PET ZDRAVIH I UKUSNIH RECEPATA ZA DORUČAK

Evo pet recepata koji kombinuju najbolje od sezonskih proizvoda sa praktičnošću koja je važna za svaku porodicu. Ovi predlozi su savršeni za otpočinjanje dana uz energiju i prijatan ukus, postoje alternative za one koji imaju malo vremena ujutru i za one koji žele sebi da priušte “ozbiljniji” doručak, možda tokom vikenda!

minadezhda/gettyimages.it

PORRIDGE (PORIDŽ – ENGLESKA KAŠA) OD KRUŠKE I CIMETA: TOPLI ZAGRLJAJ, ZA NEKOLIKO MINUTA!

Kada jutra postanu hladnija, šta je bolje od činije engleske kaše (poridža) koja se puši? Ova jesenja verzija, obogaćena kruškom i cimetom, idealna je za otpočinjanje dana slatkim obrokom koji će nas zasititi. Kruška, slatka i sočna, savršeno se slaže sa toplinom cimeta, dok ovas daje energiju potrebnu za suočavanje sa svim dnevnim obavezama. A kao “završni potez” dodajte seckane orahe ili malo meda.

Sastojci

  • 1/2 šolje ovsenog brašna
  • 1/2 šolje pirea od kruške
  • 1 šolja mleka
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • seckani orasi ili med za ukrašavanje (opciono)

Način pripremanja

  • U šerpi pomešajte ovseno brašno, pire od kruške, mleko i cimet.
  • Stavite na srednju vatru, povremeno mešajući, dok se kaša ne zgusne do željene konzistencije.
  • Prebacite kašu u činiju i po želji ukrasite seckanim orasima ili malom količinom meda.

SMarina/gettyimages.it




    Prijavite se na naš newsletter


    SMUTI OD BUNDEVE I BANANA: NEKOLIKO MINUTA ZA EKSPLOZIJU UKUSA U ČAŠI

    Ponekad možda imamo sasvim malo vremena i želimo nešto osvežavajuće, ali što i dalje ima sezonski ukus. U ovom smutiju od bundeve i banane, prirodna slatkoća voća savršeno se kombinuje sa bogatim ukusom bundeve, dok  je jogurt zaslužan za kremastu strukturu i proteine. Cimet daje onaj pikantni ukus začina zbog čega je, po našem mišljenju, ovo savršeni doručak za osobe koje su uvek u žurbi, ali ne žele da odustanu od uživanja u izuzetnim ukusima u ovom periodu.

    Sastojci

    • 1/2 šolje pirea od bundeve
    • 1 zrela banana
    • 1/2 šolje jogurta
    • 1/2 šolje mleka
    • 1 kašičica cimeta
    • 1 kašičica meda (opciono)

    Način pripremanja

    • Stavite sve sastojke u blender.
    • Blendajte dok masa ne postane glatka i kremasta.
    • Smuti sipajte u čašu i po želji pospite sa još malo cimeta ili dodajte malo meda za dodatnu slatkoću.

    TORTA OD ČOKOLADE I BUNDEVE: IZVRSNA POSLASTICA

    Ovo je savršeno godišnje doba da ponovo otkrijete zadovoljstvo uključivanja rerne i pripremanja ukusnih i mirisnih poslastica. Torta od čokolade i bundeve je savršena kombinacija svega pomenutog: bundeva daje mekoću i sladak i pun ukus, dok je kakao čini neodoljivo ukusnom i mirisnom. Idealan je dezert za serviranje u hladnim danima, možda uz šoljicu čaja ili tople čokolade. A najbolja stvar je što se, zahvaljujući zdravim sastojcima, može bez krivice uživati u ovoj torti čak i za doručak! Najvažnije je, kao i uvek kada govorimo o poslasticama, biti umeren i ne preterivati.

    Sastojci

    • 1 šolja pirea od bundeve
    • 1/2 šolje bademovog brašna
    • 1/4 šolje kakaoa
    • 1/4 šolje meda ili javorovog sirupa
    • 2 jaja
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
    • 1/2 kašičice praška za pecivo

    Način pripremanja

    • Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
    • U činiji pomešajte pire od bundeve, bademovo brašno, kakao prah, med ili javorov sirup, jaja, ekstrakt vanile, cimet i prašak za pecivo.
    • Mešajte dok ne dobijete glatku smesu, a onda je sipajte u pleh.
    • Pecite u rerni oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne bude čista.
    • Ostavite da se ohladi pre serviranja i ukrasite tortu posipanjem kakao praha ili čokoladnim listićima.

    vm2002/gettyimages.it

    TORTA U ŠOLJI: UŽIVANJE U DEZERTU BEZ ČEKANJA

    Za samo nekoliko minuta imaćete topli dezert neverovatnog mirisa i uživati u ukusima jabuke i cimeta. Ovo je savršeni recept da sebi dozvolite pauzu i odmorite se tokom napornog dana ili za poseban doručak kada je vremena za pripremu istog veoma malo.

    Sastojci

    • 4 kašike brašna
    • 1/4 kašičice mlevenog cimeta
    • 1/4 kašičice praška za pecivo
    • prstohvat soli
    • 1 manja jabuka, oljuštena i isečena na kockice
    • 2 kašike meda (ili javorovog sirupa)
    • 2 kašike mleka

    Način pripremanja

    • U šolji pomešajte brašno, cimet, prašak za pecivo i so.
    • Dodajte komadiće jabuke i dobro promešajte.
    • Prelijte smesu jabuke i brašna medom i mlekom, mešajući je dok ista ne postane glatka.
    • Pecite u mikrotalasnoj pećnici na maksimalnoj snazi oko 2-3 minuta, ili dok torta ne naraste i ne izgleda pečeno.
    • Ostavite da se ohladi na minut, a zatim uživajte u torti u šolji, koju možete da ukrasite posipanjem šećera u prahu ili dodavanjem još malo meda.

    Lilechka75/gettyimages.it

    PALAČINKE SA JABUKAMA: DORUČAK KOJI MIRIŠE NA DOM

    Palačinke su bezvremenski klasik za doručak, koji vole i odrasli i deca. Ova verzija doručka, obogaćena rendanim jabukama i cimetom, donosi na trpezu svu toplinu i ukus ovog prelepog godišnjeg doba. Mekane i blago začinjene, ove palačinke su savršene za uživanje sa malo meda ili javorovog sirupa. A miris koji se širi kućom dok ih pripremate? On je esencija jeseni.

    Sastojci

    • 1 jabuka, oljuštena i narendana
    • 1 šolja integralnog pšeničnog brašna
    • 1 kašičica praška za pecivo
    • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
    • 1 šolja mleka
    • 1 jaje

    Način pripremanja

    • U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i cimet.
    • U mešavinu suvih sastojaka dodajte rendanu jabuku.
    • U činiju sipajte mleko, dodajte jaje i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
    • Zagrejte malo podmazan nelepljivi tiganj i sipajte smesu da se formiraju palačinke.
    • Pecite dok se na površini ne pojave mehurići, a zatim okrenite palačinke i pecite na drugoj strani dok ne porumene.
    • Poslužite ih tople, ukrašene medom, javorovim sirupom ili svežim voćem po ukusu.

    Otpočinjanje dana zdravim i hranljivim doručkom je od suštinskog značaja da bi se čitavoj porodici obezbedila energija neophodna za suočavanje sa svakodnevnim izazovima. I baš kao što vodimo računa o svojoj ishrani, od suštinske je važnosti da zaštitimo zdravlje i dobrobit naših najmilijih.

    Dobro je znati da je moguće ugovoriti polise DDOR Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje obuhvataju i sistematski pregled u koji je moguće uključiti i pregled nutricioniste te tako na vreme otkriti problem.

     

    Autorka teksta: Martina Melgaci (Martina Melgazzi), 10. novembar 2023.

     

    https://blogunisalute.it/colazioni-autunnali/